Alevi Dedesi'nden provokasyon uyarısı

Alevi Dedesi'nden provokasyon uyarısı

Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, Malatya'da Alevilere yönelik saldırıyı protesto için Eskişehir'de düzenlenen eylemde grubu provokatörler konusunda uyardı.

Çetinkaya, "İçimizde tanımadığımız, bilmediğimiz, daha önce hiç görmediğimiz bazıları var. Bunlar provokatör. Arkadaşlarımız da bunları bilmiyor. Bunların işleri provoke etmek, bizi birbirimize kırdırmak istiyorlar." dedi.

Eskişehir'de, dün akşam saatlerinde, Malatya'da yaşanan olaylarıprotesto sıraasında ilginç gelişmeler yaşandı. Eylem sırasında önce polisle grup, ardından grubun kendi içerisinde gerginlik yaşandı. Bazı grup üyeleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Polis, Cemevi’nden valiliğe yürümek isteyen kalabalığın yolda önünü keserken, Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, grubun dağılmasını, aralarında provokatörlerin olduğu uyarısında bulundu. Çetinkaya, "İçimizde tanımadığımız, bilmediğimiz, daha önce hiç görmediğimiz bazıları var. Bunlar provokatör. Arkadaşlarımız da bunları bilmiyor. Bunların işleri provoke etmek, bizi birbirimize kırdırmak istiyorlar. Bu böyle olmaz." diyerek grubun eyleme son vererek geri dönmesini istedi.

PROVOKATÖRLER İŞ BAŞINDA

Bunun üzerine gruptaki bazı kişiler, Çetinkaya'ya ağır hakaretlerde bulunarak üzerine yürümek istedi. Aralarında yaşlı kadınların da yer aldığı bazı grup üyeleri, Çetinkaya'yı, "Biz Alevilere bunlar yakışmaz. Gel onlar Allah'ından bulsun." diyerek eylemcilerin arasından dışarıya çıkardı.

Merkez Odunpazarı İlçesi Büyükdere Mahallesi Ali Çetinkaya Caddesi'ndeki Hacı Bektaşi Veli Vakfı Kültür Merkezi önünde toplanan Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği ve Vakfı ile KESK'e bağlı EĞİTİM-SEN, Tunceliler grubu, CHP, DSP, ÖDP ve Halkevi üyelerinden oluşan bir grup, valiliğe kadar yürümek istedi. Polisin izin vermek istememesi üzerine devreye giren Alevi Dedesi ve Eskişehir Hacı Bektaş Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, eylemin burada yapılmasını, basın açıklamasının ardından grubun dağılmasını istedi. Buna karşı çıkan eylemciler Çetinkaya ve polise sert tepki gösterip, "Biz devletin Alevisi olmayacağız" diye slogan atıp yürüyüşe geçti.

Ali Çetinkaya Caddesi'nden kent merkezine doğru yürüyüşe geçen eylemcilere CHP İl Başkanı Erman Gölet, Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Slogan atıp, bir süre yürüyen kalabalık, Ali Çetinkaya Caddesi'nin sonunda Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi polislerinin barikatıyla karşılaştı. Barikatı aşmak isteyenler, polis tarafından engellendi. Bu esnada eylemciler ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Polisin barikat kurduğu yere gelen CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, polislerle görüştü. Milletvekili Kurt daha sonra kalabalığa yönelik konuşma yaparak sakinleştirdi. Kent merkezine yürüyüş yapılmasını istemeyen ve kalabalığın sakinleşmesini isteyen Alevi Dedesi ve Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı Çetinkaya ise "Aramızda tanımadığımız, bilmediğimiz, yüzünü hiç görmediğimiz, ne olduğunu bilmediğimiz bazı kişiler var. Bunlar provokatör. Bizi birbirimize kırdırmak istiyorlar. Burada bir şeyler olursa ne yapacağız. Polis de, buradakiler de bizim insanımız. Eyleme son verip geri dönmemiz lazım." diyerek gruba seslendi.

Bunun üzerine gruptaki bazı kişiler Çetinkaya'ya sert tepki gösterdi, üzerine yürüdü. Kalabalıkta bulunan bazı kişiler arasında da tartışmalar yaşandı ve birbirlerinin üzerine yürüdü. Çetinkaya, kalabalığın bulunduğu yerden polis ve bazı yaşlı eylemciler tarafından uzaklaştırıldı. Bu esnada araya giren yaşlı bir bayanın, "Biz Alevilere bu tür işler yakışmaz. Gel bunlar Allah'ından bulacaklar." diyerek Çetinkaya'yı teskin etmeye çalışması dikkat çekti.

Bu uyarıların ardından yatışan kalabalık geri dönüp Hacı Bektaşi Veli Vakfı Kültür Merkezi önüne yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. Grubun dağılmasını sağladıktan sonra İl Emniyet Müdür Vekili Mustafa Bayram'ın yanına gelerek, olanlardan dolayı özür dileyen Alevi Dedesi ve Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı Çetinkaya, "Birileri bizleri birbirimize düşürmek istiyor, çok şükür kazasız belasız atlattık." dedi.

Polislerle tek tek tokalaşarak kolaylıklar dileyen Çetinkaya, şöyle konuştu: "Bu nasıl iştir. İçimizde tanımadığımız, hiç görmediğimiz, bilmediğimiz kişiler, simalar var. Doldurmuşlar provokatörleri. Bizi birbirimize kırdıracaklar, düşürtecekler. Yazık değil mi bizlere?"

Söz konusu eylemin yapıldığı caddenin 34 yıl önce ölen oğlu Ali Çetinkaya'nın adını taşıdığını hatırlatan Çetinkaya, yaşanan durumun hoş olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Bakın içimizde baba yiğitler var. Bizim bu çocuklardan kimseye zarar gelmez. Ama bizim burada tanımadığımız, bilmediğimiz, görmediğimiz bir sürü simalar var. Fakat biz bunların kim olduğunu biliyoruz. Ne yapmak istediklerini, niyetlerini iyi biliyoruz. Bunların hepsi aramıza girip, ortalığı karıştırmak, birbirimize kırdırmak istiyorlar. Ancak biz bunlara fırsat vermeyeceğiz. Burada civan gibi kendini bilen insanlarımız, gençlerimiz var. Onlara fırsat vermeyiz."

Bu arada, eylem boyunca kalabalık içerisinde yer alan bazı kişilerin zaman zaman eylem yerini bırakıp, sokak aralarına gidip gelmesi ve kenara geçerek gülmesi dikkat çekti. Grup, yaşanan bu gelişmelerin akabinde olaysız dağıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.