Alim Fazlullah Hakka yürüdü

Alim Fazlullah Hakka yürüdü

Peygamber Efendimiz ile olan bağından dolayı "Seyid" unvanı da bulunan Fazlullah'ın, Beyrut'taki Bahman Hastanesi'nde dün hayatını kaybettiği bildirildi.

Peygamber Efendimiz ile olan bağından dolayı "Seyid" unvanı da bulunan Fazlullah'ın, Beyrut'taki Bahman Hastanesi'nde dün hayatını kaybettiği bildirildi. 74 yaşındaki din alimi, aynı zamanda kadınlara ve İslam'a yönelik ılımlı duruşuyla da biliniyordu. Fazlullah, kadınların ojeli ayak tırnakları ile namaz kılabilmeleri yönünde fetvalar vermişti. El Kaide elebaşısı Üsame bin Ladin ve Taliban'ın Cihad ya da kutsal savaş çağrılarına da karşı çıkan Fazlullah, Taliban'ın da gayri İslami bir tarikat olduğunu düşünüyordu.

1995 yılında ABD tarafından "terörist listesine" de alınan Muhammed Hüseyin Fazlullah, İran Devrimi'nin destekçilerinden olarak da biliniyor. Fazlullah, Lübnanlı Hizbullah grubunun da kurulduğu 1982 yılında ruhani liderlerinden biri olarak addediliyordu. Ancak bu iddia, hem Fazlullah hem de Hizbullah tarafından reddediliyordu.

1935 yılında Irak'ın Necef kentinde doğan Fazlullah, din eğitimini de burada almıştı. Ünlü din alimi, 1966 yılında Lübnan'a taşınmadan önce hukuk, mantık ve felsefe alanında da dersler almıştı.

1980'li yıllarda Lübnan'da iç savaşın zirvede olduğu dönemde dini hiyerarşi içerisinde hızla yükselen Fazlullah'ın, İran'da Amerikan elçiliğindeki 52 kişinin rehine alınması olayıyla da bağlantısı olduğu ileri sürülmüştü. Ancak diğer yandan Fazlullah'ın birçok olayda arabulucu rolü de üslendiği belirtiliyordu.

Fazlullah'ın, Hizbullah ile olan bağları, kendisini İran rejiminden uzaklaştırması ve "ılımlı" bir tavır takınmasıyla zamanla kopma noktasına gelmişti. Ancak ABD ve İsrail karşıtlığını sürdüren din alimi, İsrail ve Amerikan mallarını boykot çağrıları yapıyordu. Ayrıca İsrail'e karşı İsrail intihar saldırılarını da desteklemeyi sürdürmüştü.

Kendisine düzenlenen birçok suikast girişiminden kurtulan Fazlullah'ı öldürmeye yönelik en ciddi girişim, 1985 yılında Beyrut'ta bir bombalı saldırı olmuştu. Fazlullah hayatta kalırken, 80 kadar kişi saldırıda hayatını kaybetmişti.

2009 yılında The Wall Street Journal'a konuşan din alimi, Barack Obama'nın ABD Başkanı olmasını memnuniyetle karşıladığını açıklamış, ve Obama'nın bazı ifadelerinin "kendisinin diyalog metoduna inandığını gösterdiğini" söylemişti. Fazlullah, "Bizim ABD Başkanı ile bir sorunumuz yok, bizim sorunumuz onun stratejik çıkarlarımız etkileyebilecek politikalarıyla." demişti.

Fazlullah, aynı yıl içerisinde verdiği bir başka röportajda ise Obama'nın Ortadoğu politikasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmişti. Obama'yı da "İsrail destekçilerini baskısı altında olmakla" suçlamış ve ABD Başkanı'nın "barış için planı olan bir adam olmadığını" söylemişti.

Siyasetten uzak duran Fazlullah, kadınlara yönelik fetvalarıyla da biliniyordu. Kadınların sünnet edilmesine karşı fetva yayınlayan Fazlullah, "namus cinayetlerine" de karşı olduğunu aktarmıştı.

2009 yılında Fransa'nın, vücudun tamamını örten peçeyi yasaklamayı düşündüğü dönemde de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi "kadınları kendi elbiselerini seçmekten alıkoymakla" suçlamıştı.

El Kaide elebaşısı Üsame bin Ladin ve Taliban'ın Cihad ya da kutsal savaş çağrılarına da karşı çıkan Fazlullah, Taliban'ın da gayri İslami bir tarikat olduğunu düşünüyordu.

AA

Etiketler :