Âlimin Değeri

Âlimin Değeri

Mısır, büyük Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han tarafından 1517 yılında fethedilmişti. Padişah, ordusu ile İstanbul'a dönüyordu. Bu sefere Sultan Selim Han'ın çok saygı gösterdiği büyük İslâm âlimi zamanın şeyhül-islâmı olan İbn-i Kemâl hazretleri de

 

Mısır, büyük Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han tarafından 1517 yılında fethedilmişti. Padişah, ordusu ile İstanbul'a dönüyordu. Bu sefere Sultan Selim Han'ın çok saygı gösterdiği büyük İslâm âlimi zamanın şeyhül-islâmı olan İbn-i Kemâl hazretleri de katılmıştı.

Ordu, mehter alayının zafer marşları ile geri dönüyor, Padişah ve yanındaki İbn-i Kemâl hazretleri, ordunun başında yürüyorlardı. Mısır'ın piramitleri ve Nil'in suları geride kalmıştı. Bir ara, İbn-i Kemâl'in atı birdenbire ürktü. Atının sıçrattığı çamur padişahın sırmalı kaftanına bulaşmıştı. Vezirler telaşlandılar. Padişahın j tavrının" ne olacağını herkes merak ediyordu. Sultan Selim Han, bu büyük âlime dönerek:

—Üzülmeyiniz efendim! Âlimin atının ayağından sıçrayan çamur, benim için en büyük şereftir. Bu çamur, kaftanımın süsü olsun! dedi.

Hemen vezirine:

—Çabuk bana başka bir kaftan verilsin! Bu çamurlu kaftan da böylece hazinemde saklansın! Ben ölünce, sandukamın üzerine örtülsün! diye emir verdi.

Bu çamurlu kaftan, şimdi İstanbul Fatih'deki Sultan Selim Câmiî'nin bahçesinde bulunan türbe içindeki sandukanın üzerinde olup ziyaret edenlere gösterilmektedir

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.