Alışveriş gongu bugün çalacak'

Alışveriş gongu bugün çalacak'

İstanbul’u alışveriş ve eğlence merkezi haline getirmeyi hedefleyen İstanbul Shopping Fest, bu akşam İstinye Park ve Torium’da gong vuruşu ile İstanbullulara ‘merhaba’ diyecek

Eylem Türk'ün haberi

40 gün 40 gece sürecek olan İstanbul Shopping Fest bu akşam başlıyor. İstinye Park ve Torium AVM’lerde 20.30’da çalacak gong ile modaseverler alışveriş ve eğlence için İstanbul caddelerine ve AVM’ye akın edecek.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, “Galatasaray Fenerbahçe derbisinin olduğu gün İstanbul Shopping Fest başlayacak. Saat 21.00’de derbiyi izlemek isteyenleri de düşündğümüz için gong 20.30’da çalacak. Böylece isteyenler maç için ayrılabilecek. Maç dönüşü ise sevinenler de efkarlananlar da bizlerle eğlenecek” dedi.

Açılış akşamı TİM Başkanı Mehmet Büyüekşi ve Yılmaz Yılmaz ile Torium’daki açılışta yer alacaklarını ifade eden Nane, “Alışveriş Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal’da İstinye Park’ta olacak. Saat 22.30’da yerlerimizi değiştirerek her iki AVM’de de coşkuya eşlik edeceğiz” diye konuştu.

Yoğun mesailerinin ardından İstanbul’un hayalini gerçekleştirdiklerinin altını çizen Nane, “İstabul’un o güzel boğazının yanına bir de gerdanlık eklemek istiyoruz” dedi.

Festival öncesinde otel doluluk oranlarının yüzde yüze yaklaştığının altını çizen Nane, “21-23 Mart Nevruz Bayramı, 24 Nisan Paskalya Bayramı ve 18-26 Nisan Hamursuz Bayramı da festival günlerine denk geliyor. Bayram günlerini Türkiye’de geçirmeye gelenlerin en az bir hafta konaklıyor ve ciddi paralar harcıyor” diye konuştu.

AYD Başkanı Hakan Kodal, gerçekleştirilecek festival ile turist başına düşen 580 dolarlık harcamayı 1000 doların üzerine çekmeyi planladıklarını belirti. Kodal, “İstanbul Shopping Fest 2015 ile şehre 1.5 milyon turist çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

‘Milli bir görev olarak görüyoruz’

İstanbul Shopping Fest’i milli bir görev olarak da gördüklerini dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz şu bilgileri paylaştı:

“Bu organizasyonun uygulanabilir olması durumunda kar marjları azalsa bile kazançlı çıkma durumu yüksek. Etkinlik kapsamında ayrıca ülkeye gelen her turistin pasaportunun içerisine programları gösteren tanıtım kartları koyulacak. Türk markaları son dönemde iyi bir çıkış yakaladı. Sektör olarak hedefimiz 2023 yılında yurtdışında 20 bin adet mağazaya ulaşmak.”

Türkiye’deki siyasi istikrarın gelişmesiyle birlikte ülkenin önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini belirten Yılmaz, bunun sonucunda da komşu ülkelerden binlerce turistin alışveriş için Türkiye’yi tercih ettiğini dile getirdi. 

3 milyar dolarlık ticaret yaratacak

- Bugün başlayarak 26 Nisan’a kadar sürecek olan İstanbul Shopping Fest ile gıda ve konaklama dışında 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturulması bekleniyor.

- Proje süresince AVM’ler gece saat 23.00’e kadar açık kalacak.

- Festival boyunca İstanbul’un en büyük 42 alışveriş mağazası, Abdi İpekçi, İstiklal ve Bağdat Caddesi gibi İstanbul’un önemli alışveriş caddelerinde yüzde 30’a varan indirim uygulanacak.

- Şirketler stoklarını yüzde 30 ile 70 oranında artırdı.

- Sadece kredi kartı ile alışveriş yapılacak festival için 28 banka hazırlık yaptı.

- Tax free mağazalarında KDV iade oranı yüzde 75’e çıkarıldı.

- Her 40 liralık alışveriş için bir ev ve otomobil kazanma şansı elde edildi.

- Yurtiçi ve yurtdışında 2 bine yakın bilboard’un kiralandığı belirtilirken, yapılan tanıtım ve hazırlık çalışmalarının bedeli 40 milyon lira olarak açıklandı.

- Resmi açılışı 25 Mart’ta yapılacak festival sebebiyle AVM’lerde saat 20’den sonra özel indirimler uygulanacak.

- Ünlü sanatçıların çeşitli AVM’lerde konser vereceği festival günlerinde nöbetçi AVM’ler belirlenecek ve her cumartesi Anadolu ve Asya Yakası’ndan iki AVM gece 02:00’ye kadar açık kalacak. İstanbul metrosuna ‘shopping fest’ yazısı giydirilecek.

- İstanbul’un önemli caddeleri festival teması ile ışıklandırılacak. Kıvanç Tatlıtuğ’un katılımıyla Azerbaycan ve Dubai’de festival tanıtımı için toplantılar düzenlenecek. 

Yurtdışında 2 bin Türk mağazası var bunların 420 tanesi Colin’s

Colin’s Genel Müdürü Necati Özdoğan, bugün dünyada 2 bin Türk mağazası olduğunu söyleyerek, “Bu mağazaların 420‘si Colin’s mağazası. Bu önemli bir gösterge” diyor

Her yıl 90-95 mağaza açtıklarını söyleyen Colin’s Genel Müdürü Necati Özdoğan, “Şu anda mağaza sayımız 570’i aştı. 31 ülkede 572 mağazamız var. 420’si yurtdışında, geriye kalan 152 tanesi Türkiye’de” diyor.

Colin’s’in son üç yıldır satışlarının yüzde 30 büyüdüğünü kaydeden Özdoğan, “Geçen yıl 109 mağaza açtık. Bir önceki yıl yani kriz döneminde 87 mağaza açtık. Bu gerçekten zor bir . Aynı anda yapılan birkaç iş var. İşlerden bir tanesi yeni mağaza açmak, diğer bir iş mevcut lokasyonları değerlendirmek” diye anlatıyor.

Bu kadar mağazayı açabilmek için bünyelerinde 15 kişilik bir mimari ekip çalıştığını ifade eden Özdoğan, şöyle devam ediyor:

“İş geliştirme departmanlarıyla birlikte bunların verimli olup olmadığını ölçümlüyoruz. Bu kadar büyüklüğü idare etmek hem çok zor hem çok kolay. Eğer arka planda tüm dünyanızı sistemler üzerine kurarsanız çok kolay.

Stoklarınızı ve satan ürünlerinizi yönetmeye başladığınızda her şey bir anda kolaylaşıyor zaten. Zaten Yapılanmamızın tamamını stratejik olarak merkezlerden bölgelere kaydırdık. Bölge müdürlerini aileleriyle birlikte sözkonusu bölgelere taşıdık.

Yanlarına birer görsel düzenleme ve insan kaynakları uzmanı verdik. Ön muhasebe sistemlerini kurduk. Her birini kendi bölgesi içinde yapılandırdık ve bunu bütün dünyaya uyguladık.”

Özdoğan, “Uzaktaki bir mağazanın sorununu nasıl çözüyorsunuz?” sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor:

İstasyon işletiyor

“Bölge müdürleri, operasyon müdürleri ve ülke müdürleri çözüyor. Başka türlü 500’ün üzerinde mağazayı yönetebilmek mümkün değil. Mesela mağazalarda çalan müzik...

Türkiye’deki mağazalarımızda aynı anda aynı müziğin çalındığından nasıl emin olabiliriz? Edirne mağazasındaki arkadaş sabah 09.30’da mağazada Trakya havaları çalıyorsa, Van’daki arkadaşımız kendi yöresel müziğini dinlemeye karar veriyorsa bizim müşterimiz buna nasıl bir reaksiyon gösterecek? Biz bunu internet üzerinden kapalı devre radyo istasyonu işleterek çözdük. Bu sayede şu anda Colin’s’in Türkiye’deki 150 mağazasında aynı anda aynı müzik çalıyor.”

‘500 milyon dolar ciroya ulaştık’

Yılsonu itibarıyla perakende cirolarınını 500 milyon doları geçtiğini belirten Necati Özdoğan, “Toplam gelirlerimizin yüzde 60’ı halen yurtdışından geliyor. Yüzde 40’ını ise Türkiye’den alıyoruz” diyor.

Bulundukları pazarlarda ve çevre ülkelerde büyüyeceklerini söyleyen Özdoğan yurtdışı yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Irak’ta varız. Mağazamızı eylül ayında açtık. Erbil’in dışındaki şehirlerde de nasıl var oluruz diye hemen çalışmalara da başladık. Bugün Suriye konuşuluyor. Türkiye perakende pazarı için çok önemli bir fırsat. Yarın İran da çok önemli bir fırsat olacak. Suudi Arabistan’da 17 mağazamız var.

Mısır bizim için her zaman 300 milyar dolarlık bir ülke. Bu büyük bir rakam.” 

Festivali ünlüler, partiler ve DJ’ler renklendirecek

İstanbul Shopping Fest, 18 Mart’ta tüm heyecanıyla başlıyor. Bu muhteşem festivalin açılışına dans gösterileri, DJ performansları, konserler, partiler ve uzun alışveriş geceleri renk ve heyecan katacak.

Fransız gösteri gruplarının etkileyici şovlarıyla başlayacak olan açılış gecesinde, alışveriş tutkunlarına özel partiler düzenlenecek. Açılış partileri, hem kampanyalar hem de birbirinden değişik sürprizlerle alışveriş heyecanını bütün geceye yayacak.

İstanbul’un dört bir yanında düzenlenecek olan şovlar, konserler ve partilerle festivalin heyecanını yaşayacak.

Mercan Dede konseri

Festival, Taksim Meydanı’nda Anadolu Ateşi’nin büyüleyici gösterisinin yanı sıra, Mercan Dede ve Ceza konseri; Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde performanslarıyla Ozan Doğulu, Burhan Öcal, Pamela, Bora Uzer ve parti; Bağdat Caddesi’nde dans gösterileri, perküsyon şovları, DJ partisi ve Fransız gösteri grupları; İstiklal Caddesi’nde de sokak müzisyenleri ve gösteri grupları yer alacak. Torium ve İstinyepark’ta uzun alışveriş geceleri ve DJ performansları olacak. 

FESTİVAL’DEN HABERLER

Teknolojide fırsat dönemini başlattı

Piyasaları canlandırmaya yönelik olarak organize edilen Shopping Fest’e Teknosa da birbirinden cazip kampanyalarla katılıyor. Teknosa, etkinlikler boyunca İstanbul’daki mağazalarında bazı ürünlerde yüzde 50’ye varan indirim sunacak. Etkinliği teknoloji tutkunları için bir fırsata dönüştürecek Teknosa, fotoğraf makinelerinden cep telefonlarına pek çok ürünü özel fiyatlarla sunacak.

Sabri Özel’den yüzde 20 indirim

İstanbul Shopping Fest etkinlikleri kapsamında, Sabri Özel mağazalarını ziyaret edenler yeni sezon ürünlerinde yüzde 20 indirimle alışveriş yapacak. Turkcell’liler ise ekstra yüzde 10 indirim fırsatından yararlanacak. Öte yandan Tüketici Akademisi tarafından gerçekleştirilen 24. Uluslararası Tüketici Zirvesi’nde ‘’Sabri Özel’’ güçlü marka kimliğiyle ödüle layık görüldü.

40 gün 40 gece eğlenceye davet

İstanbul’u dünyanın kültür ve eğlence merkezine dönüştüren “Shopping Fest”te A Plus Ataköy AVM sizleri 40 gün 40 gece alışveriş ve eğlenceye davet ediyor. Gece 23.00’e kadar açık olacak Ataköy A Plus, ayrıca 26 Nisan’da 02.00’ye kadar farklı bir alışveriş deneyimi yaşatacak.

Bir ürün satın alana ikincisi yarı fiyatına

Linens, bu yıl 18 Mart - 26 Nisan 2011 tarihleri arasında ilki düzenlenen “İstanbul Shopping Fest”e katılıyor. 40 gün, 40 gece alışveriş ve eğlence konseptli bu alışveriş festivali kapsamında sadece bu döneme özel, İstanbul’daki Linens Mağazaları’nda 1 ürün alışverişine 2. ürün yüzde 50 indirimli olacak.

Matraş’tan özel sürprizler

Matraş, 2011 ilkbahar-yaz koleksiyonundan 40 özel parçayı İstanbul Shopping Fest için yüzde 40 indirimle satmaya hazırlanıyor. Matraş’ın sezon trendlerini kendine has tarzı ile yorumladığı ikonik parçalardan oluşan 2011 ilkbahar-yaz ayakkabı ve çanta koleksiyonu, raflarda yerini henüz aldı.

Kanyon’da bisikletli müzisyenler olacak

Kanyon, İstanbul Shopping Fest’te ziyaretçilerine özel bir alışveriş deneyimi yaşatacak. Kanyon için tasarlanmış bisiklette soprano şarkı söylecek. Bunun yanında gitar, klarnet ve trompet de olacak. Kanyon misafirleri Kanyon’nun katlarında gezen bu bisikletli müzisyenlerle müziğin keyfine varacak.

250 TL’lik alışverişe seyahat çantası hediye

Ramsey, Shopping Fest süresince İstanbul’daki tüm mağazalarında İlkbahar Yaz Koleksiyonu ürünlerinde yüzde 30 indirim fırsatı ile müşterilerine fırsatlarla dolu, keyifli alışverişin kapılarını açıyor.

Ramsey ayrıca 250 TL tutarında alışveriş yapan herkese seyahat çantası hediye edecek.

Milliyet

Etiketler :