Aliya İzzetbegoviç'i anlamak

Aliya İzzetbegoviç'i anlamak

"Düşmanın yenilgisinden zevk çıkarmayan lider: Aliya İzzetbegoviç".

Bosna Hersek'in efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç'in danışmanı Adamir Yerkoviç, "Aliya İzzetbegoviç, Boşnak tarihinin en önemli kişiliğiydi. O düşmanın yenilgisinden zevk çıkarmazdı." diye konuştu.

 

Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 7. yıl dönümünde Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği programla anıldı. Adapazarı Kültür Merkezi(AKM)'nde düzenlenen programa katılan İzzetbegoviç'in danışmanı Yerkoviç, Boşnak lideri farklı yönleriyle anlattı. Halkın kurduğu Bosna Hersek ordusunun savunulamayacağı savunduğunu, fethedilemeyeceği fethettiğini ifade eden Yerkoviç, "Geçen yüzyılın son on yılında özgürlük ve adalet ideallerini koruyarak sağ kaldık. Allah'n rahmetine şükür biz her zaman dik ve cüretkâr durarak senelerce ve asırlarca dayandık ve sağ kaldık. Hiçbir zaman yenilmedik, herkes sonun geldiğini düşündüğü zaman bile her zaman ayakta durduk." dedi.

 

Silahlı Boşnak askerlerin başında, bağımsız Bosna'nın başkanı Aliya İzzetbegoviç'in bulunduğunu anlatan Yerkoviç, Aliya'nın alçakgönüllü, her şeyde ölçülü biri olduğunu vurguladı. Karakterinin yapısı başlıca narin bir insancılıkla örülmüş olan Aliya'nın hayalperest olmadığını kaydeden Yerkoviç, şunları söyledi: "O kuvvetlice ayaklarının üstünde duran ve etrafındaki koşulları ve gerçekleri büyük bir ciddiyetle kabul eden bir kişiydi. Müzakareler için olağanüstü bir yeteneği vardı. Uzlaşma onun en güçlü silahıydı. O duygularını hiçbir zaman ön plana koymazdı.

 

Aliya İzzetbegoviç'in şüphesiz bir döneme damgasını vurduğunu dile getiren Adamir Yerkoviş, "Boşnak tarihinin en önemli kişiliğiydi. Aliya'nın kişiliğinin özellikle ahlaki tarafı hayran bırakmaktadır. Acımasız politika dünyasında onun maneviyatı ve insan severliği eşsizdir. Tüm dünya Aliya'yı, uluslararası siyaset çamurunda neredeyse kaybolan insanlık değerini bulan ve korumayı bilen şerefli bir lider olarak tanır. Kendisi karizmatik bir liderdir. İnandırıcıdır. O orta çizgide yürüyen, sevilirken ve üzülürken, kazanırken ve kaybederken, övülürken ve eleştiri alırken her şeyinde takdir bir alan bir kişiydi. O düşmanın yenilgisinden zevk çıkarmaz ve yenerken herkesin beklediği hislerini ortaya dökmez. İzzetbegoviç kendisine kötülük yapan en büyük düşmanlarından dahi nefret etmezdi." ifadesini kullandı.

 

Yazar Sadık Yalsızuçanlar ise Aliya'nın metafizikle kurduğu bağlantıdan söz etti. Halkı büyük sıkıntılar içerisinde yaşarken Aliya'nın performansı, fikirleri, düşünceleri ile savaş hukukuna riayet eden, intikam duygusuna sahip olmayan büyük bir önder olduğunu vurguladı.

 

Yazar İsmail Kılıçarslan da Aliya'yı tek başına bir adam olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu belirterek Aliya'nın koca bir medeniyeti yetiştirmiş bir lider olduğunu söyledi.

 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nca düzenlenen programa konuşmacıların yanı sıra Sakarya Valisi Hüseyin Büyük, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç ve çok sayıda davetli katıldı. Program sonunda Vali Büyük ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Kılıç, konuşmacılara plaket verdi.

 

Etiketler :