Aliyev İle Sarkisyan Anlaştı

Aliyev İle Sarkisyan Anlaştı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ABD'nin Prag Büyükelçiliğinde üç saate yakın bir süre görüştüler. İlişkili HaberlerTüm HaberlerGül, Aliyev ve Sarkisyan'la GörüşecekErmenilere İsrail ŞokuErmenistan NATO Ta

Aliyev ve Sarkisyan görüşmenin ardından basına açıklama yapmadan Büyükelçilikten ayrılırken, Minsk Grubu, "sorunun çözüm yöntemleri üzerinde mutabakat sağlandığını, bunların ayrıntılarının daha sonraki görüşmelerde belirleneceğini" açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde, Yukarı Karabağ sorununun çözümü amacıyla kurulan Minsk Grubunun eşbaşkanları ABD temsilcisi Matthew Bryza, Fransa temsilcisi Bernard Fassier ve Rusya temsilcisi Yuri Merzlyakov basına yaptıkları ortak açıklamada, "iki cumhurbaşkanı arasındaki görüşmenin yapıcı ve yararlı olduğunu" bildirdiler.

Görüşmeye ev sahipliği yapan ABD temsilcisi Büyükelçi Matthew Bryza, "İki ülke arasındaki sorunların çözüm yöntemleri konusunda mutabakat sağlandığını" söyledi. Büyükelçi Bryza, ısrarlı sorular üzerine, "görüşmede belirlenen çözüm yöntemlerinin neler olduğunu açıklamayla mezun olmadığını" bildirdi.

Bryza, görüşmede belirlenen çözüm yöntemlerini detaylandırmak üzere Minsk gurubu eş başkanları olarak birkaç hafta içinde Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla bir araya geleceklerini belirtti. Fransa temsilcisi büyükelçi Bernard Fassier de Minsk Grubu eşbaşkanları olarak Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla Haziran ayı başında biraraya gelebileceklerini kaydetti.

Öte yandan bir soru üzerine Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin "ayrı bir süreç olduğunu ve kendi sahasında devam ettiğini" ifade eden ABD temsilcisi Bryza, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerini, Ermenistan-Azerbaycan ilişkileriyle karıştıramayız. İki ayrı süreç kendi sahalarında devam ediyor. Birinin ilerlemesi diğerine yardımcı olabilir tabii ama, bu iki süreci ayrı değerlendirmeliyiz" dedi.

Büyükelçi Bryza, Azerbaycan ile Ermenistan cumhurbaşkanları arasında ilk defa bir görüşme yapılmadığını anımsatarak, "İki cumhurbaşkanının daha önce de görüştüklerini, ancak bugünkü çerçevede ilk kez biraraya geldiklerini" söyledi.

ABD'nin Prag Büyükelçiliğindeki görüşmenin ardından Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ile Serj Sarkisyan, AB dönem başkanlığı çerçevesinde yapılan AB-Doğu Ortaklığı zirvesine katıldı.

Aliyev ve Sarkisyan'ın bugün geç saatlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de ayrı ayrı birer görüşme yapmaları bekleniyor.

Etiketler :