Almanlar, Müslümanlardan korkuyor!

Almanlar, Müslümanlardan korkuyor!

Almanya'da Bertelsmann Vakfı'nın yaptığı bir araştırma, İslam’ın Alman toplumundaki algısı ile ilgili önemli sonuçları ortaya koydu.

Başak Demir'in haberi

Bertelsmann Vakfı'nın yaptığı bir Araştırma, farklı dinlerin toplumdaki algılanışına ışık tutuyor. Buna göre, Almanya'nın batısındakilerin yüzde 51'i, doğudakilerin ise yüzde 57'si İslam'ı bir tehdit olarak algılıyor.

Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan Araştırma, İslam'ın Alman toplumundaki algılanışına dair çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Buna göre; katılımcıların yüzde 60'ı toplumdaki din çeşitliliğini bir zenginlik olarak görüyor. Ancak yine de daha yüksek bir oran; yani yüzde 64'lük kesim toplumdaki birçok çatışmaya din farklılığının sebep olduğunu düşünüyor.

Almanya'nın batısında araştırmaya katılanların yüzde 51'i, İslam dinini daha çok bir tehdit olarak görüyor. Bu oran, eski Doğu Almanya kentlerinde yüzde 57'ye çıkıyor.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek, kaygıların en kötüsünün, bu araştırmanın sonuçları ile teyit edilmiş olduğunu kaydediyor. Mazyek, Alman toplumundaki bu algılamada, medyanın rolüne dikkat çekiyor: "İslam dini üzerine yapılan tartışmaların, bu sonuçla yakından ilişkisi var. Örneğin medyada İslam dinine yönelik sık sık çarpıtılmış bir tablo ile karşılaşıyoruz. Müslümanlardan bahsedilince genelde radikal gruplar gösteriliyor. Aynı şekilde, politik tartışmalarda da benzer tablolarla karşılaşıyoruz. Bence bu bağlamda hem politikacılar açısından hem de medya açısından, din ile radikallik arasındaki ayrımın sık sık doğru algılanmadığına dair bir özeleştiri yapmak yerinde olur."

YAPISAL İSLAM DÜŞMANLIĞI TEMELİ

Araştırma, Almanya dahil 13 ülkede, 14 bin kişi üzerinde yapıldı. Katılımcılar yaklaşık 100 soruya cevap verdi. Almanya etabındaki katılımcıların yüzde 19'u Yahudiliği de bir tehdit olarak görüyor. Ayman Mazyek, Almanya'da "yapısal bir İslam düşmanlığı temeli" olduğu görüşünde: "Korku, yabancılık ve sıkıntı hislerini doğurur. Klişeleşmiş önyargıların, belli bir gruba karşı düşmanlık ve reddetme gibi bir basamak ötesindeki tepkileri doğurması da çok kolaydır. Gerçekten de son yıllarda Müslümanlara ya da camilere yönelik saldırılar artmıştır. Eğer ırkçılık raporlarına ya da uzun yıllardır yapılan araştırmaların sonuçlarına bakarsanız, Müslümanlara karşı, özellikle akıllardaki klişe tabloların, önyargıların aynı zamanda da korku ve nefret duygularının arttığını tespit edebilirsiniz.

 AYMAN MAZYEK

Baden Württemberg eyaletinin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney de Almanya'da İslam'ın daha iyi tanıtılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Almanya'daki genç Müslümanların bile İslam dini hakkında bazen yanlış bilgilendirildiğini belirten Sosyal Demokrat Partili politikacı, okullardaki ahlâk dersleri ya da hoşgörü eğitimine yönelik projelerin, bu algının değişmesine yardımcı olacağını belirtti. Her iki tarafın birbirine daha açık olmasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Öney, Müslümanların gayrimüslim komşuları ile daha fazla yakınlık kurup onları da dinî kutlamalara davet etmelerinin yararlı olacağını belirtti.

"DAHA İYİ TANITIMA İHTİYAÇ VAR"

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek de toplumdaki algının değişmesi için benzer önerilerde bulunuyor: "Burada ihtiyaç duyulan, insanların birbiri ile daha fazla yakınlık kurması, birbirleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaları ve birbirlerini daha iyi tanımalarıdır. Müslümanların şimdi her zaman olduğundan daha çok kendilerini topluma açmaları, kolları sıvayıp kendilerini komşusuna, iş arkadaşına ya da üniversite öğrencilerine daha iyi tanıtması gerekiyor. Uyum çabaları ve beraber yaşamak için gösterilen çabalardan en ufak taviz vermemek, burada daha büyük önem kazanıyor. Çünkü biz burada artık daha renkli hale gelmiş bir cumhuriyette yaşıyoruz ve özellikle de azınlıklar söz konusu olduğunda birlik olduğumuzu göstermemiz çok önemli."

Bununla birlikte Bertelsmann araştırması, dindarlık oranının Avrupa dışındaki ülkelerde daha yüksek olduğunu da gösteriyor. Buna göre örneğin Türkiye'de toplumun yüzde 82'si, Brezilya'da yüzde 74'ü, Hindistan'da yüzde 70'i ve ABD'de toplumun yüzde 67'si, kendini "orta", "oldukça" veya "çok" dindar olarak niteleyenlerden oluşturuyor. Bu oranların en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 28'lik oranla İsveç ve yüzde 31'lik oranla İsrail.

Deutsche Welle Türkçe

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.