Almanya Büyükelçisi Cuntz konuştu

Almanya Büyükelçisi Cuntz konuştu

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Deniz Feneri dosyası, CHP’ye yardım iddiası ve AB üyeliği başta olmak üzere iki ülke arasındaki sorunlu tartışma konularına açıklık getirdi.

Cuntz, Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak Alman makamlarının hiçbir yazılı belgesinde veya sözlü açıklamasında, AK Parti’nin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın suçlanmadığını söyledi.

Büyükelçilik binasında dün star ekibini kabul eden Büyükelçi Cuntz, sohbete, en beğendiği Türk gazetelerinden birinin star olduğunu belirterek başladı. star’ın aktüel siyasi ve ekonomik gelişmeleri çok iyi verdiğini belirten Cuntz, ‘Çok güncel bir gazete, olayların merkezini yakaladığı için gazetenizi çok önemsiyorum’ dedi.

FENER SİYASETE ALET EDİLMEMELİ

Almanya’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan çevrelerin, Deniz Feneri üzerinden Türk siyasetini etkilemeye çalıştığı’ iddiasının hatırlatılması üzerine Cuntz, ‘Ben bu durumla ilgili üzüntü duyuyorum. Bu konunun, bu şekilde siyasete alet edilmemesi gerekir. Polis ve adli makamlar arasında işbirliği var, insanların mağdur edilmesinden kaynaklanan bir dava sürecinden bahsediyoruz. Mağdurların çoğu Türk’tür. Onların da haklarını korumak için dava başlatıldı ve bir karara bağlandı’ dedi.

GERÇEKTEN İYİ BİR İŞBİRLİĞİ VAR

Cuntz, ‘Bu konu, Türkiye’deki bazı makamların ilgisini çektiği için Almanya’dan dosya istediler. Bu belgelerin dosya şeklinde oluşturulması çok detaylı, ince çalışma gerektiren bir süreç. Bu şekilde geniş kapsamlı belge içeren dosyalar Türkiye’deki ilgili adli makama gönderildi. Bunlar orijinal belgeler. Bu konuda gerçekten iyi bir işbirliği mevcut’ diye konuştu.

SADECE ALMANCA BELGELER GÖNDERİLDİ

Alman Büyükelçi, Almanya’dan gönderilen belgelerin Almanca olduğunu ve herhangi bir çeviri bulunmadığının altını çizdi ve şöyle dedi: ‘Mahkemenin dosyası bu ve yine Almanca orijinal belgeler yer alıyor. Başka belgelerden söz edilse bile gerçek olan belgeler bunlar. Hiçbir şekilde, Alman taraflarınca paranın Başbakan Erdoğan’a ya da ona bağlı bir makama teslim edildiği şeklinde bir ifade yoktur, böyle bir ifade belgelerde yer almamaktadır. Ayrıca, ilgili Alman makamları, yaptıkları açıklamalarla, AK Parti ile bu konunun bir ilgisinin olmadığının altını çizmişlerdir. Alman makamlarınca AK Partiyi’yi suçlayan hiçbir ifade kullanılmamıştır.’

AB için en büyük desteği biz verdik

Alman Büyükelçisi Cuntz, ülkesinin, terör örgütü PKK ile mücadelede işbirliği yapmadığı yönündeki haberleri üzüntüyle karşıladığını belirtti. Cuntz, ‘Güvenlik ve adli makamlar arasında bilgi akışının olması önemli. Hangi tür terör olursa olsun, başarıyla mücadele etmek mümkündür. Almanya’da, PKK’ya karşı yüzlerce dava açıldı ve birçok dava sonucunda da hapis cezaları verildi’ dedi. Cuntz, terörle mücadelenin Almanya’nın menfaatleri için de gerekli olduğunu sözlerine ekledi. Cuntz, ‘Neden Almanya, Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek vermiyor’ sorusunu ise, ‘Eğer Almanya’nın ve federal hükümetin nerede durduğuna bakacak olursanız, asılda Almanya’nın Türkiye’ye en büyük destek veren ülke olduğunu görürsünüz. 3 Ekim 2005 tarihi, iki Almanya’nın birleşme yıldönümüdür; yani Almanya’nın ulusal günüdür. Neden o gün Türkiye ile müzakerelere başlama kararı alındı? Almanya, müzakerelere başlamasında Türkiye’ye en büyük desteği veren ülkedir’ şeklinde yanıtladı. Cuntz, ‘Ama Almanya’nın bahsettiği tam üyelik değil, imtiyazlı ortaklık’ hatırlatması üzerine ise, geçmişte olduğu gibi bugün de ucu açık müzakereler konusunda Almanya’da farklı siyasi görüşler ve geniş bir tartışma ortamı olduğunu anımsattı.

LAFA DEĞİL İCRAATA BAKIN

Cuntz ‘Buna rağmen, Almanya’nın AB dönem başkanlığı sırasında, diğer dönem başkanlarından farklı olarak Türkiye ile 3 müzakere başlığı açıldı. Diğer ülkelerin hiçbiri, dönem başkanlıkları sürecinde Türkiye ile bu kadar çok başlığı açmadı’ dedi. Cuntz, ‘Yani lafa değil icraata mı bakmak gerekiyor’ hatırlatması üzerine, ‘Evet öyle’ diye konuştu. Büyükelçi şöyle devam etti: ‘Almanya olarak destek verdiğimiz konu, müzakerelerin başarılı bir şekilde sürmesidir. Türkiye’den reformların devam etttirmesini bekliyoruz. Ucu açık müzakere süreci sadece Türkiye için değildir. İki taraf da müzakereler bitince, üyelik konusunda kararını verecektir.’

Hayretler içindeyim!

Almanya Büyükelçisi Cunzt, Deniz Feneri sanıklarından Firdevsi Ermiş’in ifadesinin yanlış tercüme edilerek Başbakan Erdoğan’ın ve AK Parti’nin suçlandığının hatırlatılması üzerine ‘Hayretler içerisindeyim’ dedi. CHP lideri Deniz Baykal ve MYK üyesi Ali Kılıç’ın, Deniz Feneri davasıyla ilgili basına sundukları belgeleri de değerlendiren Cuntz, ‘Şunu söylüyorum: Sadece resmi yolla gönderilen dosya ve belgeler orijinal belgelerdir. Sadece onlara inanın. Ben Sayın Baykal’ın elinde ne var bilmiyorum. Sonuçta resmi yollarla gönderilen orijinal belgeler değil onlar’ diye konuştu.

Akman’dan Baykal’a dava

RTÜK Başkanı Zahid Akman, CHP lideri Deniz Baykal hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Akman, Baykal’ın ‘’TCK’nın hakaret ve sövme, yargı görevi yapanı etkileme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, iftira, suç uydurma ve aynı kanunun resen dikkate alınacak diğer maddeleri gereğince cezalandırılması ve dava açılması’’ istedi.

(Star)

Etiketler :