Almanya'da 2030 yılı alarmı

Almanya'da 2030 yılı alarmı

Almanya Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Klaus Zimmermann, Almanya'da nüfusun azalması nedeniyle 2030 yılına kadar her yıl 250 bin iş gücünün kaybolacağını bildirdi.

Zimmermann, Focus dergisine verdiği röportajda, ''Almanya genel olarak göçmenler için cazip mi?'' sorusuna karşılık, Almanya'nın iyi bir sosyalsistem ve iş piyasasında iyi şanslara sahip olduğunu belirterek, ''Almanya nüfusun azalmasından dolayı 2030 yılına kadar yılda 250 bin iş gücü kaybediyor. Göçmenler Almanya'da iyi perspektife sahip olabilirler. Ancak kimse gelmiyor. Diğer ülkeler kendilerini açık gösterdikleri için tercih ediliyor'' dedi.

Almanya'nın göçü istediğini açık bir şekilde ifade etmesi gerektiğini ifade eden Zimmermann, ABD'nin ''Yeşil Kart'' (Greencard) çekilişi için elektronik mailler gönderdiğini, Kanada'nın her elçiliğinin başvuru yeri olduğunu, Almanya'da bu konularda eksiklik bulunduğunu kaydetti.

Zimmermann, Almanya'daki Göç Yasası'nın yeterli olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık da Göç Yasası'nın saydam olmadığını, çağdaş bir Göç Yasası'nda ihtiyaç duyulan hiçbir şeyin burada yer almadığını, sadece kimin ülkeye girip girmeyeceğinin düzenlediğini bildirdi.

Göç Yasası'nın kısa ve uzunvadede göçü düzenlemesi gerektiğini, nüfusun azaldığını ve bundan dolayı insanlara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Zimmermann, uzunvadedeki göç için her yıl ülkeye geleceklere bir kota uygulanmasını ve niteliklerini değerlendiren bir puansistemini önerdi.

Zimmermann, kısa vadede, iş piyasasının ülkeye olacak olan göçü düzenlemesi gerektiğini belirterek, ''İş sözleşmesi olanlar ülkeye gelsin, sözleşmesi süresi bittiğinde de ülkeden ayrılmaları gerekir. Böylelikle şirketler kendi iş gücü ihtiyacını karşılayabilirler'' dedi.

Siyasetin bu konuda bir açılıma gitmesi gerektiğini belirten Zimmermann, aksi takdirde Almanya'nın nitelikli işgücü konusundadünyada küçük bir rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.

Etiketler :