Almanya'da EHEC tehlikesi devam ediyor

Almanya'da EHEC tehlikesi devam ediyor

Almanya'da dört hafta önce ortaya çıkan ve genetik yapısı ve nereden bulaştığı tespit edilen ölümcül EHEC bakterisinin nasıl bulaştığı ise hâlâ kesin olarak bilinmiyor. Salgından dolayı en az 35 kişi hayatını kaybederken, 4 binden hastalığa yakalandı.

Almanya'da EHEC salgınının yayılmasına neden olarak gösterilen ve kapatılan çiftliğe bakterinin nasıl geldiğini araştıran uzmanlar ağırlıklı olarak bakterinin ya çalışanlar aracılığı ile ya da tohumla geldiği üzerinde duruyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Sağlık Uzmanı Karl Lauterbach, Hamburger Abendblatt gazetesinde yer alan açıklamasında "Hastalığa yakalanan yüz civarında hastanın böbrekleri o denli yıpranmış ki; bu hastalara organ nakli yapılmazsa boyu düzenli olarak diyalize girmeleri gerekecek.'' dedi.

EHEC bakterisine bağlantılı olarak yaşanan iletişim eksikliğine de vurgu yapan Lautenbach, bundan sonra her EHEC olayının elektronik posta yoluyla Robert Koch Enstitüsü'ne bildirilmesi tavsiyesinde bulunarak, bu şekilde salgının bulaşmasında etkili olan bir haftayı bulan iletişim aksaklığının ortadan kalkabileceğini belirtti.

Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner de Frankfurter Allgemeinen Sonntag' gazetesine yaptığı açıklamada gıda kontrolleri ile ilgili uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, eyaletlere sebze filizleri yetiştiricileri gibi ithalatçılarına ve yurt dışından gelen tohumların kontrol edilmesi direktifi verdiğini belirtti.

Öte yandan Rusya AB ülkelerinden sebze ithaline karşı boykotunu devam ettirirken, üst düzey bir yetkili 27 AB ülkesinden ithalata ancak sebzelerin EHEC bakterisi taşımadığını gösteren bir sertifika ile müsaade edileceğini açıkladı.

(CİHAN)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.