Altın fiyatları arttı, geleneklerimiz de bozuldu!

Altın fiyatları arttı, geleneklerimiz de bozuldu!

Altın fiyatlarının yükselmesi özel günlerde altın takma geleneğinde önemli değişimlere neden oldu.

Hediye olarak alınan çeyrek altının satışları düştü. Vatandaşlar fiyatı düşük olan gram altına yöneldi.

Altın fiyatlarının yükselmesi evlenecek çifler ile çocuklarını evlendirecek aileleri düşündürüyor. Altın fiyatlarının düşeceği düşüncesiyle düğünlerini sonbahara erteleyenler, fiyatların düşmemesi nedeniyle farklı çözümler bulmak zorunda kalıyor. Fiyatların yüksek olması cemiyetlerde ve özel günlerde takı takmak isteyenleri de etkiledi. Çeyrek altının fiyatının 100 liranın üzerine çıkması sebebiyle vatandaşlar, çareyi para ya da gram altın takmakta buluyor.

Sakarya Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Hakan Tenekeci, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, kuyumcu esnafının altın fiyatlarının yükselmesinden muzdarip olduğunu söyledi. 10 yıl önce 3 lira civarında olan altının gram fiyatının bugün 62 lira seviyelerine kadar yükseldiğini ifade eden Tenekeci, altında düşüş beklemediklerini belirtti. Çin, Hindistan ve Almanya gibi birçok devletin döviz yerine altın rezervi yaptığını kaydeden Tenekeci, "Birçok ülke altına yatırım yapıyor. Altın en iyi yatırım olarak görülüyor. Bu yüzden fiyatlarda düşüş beklemiyoruz." diye konuştu.

Altın fiyatlarının yükselmesinin hem müşteriyi hem de kuyumcu esnafını tedirgin ettiğini anlatan Tenekeci, şunları söyledi: "Fiyatlar ne zaman yükselse müşteri tedirgin oluyor. Fiyatlar yükselince birçok kişi yastık altındaki altınlarını bozduruyor. 'Düşünce alırız' şeklinde hesaplar yapılıyor. Altın fiyatları çok fazla düşmüyor. Düşüşler kısa süreli oluyor. Altın her yıl üzerine koyarak yükseliyor. Yatırımcılar da en çok altın ve borsaya yöneliyor. Altın fiyatlarının yükselmesinden kuyumcular da muzdarip. İşler büyük ölçüde düştü."

Altın fiyatlarının yükselmesiyle hediyelik küçük altın satışlarının düştüğünü kaydeden Tenekeci, küçük altının yerini gram altının aldığını dile getirdi. Gram altınların vatandaşın kesesine uygun geldiği için daha fazla tercih edildiğini söyleyen Tenekeci, "Vatandaş çeyrek altından gram altına yöneldi. Gram altın satışı çoğaldı. Yatırımcılara tavsiyem altını tercih etmeleri. Altın en az 6 ay elinde tutana kazandırıyor." dedi.

KİRALIK ALTIN
Altın fiyatlarının yükselmesi ekonomik durumu yerinde olmayan evlenecek çiftleri farklı çözüm arayışlarına itiyor. Adapazarı'nda kuyumculuk yapan Murat Bilaloğlu, altın fiyatlarının yükselmesi sebebiyle çiftlerin farklı taleplerde bulunduğunu belirtti. Bilaloğlu, şöyle konuştu: "Eskisi gibi beşibirlik ve 10 bilezik kalktı, bir ve iki bilezikle çiftler evlenebiliyor. Kiralık altın soranlar bile oluyor. Eskiden böyle bir teklif gelmezdi, lafı bile olmazdı. Çeyrek altın satışları düştü. Vatandaş gram altına yöneldi. Takı takacak bazı kişiler yarım gram ve çeyrek gramlıkları tercih ediyor."

10 yıldır kuyumculuk sektöründe çalışan Tayfur Çakmak da fiyatların yükselmesinin işlerini düşürdüğünü kaydetti. Çakmak, "Eskiye göre işler yüzde 60 düştü. Aileler çocuklarını evlendirebilmek için bileziklerini, alyanslarını bozduruyor. Bazı kişiler de düğün için emanet ya da kiralık altın talebinde bulunuyor." ifadesini kullandı.
 

Etiketler :