Altın fiyatları daha da artacak

Altın fiyatları daha da artacak

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, altın fiyatının önümüzdeki günlerde daha da artmasını beklediklerini belirtti.

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, altın fiyatının önümüzdeki günlerde daha da artmasını beklediklerini belirterek, bunda birçok faktörün yanında Hindistan'da düğün sezonunda etkisinin olduğunu söyledi.

Çavuşculu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altında uluslararası arz ve talepler dengesinin değişmesinin fiyatı etkilediğini vurgulayan, şunları kaydetti:

''Daha önceki yıllarda yerinde sayan ya da çok az artışlar gözlenen altının onsu (1 ons: 31,1 gram) bugün 1,233 dolar seviyesine ulaştı. Bu artışta birçok faktörün etkisinden bahsedebiliriz. Dünyada 3000 tonluk altın arz ve talebi var. Bu dengenin değişmesi fiyatlara da etki ediyor. Küresel krizle birlikte dolar ve avronun kaygı veren durumu Çin ve Hindistan gibi 1 milyarın üzerinde nüfusa sahip ve dünyanın hızlı büyüyen ekonomilerinin altına yöneltti. Çin dolar rezervlerini altınla ikame etmeye başlarken, bir dönem altın ithalatına karşı olan Hindistan'ın IMF'den 200 ton altın aldı.''

Hindistan'ın yüksek miktarda altın almasında ülkedeki düğün geleneklerinin önemli bir etki faktörü olduğunu ifade eden Çavuşculu, ''Hindistan'daki düğünlerde bizdeki gibi yeni evli çiftlere altın takılıyor. Bizden biraz farklı olarak onlar bu işi biraz abartmış durumdalar. Mesela aileler yıllarca çocukları için altın biriktiriyor. Dünyada, yastık altında en çok altına olan Hindistan'da, düğün mevsimiyle altına talepte arttı. Önümüzdeki günlerde fiyatı dahada artacak altındaki bu yükselişte birçok faktörün yanında Hindistan'da düğün sezonunda etkisi tartışılmaz. Hindistan Merkez Bankası'nın iç piyasanın talebini karşılamak için yeni yüklü bir alım yapması fiyatları değiştirebilir'' diye konuştu.

ALTIN ALAMAYA DEVAM ETSİN

Paranın olduğu her yerde fırsatçıların ve spekülatörlerinde olduğunu ifade eden Çavuşculu, şöyle dedi:

''Altının onsunun 1,100 dolar seviyesini de olduğu dönemlerde olduğu gibi şimdi de gazete ve televizyonlara çıkan bazı kişiler altın fiyatlarının tepe noktasını bulduğunu artık düşmeye başlayacağını belirterek, vatandaşlara ellerindeki altını satmaları yönünde telkinlerde bulunuyorlar. Bu kişilerin bazıları hakikaten bu işten anlamadığından bunları söylerken bazıları ise gerçeği biliyor ama piyasayı yönlendirmek istiyor. Bize göre altın yükselmeye devam edecek vatandaşlarımızda küçük birikimleriyle altın alamaya devam etsinler.''

KANDIRMACAYA KARŞI ETİKET ÖNERİSİ

Altın fiyatları yükselmeye devam etmesiyle kandırmaca olaylarının arttığına dikkati çeken Çavuşculu, şu bilgileri verdi:

''Nasıl et fiyatları yükselince at ve eşek etini piyasaya sürmeye çalışanlar olduysa, altın fiyatlarının yükselmesiyle de düşük ayarlı altınları yüksekmiş gibi satmaya çalışanlar var. Oda olarak üyelerimizi bu konuda sürekli bilgilendiriyoruz. Emniyet ile sürekli iletişim halindeyiz. Bu sayede çok sayıda şebeke çökertildi. Bunun dışında 14 ayar kağıt kalınlığında çeyrek altın görünümlü üretimler söz konusu. Bunda sahtecilik yok ama kandırmaca var. Bu durumun önüne geçmek için düğün takısına çeyrek altın alanlar adlarının olacağı bir etiket yapıştırsınlar. Kimin ne taktığı belli olsun. Kimse zan altında kalması.''

AA

Etiketler :