Altın Portakal'ın en iyileri belli oldu

Altın Portakal'ın en iyileri belli oldu

46. Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülünü İnan Temelkuran'ın 'Bornova Bornova' filmi ile Reha Erdem'in 'Kosmos' adlı filmi aldı. En iyi yönetmen ise Reha Erdem oldu.

46. Altın Portakal Film Festivali, Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen törenle sona erdi. İnan Temelkuran'ın ikinci filmi Bornova Bornova 'En İyi Film' de dahil olmak üzere beş dalda ödül aldı. Temelkuran'ın en iyi film ödülünü paylaştığı Kosmos filmi dört dalda ödül alırken Reha Erdem de 'En İyi Yönetmen' seçildi.

Büyük beklentilere sebep olan Zeki Demirkubuz'un 'Kıskanmak' filmi ise geceden tek ödülle ayrıldı. Herkesin favori olarak gösterdiği Nergis Öztürk 'En İyi Kadın Oyuncu' seçildi. 'Absürd' ve 'Ezber bozan' senaryolarıyla bilinen Onur Ünlü, 'Beş Şehir' eseriyle 'En İyi Senaryo Ödülü'nü elde etti. İstanbul ve Adana festivallerinden ödülle dönen 'Uzak İhtimal' geceden ödülsüz ayrılırken En İyi Erkek Oyuncu Ödülü sürpriz bir isme gitti. Bornova Bornova filmindeki performansıyla Öner Erkan bu ödülün sahibi oldu.


ÖDÜLLER CEYLAN'A ADANDI

Burcu Kara'nın sunduğu ödül gecesinin en dikkat çekici özelliği, jüri üyeleri de dahil olmak üzere 'neredeyse' herkesin şarkı söylemesiydi. Yarışmada çok güçlü filmler ve yönetmenlerin olduğunu belirten Ulusal Jüri Başkanı Erden Kıral, Türk sinemasının geldiği noktayı şöyle özetledi: "Yepyeni filmler yapılıyor. Artık dertler değişti ve bunları çarpıcı bir şekilde aktarıyorlar. Biz de vaktiyle çok mücadele etmiştik. Bu gençler de çok cesur."

Gecenin en büyük alkışını, 'En İyi İlk Film Ödülü'nü alan 'İki Dil Bir Bavul'un genç yönetmeni Özgür Doğan aldı. Doğan, "Ana dilde eğitim her çocuğun en temel insani hakkıdır. Bu ödülü henüz ikinci dilini öğrenemeden ölen Ceylan'a adıyorum." sözleri salondan büyük alkış topladı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ünlü yönetmen Halit Refiğ de, gecede hayırla anıldı.

En İyi Film Ödülü'nü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal verdi. Baykal, Türk sinemasının yeni bir atılım dönemine girdiğini söyledi. Türk sinemasının daima canlı, yaratıcı ve yenilikçi bir yönünün olduğunu belirten Baykal, "İnsanlarımızın her birisinin içinde paylaşmak istediği, anlatmak istediği bir hikaye var. İnsanlar bu hikayelerin içinde kendilerini, toplumu buluyor." dedi.

Türk sinemasının dönüşümüne emek veren Halit Refiğ'i saygıyla anan Baykal, şöyle konuştu: "Sinemamız, alaylı mektepli geçmiş birikimleri değerlendiren yeni üniversitelerde yüksek okullarda uluslar arası festivallerde vicdan sahibi, kendisini ve toplumu sorgulayan insanların ortaya koyduğu bu eserlerle gelecekte çok daha büyük başarılar elde edecektir."


Festivalde verilen bazı ödüller ve kazananlar şöyle:

En İyi Film: Bornova Bornova - Kosmos

En İyi İlk Film: İki Dil Bir Bavul

En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Kosmos)

En İyi Senaryo: Onur Ünlü (Beş Şehir)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Kosmos)

En İyi Müzik: Mehmet Erdem ile Özgür Akgül (Deli Deli Olma)

En İyi Kadın Oyuncu: Nergis Öztürk (Kıskanmak)

En İyi Erkek Oyuncu: Öner Erkan (Bornova Bornova)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Damla Sönmez (Bornova Bornova)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Volga Sorgu (Kara Köpekler Havlarken)

En İyi Kurgu: Erkan Tekemen (Bornova Bornova)

En İyi Sanat Yönetmeni: Zeynep Koloğlu (Usta)

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Usta filminin yönetmeni Bahadır Karataş, '40' filminin yönetmeni Emre Şahin, 'Ben Gördüm-Min Dit' filminin öykü yazarı Evrim Alataş ile 'Beş Şehir' filminin oyuncusu Tansu Biçer.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Kosmos

En İyi Kısa Film: Kısır Döngü

En İyi Belgesel: Ziyaretçiler, 5 Nolu Cezaevi

En İyi İlk Belgesel: 100 Bin Kişiydiler

En İyi Uluslararası Film: Kağıttan Asker, Sınır

En İyi Uluslararası Yönetmen: Georgi Ovashvilli (Öteki Yaka)

En İyi Uluslararası Erkek Oyuncu: Teho Bekhauri

En İyi Uluslararası Kadın Oyuncu: Hilda Peter (Katalin Varge)

Etiketler :