Alzheimer'a çözüm dindarlık

Alzheimer'a çözüm dindarlık

İtalya'nın Padova Üniversitesi'nde yapılan araştırma alzheimer'a yakalanma riskini dindarlığının azalttığını ortaya koydu.

İtalya'nın Padova Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre dini yaşantısına önem veren insanların Alzheimer hastalığına yakalanmasının, diğer insanlara göre daha düşük seviyede olduğu belirtildi.

Araştırmayı yürüten Prof.Dr.Enzo Manzato başkanlığındaki ekibin çalışmaları sonucu dini sorumluluklarına önem verip yerine getirenlerin unutkanlığa düşme oranının dini yaşantısına dikkat etmeyenlerden az olduğu belirlendi.

64 hastanın katıldığı ve 12 ay süren araştırmada hastalar, dindarlığı az seviyede olanlar ve dindarlığı orta ve yüksek seviyede olanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bir yıl süren araştırma süresince beyin fonksiyonları ölçülen hastalardan dindarlığı orta ve yüksek seviyede olanların yeme-içme, kendi başına giyinme, banyo yapma kabiliyetleri devam ederken düşük seviyede olanların bu kabiliyetlerinde kayıplar meydana geldiğinin gözlemlendiği ifade edildi.

Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinin olmadığı, ilaç tedavisi ve özel yaşam koşullarının hastalığın ancak ilerlemesini yavaşlattığına dikkat çekildi. Profesör Manzato sıradan sosyal yaşamdaki duyusal uyarıcıların kavramsal gerilemeye yol açtığının bilindiğini fakat bu araştırmada dindarlığın kavramsal kayıpları azaltıcı bir etken olarak tespit edildiğini söyledi.

Etiketler :