'Amacım Norveç'i İslam'dan korumak'

'Amacım Norveç'i İslam'dan korumak'

Norveç’i kana bulayan ırkçı Breivik saldırıları üstlendi ve kurduğu terör ağının iki hücresinin daha olduğunu itiraf etti.

Norveç’i kana bulayan ırkçı saldırgan Anders Behring Breivik dün ilk defa hakim karşısına çıktı. Breivik iki saldırının da sorumluluğunu üstlenerek kendi oluşturduğu terör ağının iki hücresinin daha olduğunu söylediği belirtildi. Dün Oslo’da başlayan ilk mahkeme basına ve kamuoyuna kapalı olarak gerçekleştirildi. Mahkeme heyeti, saldırganın kamuya yönelik tehdit olduğunu ispatlayamazsa en fazla 21 yıl ceza alacak. Soruşturma heyeti, Breivik’in bağlantılı olduğu örgütü ortaya çıkarmaya çalışıyor. Mahkeme, Anders Behring Breivik’in gözaltı süresini dört haftası hücrede olmak üzere sekiz hafta uzattı. Bu süre boyunca Breivik’in ziyaretçisi olmayacak, kendisine mektup ve gazete verilmeyecek. Zanlı, Norveç ve Batı Avrupa’yı ‘’kültürel marksizm’’ ve ‘’İslamın istilasından korumak istediğini’’ öne sürdü. Yargıcın aktardığı ayrıntılara göre, Norveç’e hasar verdiğini öne sürdüğü İşçi Partisi’ne keskin bir mesaj vermek istediğini kaydeden Breivik, İşçi Partisi’nin ihanetin bedelini ödemesi gerektiğini, müslümanların ülkeyi sömürgeleştirmeye çalıştıklarını’’ söyledi. Breivik, yine İşçi Partisi’ni ülkeye ‘’Müslümanları kitlesel bir şekilde ithal etmekle’’ de suçladı. Yargıç, Breivik’in ‘’İşçi Partisi’ne yeni gençlerin katılımı önleyecek kadar ağır bir hasar vermek istediğini’’ de söylediğini aktardı. Norveç yasaları uyarınca suçlu bulunması halinde maksimum 21 yıl hapis cezası alacak olan Breivik’in cezası kamuya bir tehdit oluşturduğuna hükmedilirse daha da uzayabilecek.

Ateş ettikçe kan fışkırıyordu

Öte yandan katliam sırasında Ada’da bulunan tanıkların anlıttıkları dehşetin boyutlarını gözler önüne seriyor. Katliamda yaralanan Adrian Pracon, şunları anlattı: Ben yaralandıktan sonra cesetlerin arasında ölü numarası yaptım. Ama konuşmaları duyuyordum. 11 yaşındaki bir çocuk, katile “Bana ateş etme. Ateş ettiğin yeter. Babamı da öldürdün. Ben ölmek için daha çok küçüğüm. Yeter artık” diyerek yalvarıyordu. Ben daha sonra denize atladım. O esnada katil ormanlık alandan çıkmış denizde yüzenlere ateş ediyordu. O ateş ettikçe, denizden kan fışkırıyordu.”Yaralılardan 16 yaşındaki İngvild Stensrud ise şunları anlattı: “Katil ateş ederken şarkı söylüyordu. Biz 10 kişi kadardık. Sonra bize ateş etmeye başladı. Bacağımdan yaralandım hemen yere düşüp öldü numarası yaptım.”  Bu arada Utoya Adası’ndaki kanlı saldırıda Norveç Prensesi Mette Marit’in üvey kardeşi Trond Berntsen’in de hayatını kaybettiği öğrenildi.

Dakika dakika İnsan avı

BÜTÜN dünyada şok etkisi yaratan Noveçli Irkçı saldırgan Breivik’in katlimamıyla ilgili ayrıntılar da netleşiyor. norveç polisinin çalışmalıryla ortaya çıkan katliamın kronolojsine göre kabus 3 saat sürmüş. Başkent Oslo’yo yakın mesafediki Utoya Adas’nda son bulan kabus polisin soruşturması, görgü tanıklarının ifadeleri ve hükümet yetkililerinin açıklamalarına göre, şöyle gerçekleşti:

15:20: Başkent Oslo’nun merkezinde Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg’in bürosu ve parlamento binasının da olduğu bir büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada yedi kişi öldü. Bir süre sonra, Tyrifjorden Nehri üzerinden üzerinden İşçi Partisi gençlik teşkilatına üye 700’e yakın gencin kaldığı Utoya adasına giden feribota bindi. Ada da, kamp organizatörleri büyük toplantı odasına toplanarak Oslo’daki patlama hakkında bilgi almaya çalışıyordu. Polis üniformasıyla içeri giren Breivik patlama hakkında bilgi vermek istediğini belirtti. Dikkatleri kendi üzerine topladıktan sonra bir anda kalabalığın üzerine ateş açtı. Toplantı odasından çıkan Breivik, kamp etrafında gezinerek önüne çıkan herkese ateş etmeye başladı. Gençlerden bazıları saklandı, diğerleri suya atladı. Bir kısmı da adanın yakınından geçmekte olan teknecilerden yardım isteyerek canını kurtardı. 1,5 saat süren katliamda 86 kişi öldü.

17.27: Utoya yakınlarındaki bir polis istasyonu alarma geçti.

17.30: Oslo’daki ulusal polis merkezine, Utoya adasında yaşanan silahlı saldırı hakkında ilk kez bilgi geldi.

17.38: Utoya adası yakınlarındaki polis, Oslo’dan destek istedi.

17:52: Utoya adasının karşısındaki kıyıya çok sayıda polis ulaştı.

18.03: İlk polis gücü botla adaya ulaştı.

18.09: Özel polis harekat timi adaya hareket etti.

18:25: Özel tim adayaayak bastı.

18:27: Polis, Breivik ile yüz yüze geldi. Cani polisle çatışmaya girmeden teslim oldu.

Tapınak şövalyesi mi? Katliam Londra’da planlandı iddiası

Dünyayı sarsan ırkçı saldırı ile ilgili ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Önceki gün İnternet 1.500 günlüğü ortaya çıkan Breivik’in saldırıyı 2009  yılından beri planladığı tespit edilmişti. İlk ifadelerinde saldırıyı tek başına yaptığını ileri süren Breivik’in bu ifadesini inandırıcı bulmayan Avrupa polisi İngilter ve Polonya’da saldırı ile bağlantılı olabilecekleri şüphesiyle soruşturmala başladı bile. İngiliz Daily Telegraph gazetesi kendisini Ortaçağ’daki Tapınak Şövalyelerinin takipçisi olarak tanıtan Breivik, 2002 yılının Nisan ayında Londra’da aşırılık yanlısı iki İngiliz vatandaşının ev sahipliğinde sekiz kişinin katıldığı bir zirvede bu görevi üstlendiğini iddia ediyor. Ayrıca İngiltere’de aşırı sağ İngiliz Savunma Birliği EDF ile temas halinde olduğunu da belirtiyor. Londra Emniyet Müdürlüğü de saldırganın son yıllarda Londra’yı ziyaret edip etmediğini ve benzer saldırılar planlamaya hazırlanıyor olabilecek daha büyük bir ağın parçası olup olmadığını araştırıyor. Zira Breivik, “İslam’a hoşgörüyle yaklaşan hükümetleri devirmek üzere kendisini örnek alabilecek ve tek başına hareket edebilecek 80 kadar kişi” olduğundan bahsediyor. Daily Telegraph da Breivik’in yazısında “Richard” adındaki bir akıl hocasından bahsettiğini aktardı. İngiliz gazetesi, Londra’da aşırıcılık yanlısı iki İngiliz vatandaşının ev sahipliğinde bir zirve yapıldığını, Breivik’in 2002’de düzenlenen ve 8 kişinin katıldığı bu toplantıda saldırı görevini üstlendiğini anlattığını kaydetti. Times gazetesi, Breivik’in “2002’de Londra’da oluşturulan ve Avrupa çapında hücreleri olduğu anlaşılan modern Haçlı Şövalyeleri ağının parçası” olduğu iddiasına yer veriyor.

Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron dün konuya ilişkin Ulusal Güvenlik Konseyi’ni topladı. Toplantının ardından Başbakan’ın Sözcüsü Steve Field istihbarat servislerinden ve polisten, aşırı sağcı gruplara ilişkin yeterli bilgiye sahip olup olunmadığının tespit edilmesinin istendiğini belirtti. 

Norveç’te yeni bir saldırı daha

Aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in 100’e yakın kişiyi öldürdüğü saldırının şokunu atlatmaya çalışan Norveç’te bir başka bireysel saldırı daha olduğu haberi geldi. ülkenin batısındaki Sandness kentinde asker kıyafeti giymiş ve maske takmış iki kişinin, bir kişiyi öldürdüğü bildirildi. Ölen kişinin 27 yaşında olduğu ve hastane de hayatını kaybettiği ve evinin bodrum katında vurulduğu aktarıldı. Olayda görgü tanıkları polise saldırganların koyu renkli ‘station vagon’ tipi araç kullandıklarını aktardı. Olaya şahit olan kadın bir görgü tanığı saldırganların asker kıyafeti giydiklerini ve maske taktıklarını, yakın mesafeden öldürdükleri kişinin başına ateş ettikleri anlattı. Öte yandan Norveç Polisi dün yaptığı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısını 76 olarak değiştirdi. Polis açıklamasına göre Oslo’daki bombalı saldırıda 8 Utoya Adası’nda ise 68 kişi öldü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum