"Ambargo kalkmadan tazminatın önemi yok"

"Ambargo kalkmadan tazminatın önemi yok"

Mavi Marmara baskınında ölenlerin yakınları, İsrail'in açıklamasına tepki gösterdi.

 

Mavi Marmara gemisinde İsrailli askerler tarafından öldürülen 9 Türk'ün yakınları, İsrail'in ödeyeceği tazminat veya dileyeceği özrün tek başına yeterli olmayacağını belirterek, "Gazze'deki ambargonun kaldırılmasını istiyoruz" dedi. Yaşamını yitirenlerin yakınları, Filistin'e uygulanan ambargonun kaldırılması ve askerlerin cezalandırılması durumunda acılarının hafifleyeceğini söyledi.

İlyas AKENGİN-Mehmet Yücel DURAK / DİYARBAKIR (AHT)

Mavi Marmara baskını ile ilgili İsrail hükümetinin saldırıda yaşamını yitiren ailelerden 7 ay sonra özür dilemesi, yakınları tarafından kabul edilmedi. Gemi baskınında yaşamını yitiren Diyarbakırlı Ali Haydar Bengi ile Siirtli İbrahim Bilgen'in yakınları İsrail'in özrü ve tazminatını kabul etmediklerini söyledi. Kuru bir özür ve tazminatla İsrail'i af etmeyeceklerini kaydeden aileler, tazminat verilmesi durumunda ise, parayı Filistin'e göndereceklerini söyledi.

İsrail askerlerinin baskını sırasında yaşamını yitiren Ali Haydar Bengi'nin kardeşi Aziz Bengi, baskına katılan askerlerle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, "Tazminat bizi ilgilendirmiyor. Sorun maddiyat olsaydı ağabeyim buradan gitmezdi. Çünkü ağabeyimin ekonomik anlamda hiçbir sıkıntısı yoktu. Amaç ambargo altındaki yetimlere yardımdı. Bu nedenle gittiler. Yangında yapılan yardım İsrail'e bir dersti. Çünkü orada yanan ağaçlar bile İsraillilerden daha kıymetliydi. İsrail ambargosunu ve zulmünü kaldırırsa o zaman özürü kabul ederiz. Bizim İsrail vereceği tazminatta gözümüz yok. Diyarbakır'ı bana verseler de ağabeyim geri gelmeyecek. Bu nedenle tazminat bizim umurumuzda değil. Saldırıyı yapan askerlerin yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyorum. Ancak bu acımız biraz hafifler" şeklinde konuştu.

"BABAM TAZMİNAT İÇİN CAN VERMEDİ"

İsrail tarafından düzenlenen baskında şehit düşen İbrahim Bilgen'in oğlu Yusuf Bilgen, İsrail hükümetinden gelebilecek olan herhangi bir tazminatı Filistin halkına vereceklerini söyledi. İsrail İnsani yardım gemisine düzenledikleri kanlı baskını unutmanın mümkün olmadığını ifade eden Yusuf Bilgen, babasının o tazminat için can vermediğini belirterek, "Babalarımız o tazminat ve özür için ölmedi. Tazminat bizim için bir anlam ifade etmiyor. İsrail öldürdüğü Filistinliler için nasıl bir hesap verecek. İsrail önce o masumları niçin öldürdüğünü açıklasın. Bize tazminat vermeleri bir şeyi değiştirmez. İçimizdeki öfkeyi ve kini hafifletmez. Verecekleri tazminatı da Filistin halkının özgürleşmesi için onlara gönderirim" diye konuştu.

''ÖLENE KADAR İSRAİL'E OLAN TEPKİMİZ GEÇMEYECEK''

İsrail'de meydana gelen ve tüm dünyayı ayağa kaldıran orman yangını ile ilgili Türkiye'nin yardım göndermesini olumlu bulunan ve Marmara gemisinde şehit düşen İbrahim Bilgen'in oğlu Yusuf Bilgen, Türkiye'nin İsrail'de meydana gelen orman yangınında yardım göndermesini olumlu bulduğunu kaydederek, "Yanan ormanlar İsrail'in değil. Bu nedenle yardım gönderilmesini olumlu buluyorum. İsrail'le olan ilişkilerimizin düzelmesine vesile olmamasını uygun bulmuyoruz. Ölene kadar İsrail'e olan tepkimiz geçmeyecek" şeklinde konuştu.

"AMBARGO KALKMADAN TAZMİNATIN ÖNEMİ YOK"

Gemi baskınında kolundan aldığı silah yarası ile kurtarılan Diyarbakırlı Fikret Aydın ise, Filistin'e uygulanan ambargonun kaldırılmasını istedi. İnsanların tazminat ve özür için öldürülmediğini kaydeden Aydın, "Biz keyfimiz için İsrail'e gitmedik. Filistin'e uygulanan ambargonun kalkması için gittik. Sorun özür veya tazminat değil. İsrail uyguladığı ambargoyu acilen kaldırmalı. Aksi takdirde tazminat veya özür dilemesi bir şeyi değiştirmez" dedi.

Etiketler :