Amerikan Gıda Sektörünün Tepesinde Bir Türk

Amerikan Gıda Sektörünün Tepesinde Bir Türk

Amerika’lılar mutfaklarını dışarıya ihraç etmiş durumdalar. Haftada en az üç dört defa dışarıda yemek aileler için artık adetten olmuştur.

Ortalama 50-100 personeli olan bu işletmeler çoğu zaman 24 saat 52 hafta 365 gün açıktır. 13 milyon kişiyi istihdam eden ve sayıları 1 milyonu bulan Amerikan restoran sektörü günde 130 milyon kişiye hizmet vermektedir. 700 milyar dolara yaklaşan Amerikan restoranlarının yıllık toplam geliri bir Türkiye ekonomisi büyüklüğündedir.

 

 

 

New Jersey Türklerin Amerika’da en yoğun yaşadığı eyalettir. Türklerin toplam sayısının 100 bin kişi civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu eyalette yaşayan Türklerin bir çoğu dinercilik denen “halk restoranlarında” çalışmaktadır. Bu sektör adeta Türklerden sorulmaktadır. New Jersey, New York ve Washington şehirlerinin arasında küçük bir eyalettir. Ancak dünyanın en önde gelen ilaç, finans, kimya ve telekonomunikasyon firmalarının merkezi olan bu eyalet, Fortune 500 firmalarının 25’ine ev sahipliği yapmaktadır. New Jersey eğer bir ülke olsaydı, dünyanın en büyük 20. ekonomisi arasında yerini alırdı.

 

 

New Jersey eyaleti kuzeyde New York, güneyde Philadelphia şehirlerine “yatak odalığı” yapan mesken bir eyalettir. İnsanlar bu şehirlerde çalışır, New Jersey eyaletinde yaşarlar. Connecticut eyaletinden sonra en fazla milyonere sahip olan New Jersey’de restoran sektörü de çok güçlüdür. Sayıları 18 bini bulan New Jersey restoranları yıllık 14 milyar dolar ciroya sahiptir. 310 binin üzerinde çalışanıyla restoran sektörü, eyaletin bir numaralı işverenidir.

 

 

New Jersey Türkleri arasında Karaçay Türklerinin önemli bir ağırlığı vardır. Kafkasya’dan Eskişehir civarına göçen Karaçay Türkleri, komünizm zulmünden kaçtıkları için daha sonra ABD tarafından iltica hakkı kazanmış ve büyük sayılarda Amerika’ya göç etmişlerdir. En yoğun olarak yaşadıkları eyalet New Jersey, yurt olarak yeni dünyada seçtikleri şehir ise Paterson’dır.

 

 

Karaçay Türklerinden olan Ramazan Küçük 30 yılı aşkındır restoran sektöründe hizmet vermektedir. Delikanlı denecek yaşlarda (24) restoran patronluğuna yükselen Küçük, bugün 23 bin gıda ve içecek firmasını temsil eden New Jersey Restoranlar Birliği (New Jersey Restaurant Association)’nin yönetim kuruluna kadar yükselmiştir. Küçük'ün burada olması tesadüf değildir. Ramazan Küçük 500’ün üzerinde restoran üyesi olan Delaware Vadisi Satınalma Gurubunu (Delaware Valley Purchasing Group - DVPG) temsilen New Jersey gıda sektörünün tepesine tırmanmıştır.

 

 

Delaware Vadisi Satın Alma Gurubu üye kaynaklı çalışan, beraber olmaktan kaynaklanan pazarlık gücünü kullanan, gıda tedarikçilerininden üyelerine yüksek miktarda iskontolar alan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. New Jersey, Pennsylvania ve Delaware eyaletlerine hizmet veren DVPG içerisinde Türk restoranlarının sayısı 70’İ bulmaktadır. Bu satın alma gurubunun uzun süre başkan yardımcılığını ve genel sekreterliğini yapan Küçük, 500’ü aşkın bu birliğin temsilcisi olarak şimdi New Jersey Restoranlar Birliğinin yönetim kuruluna kadar yükselmiştir.

 

 

Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM) Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık, ATCOM Amerikan Devlet ve İşadamlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Hacı Köse, ATCOM Sektörel Teşkilatlanmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Behram Turan ve ATCOM Teknoloji Komitesi Başkanı Bülent Özkan, New Jersey Restoranlar Birliği Yönetim Kuruluna seçilen ATCOM İdari Başkan Yardımcısı Ramazan Küçük’ü New Jersey eyaletinin başkenti Trenton’daki birlik merkezinde makamında ziyaret etti ve tebriklerini iletti.

 

 

ATCOM Başkanı Işık ziyarette “bu güzel olay ATCOM ve Türk Amerikan toplumu için gurur verici bir gelişmedir. Zira Amerikan ekonomisinin %90’nini hizmet sektörü oluşturmaktadır. Sadece restoran sektörü Amerikan ekonomisinin %4’üne ve işgücünün %10’una  tekabül etmektedir. Bu milyar dolarlık sektörün tepesinde bir arkadaşımızın olması bizler için inanılmaz bir mutluluktur. New Jersey gibi kilit bir eyalette bu başarıyı sağlamış değerli arkadaşımızı inşallah merkezi Washington’da bulunan Ulusal Restoranlar Birliği (National Restaurant Association)’nin yönetiminde görmek istiyoruz. ATCOM olarak biz her zaman yanındayız” dedi.

 

 

 

ATCOM İdari Başkan Yardımcısı Ramazan Küçük ise, ATCOM heyetine teşekkür ettikten sonra, “bu başarının birlik ve beraberlikten kaynaklandığını, kendisinin sadece bu birliğin bir temsilcisi olduğunu” vurguladı. Bu birliğin sadece eyalette değil başkentte de önemli ağırlığının olduğunu ve her yıl lobicilik için Washington’a çıkartma yaptıklarını ve bir çok senatör ve kongre üyesi ile bire bir görüşme imkanı yakaladıklarını belirten Küçük, “bu ziyaretlere hep ATCOM rozeti ile gidiyor, hem sektörümü hem de ülkemi temsil ediyorum” dedi. Lobicilik falliyetleri esnasında Amerikan kongresinde önemli ağırlığı olan New Jersey Senatörü Frank Lautenberg ile görüştüğünü ve senatörün Türk olduğunu anlamasıyla ilk sorusunun “Büyük lider Erdoğan nasıl? Sağlığı iyi mi?” dediğini bildirdi.

 

 

ATCOM İdari Başkan Yardımcılığını yapan Ramazan Küçük bu çevre ve ilişkilerini ATCOM üzerinden Türk işadamarının hizmetine sunmaktadır. 22-25 Mayıs arasında ATCOM misafiri olacak KOSGEB heyetinin “Gıda Sektörü Programını” üstlenen Küçük, ATCOM’un bu sektörde diğer iki güçlü ismi Levent Demirgil (Vintage Food) ve Dr. Murat Güzel (Smart Juice) ile beraber Türk firmalarını $37 milyar dolar cirolu Sysco ve 20 milyar dolar cirolu ÜS Food gibi Amerika’nın en büyük gıda toptancıları ve gıda birlik temsilcileri ile buluşturacak ve gıda araştırma merkezlerini ziyaret edeceklerdir.

 

 

KOSGEB Programı konusunda bir açıklama yapan Küçük, “KOSGEB heyetinde Gıda Sektörünü temsilen gelen:

 

        1.   Beşler Pazarlama ve Ticaret A.Ş.

        2.   Orkide Pastaneleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

        3.   Baklavacı Güllüoğlu Gıda Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş.   

        4.   SHEMS Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

        5.   PAMYAĞ GIDA VE KİMYA SAN TİC LTD ŞTİ

 

 

firmaları emin ellerde. Çok kısa zamanda yerel ortaklarımızla özgün bir program hazırladık. Bu ziyaret bir başlangıç. Amerikan gıda sektörü girmesi zor, hacmi ve karı bol bir sektör. Sabır ve itina ile hep beraber bir yol bulacağız” dedi.

 

 

KOSGEB Gıda Sektörü, 22 Mayıs Salı günü ATCOM merkezinde sektör başkanları tarafından birifing alacak, 23 MayısÇarşamba günü Amerikan firmaları ile bire bir görüşme yapacaklar, 24 MayıPerşembe günü ise alan gezisi yapacak, 24 MayıPerşembe akşamı da Türk firmalarıyla Cornucopia Yüzen Restoranında buluşacaklar.

 

Senem Deniz Özbek, New Jersey, ABD

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.