Amerika'nın ilk İslami koleji açıldı

Amerika'nın ilk İslami koleji açıldı

Amerika'nın ilk İslami koleji Californiya'nın Berkeley kentinde açıldı. Kolejin parolası, "İslam'ın Amerika ile buluştuğu nokta" olarak belirlenmiş.

Rukayye Serdar / TİMETURK

Amerika’daki ilk İslami kolej bu hafta kapılarını resmi olarak açtı. Kolejin en büyük hedefi Amerikalı Müslümanları yönlendirecek, İslam’ı doğru bir şekilde yaşayacak ve öğretecek yerli âlimler yetiştirmek…

Amerikan Los Angeles gazetesine bir demeç veren “Zeytune Koleji’nin” kurucularından Araştırmacı İmam Zaid Shakir, ABD’de İslam’ı doğru şekliyle sunacak Müslümanlara ihtiyacı olduğu üzerinde durarak üniversitenin ana hedefinin kültürlü ve etkileyici Müslüman şahsiyetler yetiştirmek olduğunu söyledi.

Shakir, aynı zamanda üniversitenin başka bir hedefinin de İslami ilimlerin yanı sıra, tıp, hukuk, felsesfe, sosyoloji, psikoloji ve iş alanlarında eğitimin başlangıç noktası olması için akla hitap eden dersler de vermek olduğunu ve böylelikle günümüzde tartışılmakta olan İslami konuları her yönden ele alabilecek bir kitle yetiştirmeyi planlıyor.

Zeytune Koleji’nin Amerika’da yetişmiş şahsiyetler yetiştirmek istemesi, öğretmenlerin, imamların ve davetçilerin çoğunun yabancı ülkelerde eğitim almış olmaları yüzünden. İmam Shakir, İslam’ın ulema yetiştirmek için her hangi bir bölgeyle sınırlandırılmayacağını, Zeytune Koleji’nin de bu anlayışı yıkmakta büyük bir payı olacağını belirtiyor.

Amerika’da milyonlarca Müslüman olmasına rağmen, İslam’ı öğrenmek isteyenlerin Pakistan, Yemen ve Mısır gibi ülkelere gittiklerini ve bunun da Amerikalılara İslam’ı yabancılaştırdığına dikkat çekti.

Fakat bu intibanın, 1977’de İslam’ı seçen ABD asıllı İmam Shakir, gibi İslami ilimler almış ve İslam davetine katkılarda bulunmuş ve Zeytune Koleji’nde birleşmiş insanlar sayesinde değişmesi umut ediliyor.

Shakir, “Zeytune Koleji’nde eğitim alan ve veren kişiler, Amerikan toplumunun din anlayışındaki farklılıkları anlayabilirler ve hem Müslümanlıkları hem de Amerikalı oluşları ile insanlara daha rahat ulaşabilirler” diyerek “Amerikalı Müslüman” yetiştirmenin önemini belirtiyor.


Kolejin hocalarından Souhad Zendah, sınıfta Arapça ders verirken...

Zeytune Koleji, öğrencilerine İlahiyat, Arapça dersleri ve batı toplumunu daha iyi tanıyabilmeleri ve denge sağlayabilmeleri için bu dersler haricinde tarih, ekonomi, sosyoloji, hukuk ve siyaset gibi 60 madde daha almalarını şart koşuyor.

Kolej erkek ve kadın öğrencilere iki ayrı sınıfta olmak üzere kapılarını açtı. Kolejin parolası, "İslam'ın Amerika ile buluştuğu nokta" olarak belirlenmiş.

KOLEJİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Kolejin kuruluş aşaması rahatlıkla başlatılsa da, bazı maddi problemler önlerinde engel oluşturuyor. İmam Shakir, kolejin geçici yeri için henüz dört milyon dolar toplayabildiklerini fakat şimdide vakıf kasası için altmışbeş milyon dolara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Shakir, Vakfı kasasının insanları okul veya mescit gibi görülür şeylerden faydalanmaya yönlendiren yeni bir fikir olduğunu açıkladı.

Kolejin sorunları yalnızca mali sıkıntılar değil. 11 Eylül saldırısından sonra İslam'a karşı insanlarda bir fobi oluşması, çoğu Amerikalının ülkelerinde İslami bir üniversite açılması fikrine sıcak bakmamalarına neden oluyor.

Bununla beraber İmam Shakir, kolej açılma fikrine karşı çıkanların Müslümanlar arasında da bazı farklı görüşlüler olduğu gibi azınlıklardan ibaret olduğunu düşünüyor. Sayıları az fakat sesleri yüksek bir topluluk…

Herşeye rağmen bu engeller öğrencilere yansılatılmıyor. Kolejin ilahiyat öğrencilerinden Fatma Naif, “Kolej biz Amerikalılar için çok ilgi çekici çünkü bizi nasılsak öyle yansıtıyor” dedi.

Zeytune Koleji'ni kurma fikri, Amerikan halkının Amerikalı Müslüman âlimlere olan ihtiyacını idrak eden Hamza Yusuf, Hatim Bazian ve Zaid Shakir isimli üç isimden çıktı.

Zeytune Koleji seneler sürecek olsa da üniversiteler, okullar ve akademilerin batı bağlantılarıyla çalışmayı ve bunu ilk mezunlarını vermeden yapmayı planlıyor.

California Eyaleti-Berkeley şehrinde bulunan kolejin konumu, Müslüman öğrencilere tecrübe edinme ve bu bölgedeki Müslüman azınlıkların çalışmalarına katılma fırsatı sunuyor. San Francisco körfezinde bulunan şehirde yarım milyon Müslüman yaşıyor, elli mescit ve onlarca Müslüman kuruluş bulunuyor.

Etiketler :