Amerika'nın yeni hedefi Belucistan

Amerika'nın yeni hedefi Belucistan

NYT'ye göre, Obama yönetimi, aşiret bölgesinde yürütülen "gizli savaşı" Belucistan'a doğru genişletmeye çalışıyor.

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

New York Times, Obama yönetiminin, Pakistan'da Afganistan sınırı civarındaki aşiret bölgesinde yürütülen "gizli savaşı" Belucistan'a doğru genişletmeye çalıştıklarını yazdı.

Haberde bazı Amerikalı yetkililer, buna gerekçe olarak sınırda düzenlenen füze saldırıları sonrası Taliban ve El Kaide unsurlarının, Belucistan bölgesine kaçmasını gösteriyor.

NYT`nin haberine göre, "gizli savaşın" sınırdaki aşiret bölgelerine doğru genişletilmesi konusunda hazırlanan iki ayrı rapor Beyaz Saray`a gönderildi. Amerikalı yetkililer, Taliban liderlerinden Molla Muhammed Ömer`in Belucistan yakınlarındaki sınır bölgesinde 2001 yılındaki ABD işgalinden bu yana saklandığını ve operasyonları buradan idare ettiğini iddia ediyor.

Haberde, CIA tarafından insansız uçaklarla düzenlenen "drone" saldırılarının şimdiye kadar Pakistan ile Afganistan sınırındaki aşiret bölgeleriyle sınırlı olduğunu, bağımsızlık isteyen ayrılıkçı grupların merkezi hükümete karşı ayaklandığı Belucistan`ı da kapsayacak yeni saldırıların bölgedeki tansiyonu yükselteceğinden korkulduğu bilgilerine yer veriliyor.

Bir kısmı da İran'da bulunan Belucistan bölgesinde de Tahran'a karşı ayrılıkçı gruplar etkin. İran, bu gruplara Amerika'nın örtülü destek verdiğini ileri sürüyor.

Ancak bazı Amerikalı yetkililer, aşiret bölgelerine yönelik drone saldırılarının Taliban ve el-Kaide militanlarının Belucistan bölgesine kaçmasına neden olduğunu, saldırıların bu bölgeyi de içine alacak şekilde genişletilmesi gerektiğini savunuyor.

Bu askeri yetkililer arasında bölgedeki Amerikan güçlerinin başında olan general David H. Petraeus ile Beyaz Saray`ın Afganistan`daki en üst düzey temsilcisi olan general Douglas E. Lute en önemli isimler.

Obama`nın askeri danışmanlarından bazılarının da, yeni başkana, Bush döneminde başlayan drone saldırılarının ve sınırda CIA tarafından yapılan kara operasyonlarının devamını tavsiye ettiği kaydediliyor.

NYT`a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, yönetimde "gizli savaş yöntemlerinin korunması ve devamı konusunda geniş çaplı bir mütabakat" olduğunu söyledi. Obama`nın ulusal güvenlik uzmanlarının oluşturduğu komitenin bugün biraraya gelerek Afganistan ve Pakistan stratejilerinin bütün yönlerini ele alması bekleniyor.

Amerikan yönetimi, aşiret bölgelerini ve bazı mülteci kamplarını da içine alan füze saldırılarının Taliban`a ciddi kayıplar verdiğini iddia ederken, saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun siviller olması bölgede yaşayan halk arasında infiale yol açıyor.

Etiketler :