Amerika'yı dize getiren ilçe

Amerika'yı dize getiren ilçe

Giresun’un Yağlıdere İlçesi’nden ABD’ye gidenlerin sayısı 15 bini aştı.

Yağlıdere, Giresun’a 45 kilometre uzaklıkta, tipik bir Karadeniz kasabası. Bu ilçeyi diğer yerleşim bölgelerinden ayıran özellik ise ilçe nüfusunun iki katı kadar Yağlıdereli’nin Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor olması. Son araştırmalara göre Yağlıdere İlçesi’nden ABD’ye gidenlerin sayısı 15 bini çoktan aştı. İlçe halkının ABD’ye olan göç macerası 50 yıl önce, 1960’lı yıllarda başladı. İlçede sanayinin gelişememesiyle ortaya çıkan ekonomik sorunlar Yağlıdere halkını o yıllarda “fırsatlar ülkesi” olarak görülen ABD’ye yönlendirdi. İlk başlarda Meksika ve Kanada üzerinden kaçak olarak ABD’ye giden ilçe halkının bu göç yolculuğu, ilerleyen yıllarda yasal boyut kazandı.
Garsonlar işadamı oldular
Green Card alımlarıyla birlikte ABD’de çifte vatandaş statüsüne girmeye başlayan Yağlıdereliler, ilerleyen yıllarda memleketlerinde bulunan yakınlarını da bu ülkeye aldırmalarıyla sayıları hızla artmış. ABD’de yaşayan Yağlıdereliler’in yüzde 50’si çifte vatandaş statüsünde bulunuyor. 1960’lı yıllarda garson, bulaşıkçı, akaryakıt istasyonlarında pompacı ve gemi tayfası olarak ABD’ye adım atan Yağlıdereliler, şimdi bu ülkede birer işadamı pozisyonuna ulaşmış durumda.
20 milyon dolar ilçeye akıyor
Giresun ve yöresinde “New Yağlıdere” olarak adlandırılar Yağlıdere’de ekonomiye de TL’den çok dolar yön veriyor. ABD’deki Yağlıdereliler’in, ilçeye aktardıkları para yıllık 20 milyon doları buluyor.
Vize başvuruları tek tek inceleniyor 
Yağlıdereliler'in, ABD'deki nüfus varlığının hızla artması, Amerikalı yetkilileri bu ilçeye yönelik özel tedbirler almaya sevk etmiş. ABD tarafından ilçe halkına birkaç yıldır vize verilmiyor. Yağlıderelilerin vize başvuruları ABD yetkilileri tarafından titizlikle inceleniyor, eğer geri dönmeyecekleri kanaati ağır basarsa vize engeli çıkarılıyor.
Yağlıdere'liler genelde Connecticut ve Massacchusetts eyaletinde ikamet ediyorlar.
 


 

Etiketler :