Ana paranızı kaybebilirsiniz!

Ana paranızı kaybebilirsiniz!

BDDK parasını döviz yerine DCD’ye yatıran vatandaşı uyardı..

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bir açıklama yaparak son günlerde bankaların döviz yatırımına alternatif olarak Dual Currency Deposit (DCD) adı altında işlemler gerçekleştirdiğine yönelik haberler yayınlandığına dikkat çekti.

Bankaların müşterileriyle uluslar arası piyasalarda gerçekleştirdiği ‘dual currency depositin’ Türkiye’de ‘opsiyon tercihli mevduat’, ‘iki para birimli mevduat’ veya ‘alternatifli döviz işlemi’ gibi farklı adlarla anıldığı belirtildi. Müşterinin opsiyon yazıcısı, bankanın opsiyon alıcısı konumunda olduğu bu işlem türünde, müşterinin vade sonunda mevduat hesabında birikecek tutarı, belli bir prim karşılığında ve daha önce kararlaştırılan bir kur üzerinden satın alma hakkını bankaya sattığı; bankanın ise satın aldığı opsiyon hakkının karşılığında vade sonunda, sözleşme kuru ve piyasa kuru karşılaştırması yaparak ödemeyi iki para biriminden biriyle yapma hakkına sahip bulunduğu anlatıldı.

Ana paranızı kaybebilirsiniz!

Bu işlemde piyasa koşullarına bağlı olarak işleme konu döviz cinslerinin değerindeki farklılaşmadan dolayı kur riski bulunduğu ve bu riskin ana para kaybına yol açması ihtimalinin de bulunduğu vurgulandı.

Bu işlemlerde opsiyon yazıcısı konumunda bulunan müşterinin kur riskinin tamamını üstlendiği belirtilerek, bankalar müşterilerini maruz kalabilecekleri tüm riskler ve kayıplar konusunda uyarmaları gerektiği anımsatıldı.

Açıklamada “Bu çerçevede, bu tür işlemlere taraf olacak müşterilerin, tüm riski taşıdıklarını ve yatırdıkları ana paranın tamamını alamayabileceklerini bilmeleri gerekmektedir” denildi. Hürriyet

Etiketler :