Anayasa alt komisyonu 41 başlıkta uzlaştı

Anayasa alt komisyonu 41 başlıkta uzlaştı

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde 'Temel Hak ve Özgürlükler' bölümünün konu başlıklarını belirlemek için oluşturulan alt komisyon, büyük oranda uzlaştı.

Yeni anayasanın ilk yazılacak kısmını oluşturan bölüm için 41 başlıktan oluşan tek liste hazırlandı. Partilerin 'kültürel kimlik', 'vatandaşlık' ve 'vicdanî ret' gibi uzlaşamadığı 4-5 madde ise çarşamba günü toplanacak üst komisyona bırakıldı. AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin önerileri toplantıda masaya yatırılırken, 'Temel Hak ve Özgürlükler'in 5 ayrı ana kısımdan oluşması kararlaştırıldı. Bunlar, 'Temel ilkeler', 'Kişi hak ve hürriyetleri', 'Siyasî haklar ve özgürlükler', 'Sosyal ve ekonomik haklar' ile 'Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması' olarak sıralandı.
 
Meclis'teki 4 parti 'siyasî parti kurma, seçme ve seçilme hakkı, çalışma hakkı, yaşam hakkı' gibi Anayasa'daki 41 alt maddenin başlıklarında uzlaşma sağladı. BDP'nin konu başlığı olarak istediği 'kültürel kimlik', 'vicdanî ret' ile MHP'nin istediği 'Türk vatandaşlığı' başlıklarında ise uzlaşma sağlanamadı. Madde başlığının 'Türkiye vatandaşlığı', ibaresinin sadece 'vatandaşlık' veya mevcut Anayasa'daki gibi 'Türk vatandaşlığı' olup olmayacağı konusu ile diğer uzlaşılamayan başlıklar, üst komisyonda yeniden ele alınacak. Uzlaşılamayan başlıkları 'parantez' içine alan alt komisyon, yazım sırasında birleştirilecek konuları da yine 'paranteze' aldı. Üst komisyonda başlıkların netleştirilmesinin ardından geçilecek madde yazımı aşamasında ise daha detaylı müzakereler yapılacak. Uzlaşılamayan maddeler ise geri dönülmek üzere sonraya bırakılacak.
 
Yazılacak ilk maddenin 'insan onuru' benzeri bir başlık altında 'insan esaslı bir anayasa' yazıldığına atıfla 'temel hak ve hürriyetlerin devletin veya anayasanın verdiği bir lütuf değil insan olmaktan kaynaklandığı'nın ifade edilmesi bekleniyor. Böylece mevcut Anayasa ile anlayış farklılığının ortaya konulması ve yeni anayasanın 'insan onurunu temel aldığının' ifade edilmesi öngörülüyor.
 
Kaynak: SELİM KUVEL / ZAMAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.