Ankara Mavi Marmara'yı durduracak

Ankara Mavi Marmara'yı durduracak

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, Türk hükümeti yetkililerinin filonun kalkışını durduracaklarını söylediklerini iddia etti.

Çok ciddi bir kriz yaşanan Türkiye-İsrail ilişkilerinde bazı olumlu işaretler bulunduğu yorumları yapılıyor. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, Gazze filosunu düzenleyenlerden İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) İstanbul’daki Yahudi toplumu aracılığıyla İsrail hükümetine Gazze’ye gitmeden önce gemilerin uluslararası denetimine hazır oldukları mesajını gönderdiğini yazdı. Gazete, Türk hükümeti yetkililerinin de filonun kalkışını durduracaklarını söylediklerini iddia ederek, İsrail savunma kurumunun bazı Türk örgütlerini yasadışı ilan ederek gemilerde bulunacak olan üyelerini tutuklamaya yönelik prosedürleri askıya aldığını bildirdi.

İsrail’in önemli gazetelerinden Yedioth Ahronoth, İstanbul’daki Yahudi toplumlarının Gazze filosunu düzenleyen örgütlerden İHH Başkanı’nın İsrail Ordusu ile çatışan bir şiddetle ilgilenmedikleri mesajını göndermek talebi ile yaklaştığını söylediğini ve İHH Başkanı’nın Gazze gemilerinin yola çıkmadan önce Kıbrıs gibi üçüncü bir ülkede uluslararası bir takım tarafından kontrol edilebileceğini teklif ettiğini öne sürdü.

-“İHH VE ANKARA’NIN TUTUMU UYUMLU”-
Gazete, İHH’nin teklifinin Türk hükümeti ile koordinasyonunun açık olmadığına ancak bu teklifin Ankara’nın tutumuyla uyumlu olduğuna işaret ederek Türk hükümeti yetkililerinin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Filistin sorunu yerine Suriye’deki krize odaklanmayı tercih ettiği için Ankara’nın filoyu durdurmaya çalışacağını açıkladığını ifade etti.

Bu arada, İsrail ordusunun her türlü olasılığı göz önünde tuttuğunu belirten gazete, 25 Haziran’da çeşitli limanlardan toplam 11 geminin yola çıkıp batı Akdeniz’de bir araya geleceğini ve filoyu düzenleyenlerin Temmuz’un ilk haftasında Gazze’ye ulaşacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun Türkiye’ye gönderdiği “İsrail Ankara ile olan ilişkilerinin düzeltmek için çabalıyor” mesajına da dikkat çekilen haberde, “Bu arada (İsrail) savunma kurumu, üyelerini gemilerde gözaltına alabilmek amacıyla bazı Türk örgütleri yasadışı ilan etmeye yönelik prosedürleri askıya aldı. Bu prosedürlerin dondurulması Türkiye’ye yönelik bir provokasyon olarak görülebileceği bir girişimi önlemeye ve Türkiye’nin filonun yola çıkmasına engel olmasına olanak tanımayı amaçlıyor” ifadeleri kullanıldı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.