Ankara Metrosu Kimin Eseri?

Ankara Metrosu Kimin Eseri?

Yüzde 15.41’lik bölümü Murat Karayalçın döneminde, geri kalan 84.59’luk kısmı ise Melih Gökçek döneminde tamamlanan Kızılay – Batıkent metro hattı

“Metronun ihalesi 428 milyon dolara yap – işlet – devret modeliyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Altınsoy döneminde yapıldı. Daha sonra Karayalçın bu ihaleyi üç sene bekleterek yap – işlet – devret modelini anahtar teslimine çevirdi” diyen Gökçek, ihalenin anahtar teslimine çevrilirken fiyatının da 709 milyon dolara çıktığını ifade etti.

ANKARA METROSUNDA KARAYALÇIN KAZIĞI
Yap – işlet – devret modelinin anahtar teslim modeline göre daha ucuz olması gerektiğini söyleyen Ankara Büyükşehir Başkanı Melih Gökçek, “Dünyanın her yerinde metro ihalelerinde yap – işlet – devret modeliyle yapılan ihaleler pahalı, anahtar teslimi ihaleler ucuz olur Çünkü yap – işlet – devret modelinde firma daha fazla risk alır, bu riski de fiyata yansıtır. Bunun tersi ilk defa Ankara’da gerçekleşti. 428 milyon dolara yapılan ihale, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yapan Murat Karayalçın döneminde anahtar teslimi modeliyle 709 milyon dolara tekrar ihale edildi. Aradaki fark 281 milyon dolar. 281 milyon doların en az yüzde yüz de faizi olacaktır, topladığınız zaman 560 milyon dolarlık bir maliyet artışı oldu. Bu da yaklaşık 1 katrilyon para demektir. Ankaralı bu parayı faizi ile birlikte ödemek zorunda bırakıldı” dedi.

Kızılırmak suyu projesi kapsamında 128 kilometrelik üç ayrı isale hattından Ankara’ya su getirildiğini de hatırlatan Gökçek “Proje 350 milyon dolara tamamlandı. Karayalçın’ın metro için anlaşılmayan nedenlerle verdiği ekstra para yaklaşık bu miktara eşit. Faizleriyle birlikte ise Kızılırmak su projesini ikiye katlıyor. Metrodaki bu fiyat artışı maalesef Ankaralının sırtına yüklenmiş 30 yıllık bir yüktür. Firmalarla öyle bir anlaşma yapılmış ki biz göreve geldikten sonra da mecburen ödemeleri devam ettirmek zorunda kaldık” diye konuştu.

Metro inşaatında tüm proje için verilen avans 185.9 milyon dolar olduğunu da belirten Gökçek, 1 kasım 1994 yıllından itibaren ödenen paranın 249.4 milyon dolar, toplam ödemenin 435.3 milyon dolar olduğunu bunun da metro maliyetinin yüzde 74,69’una tekabül ettiğini söyledi. Melih Gökçek, “Metronun ilerleme oranı ise yüzde 17.87 olarak gerçekleşmiş. Buna göre ödenmesi gereken para ise 104 milyon dolar olmalıydı” dedi.

44 KİLOMETRELİK METRO İNŞAATI ÖZ KAYNAKLARDAN KARŞILANDI

Kızılay - Çayyolu, Batıkent – Sincan ve Tandoğan – Keçiören arası metro çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek “Toplam 44 kilometrelik metro inşaatı için 800 milyon TL para harcadık ve bu para tamamen öz kaynaklardan karşılandı.

BAŞBAKAN “METRO BİTECEK” DİYE SÖZ VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın metroyu bitirme söze verdiğini de belirten Gökçek, “Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 4 Şubatta seçim kampanyamızın başlangıç toplantısında ‘metro Melih Başkanımızın önümüzdeki belediye başkanlığı döneminde bitirilecektir bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’na gerekli talimatları verdim. Gerekli iş birliği sağlanacaktır’ diye söz verdi.” dedi.

Başbakan’ın bu açıklamasıyla 44 kilometrelik metro Melih Gökçek’in taahhüdü olmaktan çıktı ve Başbakan’ın kendi taahhüdü haline geldi.

HABERVAKTİM

Etiketler :