Ankara’da “Batı Anadolu’da Yunan Mezalimi” paneli düzenlendi

Ankara’da “Batı Anadolu’da Yunan Mezalimi” paneli düzenlendi

TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, “Son yıllarda Yunanistan’ın asılsız iddialarına cevap vermek zorunda kaldık. Sessizliğimiz yanlış anlaşıldı. Biz büyük bir devletiz, yapılanların hepsi kayıtlı. Biz onların işledikleri suçları anlatmalıyız.” dedi.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığı tarafından Ankara Üniversitesinin katkısıyla “Batı Anadolu’da Yunan Mezalimi” başlıklı panel düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Farabi Salonu’ndaki panelin açılış konuşmasını yapan TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, kurum olarak Türk tarihini bütün yönleriyle araştırdıklarını ama zaman zaman asılsız iddialarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Çetin, “Son yıllarda Yunanistan’ın asılsız iddialarına cevap vermek zorunda kaldık. Sessizliğimiz yanlış anlaşıldı. Biz büyük bir devletiz, yapılanların hepsi kayıtlı. Biz onların işledikleri suçları anlatmalıyız.” dedi.

“Biz tarihsel olarak baktığımızda hiçbir şekilde mağdur olmadık, hiç kimse bizi mağdur edemez.” ifadelerini kullanan Çetin, Yunanistan’a çeşitli yollarla mesaj yollandığını ancak Yunanistan’ın suçlamalarına devam ettiğini anlattı.

Yunanistan’ın kendi komşularıyla da arasının iyi olmadığını vurgulayan Çetin, bu ülkenin tarihini okumasını ve Türkiye’nin komşuluğunun kıymetini anlaması gerektiğini belirtti.

– “Suskunluğumuz karşı tarafı haklı gösterme eğilimine götürdü”

Ankara Üniversitesi DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar, konuşmasında vatanı işgale gelenlerin kendilerini zulme uğramış insanlar olarak göstermeye başladığını ifade etti.

Bu tür olayların bilimsel kaynaklar kullanılarak geniş kitlelere duyurulmasının çok önemli olduğunu anlatan Kayapınar, “Bizim bu olgunluğumuz adeta bizim aleyhimize dönmeye başladı. Yıllar içinde bizim suskunluğumuz karşı tarafı haklı gösterme eğilimine götürdü.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının sonrasında TTK tarafından hazırlanan “Yunan Mezaliminin Sessiz Tanıkları” adlı belgesel izlendi, ardından panele geçildi.

Moderatörlüğünü Kayapınar’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Doç. Dr. Esra Özsüer ve Doç. Dr. Gülsüm Polat da sunum gerçekleştirdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, panele gönderdiği mesajda şunları kaydetti:

“Batı Anadolu’da Yunan Mezalimi panelinin hem memleketimize hem de akademik dünyaya yeni ufuklar açarak hayırlara vesile olmasını Cenabıhak’tan niyaz ediyorum. Kendi vatanında Yunan zulmüne uğrayanların, zulme karşı canları pahasına mücadele edenlerin aziz hatırasına ilelebet sahip çıkacağımızı ifade etmek istiyorum.”

Panel kapsamında Batı Anadolu’da Yunan Mezalimi adlı sergi de açıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.