Ankara'dan Irak'a jet cevap

Ankara'dan Irak'a jet cevap

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretine tepki gösteren Irak yönetimine Ankara’dan yanıt geldi. Çelik "Kimin, ne için, nereye gittiği önemlidir. Esas olan aldığınız sonuçtur" dedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretiyle ilgili bilgilendirilmediklerini ve gezinin onaylanmadığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, "ziyaret diplomasi geleneklerine aykırı şekilde yapılmıştır ve Irak'ın egemenliği ihlal edilmiştir, bu durum kimsenin çıkarına değildir" denildi.

Kerkük ziyaretini “içişlerine açık bir müdahale” olarak değerlendiren Irak Dışişleri Bakanlığı "bu iki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyecektir, Türkiye bu tutumunun sonuçların hazır olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, Davutoğlu'nun ziyaretine katkıda bulunduğu gerekçesiyle bölgesel Kürt yönetimine de eleştirilerde bulunuldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik Twitter üzerinden ırak yönetiminin açıklamalarına yanıt verdi.

Çelik şunları söyledi:

"Amerikalıların yıllarca Irak'ı işgal etmesinden ve arkasında yüz binlerce dul ve yetim bırakmasından rahatsızlık duymayan Malikî zihniyeti Her nasılsa Sayın Davutoğlu'nun Kerkük'e yapmış olduğu son derece barışçı ve iyi niyetli ziyaretinden rahatsız oluyor.

Etkin ve aktif bir dış politika vizyonuna sahip olmanız, ille de her zaman başkalarının size geleceği anlamına gelmez. Bir çok konuda ABD'lilerin bize gelmesi,onların daha zayıf olduğu anlamına gelmez. 'Niye Barzanî gelmiyor biz gidiyoruz?' itirazı anlamsızdır.

Barzanî kısa bir süre önce Türkiye'de idi. Büyükelçileri bakanlığa çağırır gibi her yabancı yöneticiyi canınız istedikçe çağıramazsınız.

Kimin, ne için, nereye gittiği önemlidir. Esas olan aldığınız sonuçtur. Tabii ki hiç bir zaman Pembe İncili kaftan ruhundan taviz vermeden..." NTVMSNBC 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.