Anne sütü obeziteyi engelliyor

Anne sütü obeziteyi engelliyor

Anne sütü ile beslenen bebekler sağlıklı büyüme açısından diğer çocuklara nazaran daha avantajlı. Uzm. Dr. Yasemin Akarlar, "Anne sütü ilk 6 ay başka hiçbir yiyeceğe ihtiyaç duyulmaksızın gerekli bütün besin öğelerini karşılayabilecek tek doğal kaynaktır.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Yasemin Akarlar, çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesinin ancak yeterli ve dengeli beslenme ile mümkün olduğunu söyledi. Akarlar, "Çocuklarda sağlıklı beslenmek, özellikle de 0-6 ay arası bebeklerde ancak anne sütü ile sağlanabilir. İlk 6 ay başka hiçbir yiyeceğe gerek duyulmaksızın bebeğin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini karşılayabilecek tek doğal besin kaynağıdır." dedi. Hamilelik süresince büyük bir özlem duyarak bebeğini dünyaya getiren annenin bebeğine verebileceği en güzel hediyenin kuşkusuz 'anne sütü' olduğunu belirten Dr. Akarlar, ek gıdaların anne sütünün yerini dolduramayacağını kaydetti.

Günümüz teknolojisinin üstün imkanları ile üretilen bebek mamaları tüm çalışmalara rağmen anne sütünün yerini tutmadığını ifade eden Dr. Akarlar şunları kaydetti: "Anne sütü bebeklere verilen bir mucizedir. Başka hiçbir salgı anne sütünün bebeğe sağladığı yararı sağlayamaz. Anne sütü ile beslenen bebeklerde obezite daha az görülüyor. Yapılan araştırmalar şunu göstermektedir; anne sütü ile beslenen bebeklerin zekâ gelişimi ve okul başarısı anne sütü almayanlara oranla daha fazladır. Yine bu çocuklar daha sosyal ve daha kolay iletişim kurabilen çocuklardır."

Anne sütünün çok zengin gıda içeriğine rağmen, bebeklerin hassas sistemlerine uygunluk göstereceğini vurgulayan Dr. Akarlar, böylece bebeğin, besinlerin sindirilmesine daha az enerji harcadığı için enerjisini diğer vücut faaliyetlerine, büyüme ve organların gelişimine harcadığını dile getirdi. Anne sütünün bebeği enfeksiyonlara karşı koruyacak immünolojik faktörler içerdiğini anlatan Bursa Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akarlar şu bilgileri verdi: "Bebeğin enfeksiyonlarla savaşında, içerdiği beyaz kürelerin olumlu etkisi vardır. Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde ishal, solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihapları ve idrar yolu enfeksiyonlarının daha az görüldüğü belirlenmiştir."

Akarlar, şöyle konuştu: "Anne sütünün obeziteyi engelleyici etkisi vardır. Anne sütü bebeğin doymasını sağlar. Bu da bebeğin aşırı kilo almasını önler. Anne sütü alan bebekler emzirmenin sonunda doyar. Emzirmede son süt vardır. Bu süt de bebeğin doymasını sağlar."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :