Anne ve bebek sağlığında OECD'ye fark attık

Anne ve bebek sağlığında OECD'ye fark attık

Türkiye, sağlığa yaptığı yatırımlarla anne ve bebek sağlığında da ilerleme kaydetti. Anne ve bebek ölüm hızlarındaki 8 yıllık ilerleme, 33 üyesi bulunan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) ülkelerinin 30 yıllık gelişimine denk.

Türkiye, sağlık alanındaki yatırımlarının karşılığını görüyor. Doğumun hemen sonrasında anne ve bebek ölümü vakalarında ciddi bir gerileme söz konusu.

1990’ların başında binde 55 olan bebek ölüm hızı, 2003 itibarıyla binde 28,5 olarak hesaplandı. 2010’da ise bu oran yalnızca binde 9,9. Sekiz yılın sonundaki bu düşüş, OECD ülkelerinin 30 yılda kat ettiği mesafeye denk.

Anne ölüm hızında da durum farklı değil. Yine 90’ların başında yüz binde 100 olan anne ölüm hızı, 2003’te yüz binde 61’di. O günden bugüneyse yüz binde 16’ya geriledi. Bu da OECD ülkelerinin 23 yılda erişebildiği bir oran.

Mukayesenin yapıldığı OECD ülkeleri Sağlık Sistemi İncelemeleri Türkiye raporunda da sağlık sistemindeki yeniliklerden şöyle bahsedildi:

“Sağlık sistemi reformu, daimi bir süreçtir. Türkiye’nin bu devasa reformu etkili şekilde hayata geçirebilen birkaç orta gelirli ülkeden biri olduğu görülmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı, hem Türkiye’nin sosyal yardım sisteminde önemli bir iyileşme kaydettiğini yansıtmakta hem de aynı meselelerle mücadele etmekte olan diğer ülkelere iyi bir uygulama örneği teşkil etmektedir”

 

buyuyenturkiye

Etiketler :