Antalya'daki büyük ihale yankı buldu

Antalya'daki büyük ihale yankı buldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, CHP'li Mustafa Akaydın başkanlığındaki en büyük ihalesinin yankıları sürüyor.

15 milyon TL'lik ulaşım ihalesini alan firmanın kuruluş sermayesinin 50 bin lira olması ise dikkat çekti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, CHP'li Mustafa Akaydın başkanlığındaki en büyük ihalesinin yankıları sürüyor. Dokuz firmanın dosya almasına karşın 5'inin teklif sunduğu Halk Kart ihalesini alan A-Kent Ödeme Teknolojileri A.Ş ile ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı.

A-Kent, A-Kart Akıllı Kart Bilgi Güvenliği ve Yazılım Sanayi Ticaret Limited Şirketi iştiraki olarak 4 Eylül 2009 tarihinde kurulmuş. Firmanın kuruluşu, Halk Kart ihale tarihinden 20 gün önceye denk geliyor. Bu tarih, söz konusu ihalenin şartnamesinin belli olduğu 28 Ağustos'tan sadece bir hafta sonrasına denk geliyor.

Halk Kart ihalesinde en düşük teklifi veren A-Kent'in kuruluş sermayesinin anonim şirketlerinin kuruluş alt limiti olan 50 bin lira olması da dikkatlerden kaçmadı. Kurucuları arasında Yusuf İzzet Balıkçı, Adnan Coşkun, Ahmet Acar ve Mustafa Demirbilek isimli işadamlarının bulunduğu firmanın merkezi ise Ankara. Firmanın adresi Bilkent Cyberpark. Firma, 15 milyon muhammen bedelli Halk Kart ihalesini dün Büyükşehir Belediyesi'nde yüzde 5+KDV ile en düşük teklifi vererek almıştı.

'İHALE ADRESE TESLİM YAPILDI' İDDİASI

Yargı kararı gerekçe gösterilerek sözleşmesi iptal edilen Antkart firmasının yöneticisi Yiğit Tuncel, A-Kent'in ihale tarihinden 20 gün önce kurulmuş olmasına dikkat çekerek, "Bizim şirketimiz, kazandığımız ihaleden 1,5 sene önce kurulmuştu. Buna rağmen şirketimizin bu iş için kurulduğu, adrese teslim ihale yapıldığı iddia edilmişti. Şimdi ihaleden 20 gün önce ve şartnameden 1 hafta sonra kurulan bir şirket var ortada. Bilmiyorum ne demek bu. Bu saate kadar belediyenin bir açıklama yapmasını beklerdim. Ortada açıklama yok." dedi.

İhaleye Prokot firmasıyla ortak girişim şeklinde katılan, ancak demonstrasyon (gösterim) yapmadıkları gerekçesiyle elenen Antalya Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Gönenç de ihaleye katılacaklardan 5 yıllık yeterlilik belgesi istendiğini hatırlattı. Gönenç, "20 günlük bir firmanın bu ihaleyi almamış olması gerekir. Hukuken iptal olur." diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden ise konuyla ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı.


GAZETECİLER, ZABITA EŞLİĞİNDE TUVALETE GİDEBİLMİŞTİ


Antalya kamuoyunun sonucunu yakından merak ettiği Halk Kart ihalesine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Rıfkı Aktekin başkanlık etmişti. 11 kişilik ihale komisyonunun başkanı Aktekin, Akdeniz Üniversitesi'nde de Mustafa Akaydın'ın en yakınındaki isimdi. Aktekin, ihalenin şaibeden uzak ve şeffaf yapıldığını göstermek için büyük gayret sarf etmişti. Antalya medyası tarafından da yakından takip edilen ihaleyi çok sayıda gazeteci izlemiş, olası bir şaibe olayına karşın içerideki gazeteciler zabıta eşliğinde tuvalete gidebilmişti. İhaleye katılan firma yetkililerine ise dışarı çıkış izni verilmemişti. Bununla da yetinilmemiş ihalenin gerçekleştirildiği odada cep telefonu sinyalini kesen jammer cihazı kullanılmıştı. 3,5 saat süren ve Antalya halkı için çok önemli olduğu söylenen ihale devam ederken içeri giren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, içeride basın mensuplarını görünce, "İhale gizli olur. Hayatımda ilk defa böyle ihale görüyorum." demişti.

Etiketler :