Antibiyotik kullanırken iki kere düşünün

Antibiyotik kullanırken iki kere düşünün

Gereksiz ilaç kullanımında antibiyotikler ilk sırayı aldı

Birçok hastalıkla mücadelede en etkin ilaçlar arasında yer alan antibiyotikler fiyat açısından değerlendirme yapıldığında yıl içinde en fazla harcama yapılan ilaç grubunu oluşturuyor. Gereksiz ilaç kullanımında da antibiyotikler ilk sırayı aldı.

Türkiye'de antibiyotikler, toplam ilaç harcamasının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Antibiyotikler, satış yapılan kutu bazında değerlendirme yapıldığında da sıralamada ilk üçte yer alıyor.

Uzmanlar, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ancak gereksiz kullanıldığında vücudun mikroba karşı duyarlılık kazanmasını sağladığından bir süre sonra etkisi azalan antibiyotiklerin, mutlaka hekim kontrolünde kullanılması, gereksiz tüketiminden kaçınılması gerektiği uyarısında bulunuyor.


Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı Şube Müdürü Uzman Dr. Burçak Deniz Dedeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, ilaçların yaklaşık yüzde 50'sinin yanlış ya da gereksiz kullanıldığını; gereksiz ilaç kullanımının hem insan sağlığına zararlı olduğunu hem de devlete ciddi miktarda maddi yük getirdiğini söyledi.

GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMINDA ANTİBİYOTİKLER İLK SIRADA

Dedeoğlu, gereksiz ilaç kullanımının ve ilaç israfının tüm dünyada önemli sorun olduğunu, bunun önlenebilmesi için akılcı ilaç politikalarının hayata geçirildiğini anlattı.

Akılcı ilaç uygulamasıyla, kişilerin bireysel bulgularına ve kişisel özelliklerine uygun olan ilacın, uygun sürede ve uygun dozda kullanıldığını ifade eden Dedeoğlu, “Türkiye'nin en önemli sorunu, gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımıdır” dedi. Dedeoğlu, hekim tarafından verilmedikçe bir başkasının önerisiyle antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Antibiyotikleri
ağrı kesici olarak kullananlar bile mevcut. Unutulmamalı ki antibiyotiğin gereksiz kullanımı, direnç gelişmesine neden olabiliyor” diye konuştu.

2010 yılı verilerine göre antibiyotiklerin
Türkiye'de dikkat edilmesi gereken en önemli ilaç grubu olduğuna dikkati çeken Dedeoğlu, şunları kaydetti:
“Fiyat bazında değerlendirme yapıldığında, antibiyotikler en fazla harcama yapılan ilaç grubu olarak görülmekte ve toplam ilaç harcamasının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturmaktadır.

Satış yapılan kutu bazında değerlendirme yapıldığında ise antibiyotikler sıralamada yine ilk üçte yer almaktadır.
En çok kullanılan ilk 30 ilaç incelendiğinde de kronik obstrüktif akciğer hastalıklarının (astım, amfizem, kronik bronşit) tedavisinde düzenli olarak kullanılması gereken inhaler (hava yolu ile alınan) ilaç formlarının, en yüksek maliyet getiren ilaç formları olduğu görülmektedir

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.