Arabuluculukta adres Türkiye

Arabuluculukta adres Türkiye

İsrail hem Suriye ile hem de Filistin ile barış görüşmeleri için masaya oturuyor. Her iki süreçte de arabuluculuk için Türkiye'nin kapısı çalınıyor.

İsrail, Suriye ile müzakerelerde Türkiye'nin arabuluculuğunu kabul etti. Tel Aviv yönetimi, Filistin ile yapılacak görüşmelerde de Türkiye'nin arabuluculuna yeşil ışık yakıyor. Ancak Başbakan Erdoğan'ın bir şartı var, "sadece Mahmut Abbas değil Hamas da masaya oturacak".

İsrail-Filistin ve İsrail-Suriye barış görüşmeleri yeniden başlıyor. 24 Aralık'ta eski İsrail Başbakanı Ehut Olmert'in Ankara ziyaretinde yapılan anlaşma, üç gün sonra İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılarla hayata geçmeden sona ermişti. Şimdi barış görüşmeleri kaldığı yerden yeniden başlıyor.

İSRAİL-SURİYE

İsrail-Suriye görüşmelerine de Türkiye arabulucuk yapacak. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, daha önceki tüm açıklamalarında "Türkiye olmadan masaya oturmam" demişti. Ankara-Tel Aviv hattında yaşanan gerginlikler döneminde ise İsrail Başbakanı Netanyahu, "Türkiye'nin arabuluculuğunu istemiyoruz" açıklamalarını yapmıştı. Ancak şimdi pürüzler giderildi ve İsrail Türkiye'nin arabuluculuğunu kabul etti.

Erdoğan, ''Suriye-İsrail görüşmelerinde malum 5 raund bitmişti. Hafta sonu, cumartesi günü Gazze'nin bombalanmasıyla iş sonuçlandı. Çünkü hafta sonu tekrar bir araya gelinecekti ki Gazze'nin bombalanmasıyla Suriye haklı olarak görüşmelerden çekildi. O süreç ne yazık ki şu ana kadar devam etti. Yeniden ilgi, alaka başladı. Suriye, yeniden görüşme noktasında tereddüt ortaya koymuyor. Aracısı kim olacak? Suriye, Türkiye'nin arabuluculuğunu istiyor. Yeni bir gelişme bu. İsrail de bunu kabul etmiş vaziyette. 'Yeniden turlara başlayabiliriz' diye haber geldi. Bunun değerlendirmesini yapacağız. Olumlu neticeye varırsak temenni ediyorum ki yeni süreci başlatırız'' diye konuştu. Ana konu: Golan Tepeleri
Görüşmeler dolaylı görünse de daha önce tüm anlaşmalar sağlandığı için direkt görüşmelere geçilecek. İsrail ve Suriyeli yetkililer barış görüşmelerini Türkiye'de yapacak.

Barış sürecindeki ana konu Golan Tepeleri. Suriye, İsrail'in işgal ettiği Golan'ın tahliye edilmesini şart koşuyor buna karşın Şam yönetimi İsrail'i tanıyacak. Barış görüşmelerinin ana gündemi bu. Yani İsrail-Suriye sınırı 1967 öncesine dönecek.

İSRAİL-FİLİSTİN

Ortadoğu gündeminin diğer başlığı İsrail-Filistin barış görüşmeleri.
İsrail ile Filistin barış görüşmelerini başlatma kararı aldı. Görüşmeler dolaylı yoldan yapılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da yaptığı açıklamada Hamas'a dikkat çekti ve "Filistin ile yapılacak barış görüşmeleri Hamassız olmaz" dedi.

''Filistin tarafından sadece Sayın Abbas'ın katılacağı görüşmelerle netice alınması mümkün değildir. Gerçeği göreceğiz. Başımıza kuma gömmeye gerek yok. Artık Filistin'de tek taraf yok. İki ana grup var. Dolayısıyla her iki tarafı bir araya getirerek, masaya oturtmak gerekiyor. Batı bile bunu kabul etti zaten. Tony Blair'le ben bunları görüştükten sonra 'Hamas'ın katılmayacağı İsrail-Filistin görüşmelerinden netice almak mümkün değil' dedi. Benim de kanaatim budur; eğer neticeye varmak istiyorsak...'' diye konuştu.

HÜSNÜ MAHLİ: ERDOĞAN'IN DEDİĞİ OLUYOR

Suriyeli gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Hüsnü Mahli sabah.com.tr'ye konuyu yorumladı: "2006 yılında Hamas'ın siyasi büro şefi Halit Meşal, Ankara'ya geldiğinde kıyamet kopmuştu. O dönemde Başbakan Erdoğan, 'Filistin ile barış olacaksa Hamas da yer almalı' tezini savunmuştu. Ancak şimdi İsrail, Erdoğan'ın arabuluculuğunu kabul ederek Hamas'ın da barış görüşmelerinde yer alacağı işaretini verdi. Bu demek oluyor ki, Türkiye'nin 2006'da öne sürdüğü Hamas şartını, şimdi İsrail de kabul etmiş oldu."

Etiketler :