Araç sahipleri biliyor mu?

Araç sahipleri biliyor mu?

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren değişiklik Meclis'te görüşülüyor. Peki neler değişiyor?

Trafik kazasında yaralananların, sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılayacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ''Torba tasarı'' olarak anılan, bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının bugünkü görüşmelerine 53. maddeden başlandı.

53. maddede yapılan değişiklikle, araçların tescili ve hurdaya ayrılması işlemlerinin trafik tescil kuruluşlarının yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerince de yapılmasına imkan tanınıyor.

Buna göre, araç sahipleri, tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren 3 ay içinde tescili için; araçların hurda durumuna gelmesi halinde ise 1 ay içinde tescilin silinmesi için ilgili trafik tescil kuruluşuna veya Emniyet Genel Müdürlüğünün belirleyeceği kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine başvurmak zorunda olacak.

İlk tescili yapılan araçlar için düzenlenen geçici belgelerin geçerlilik süresi içinde, trafik belgesi alma zorunluluğu aranmayacak. Böylece, araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinin elektronik ortamda yapılması amacıyla yürütülen proje kapsamında, ilk tescili yapılacak araçlar için trafik belgesi yerine düzenlenecek ''tescile ilişkin geçici belgenin'' geçerlilik süresi içinde bu araçlara ceza uygulanamayacak.

Yeni araçların tescilleri, belge düzenlenmesi, kişiselleştirilmesi, belgelerin basımı, ilgililerine elden veya posta aracılığıyla teslimi işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü veya bağlı trafik tescil kuruluşlarınca yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, ilk tescili yapılacak araçların işlemlerini elektronik ortamda yapmak, elektronik ortamda oluşturduğu bir ay süre ile geçerli tescile ilişkin geçici belgeyi basmak ve araç sahibine vermek üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerini yetkilendirebilecek. Araca ait kişiselleştirilen belgelerin basımı ve araç sahiplerine elden veya posta yoluyla teslimi, kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine de yaptırılabilecek.

Tescil belgesinin bir ay içinde teslim edilememesi halinde, araç sahibine sorumluluk yüklenemeyecek.

Bu işlemler sırasında, kanun ve yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket edenlere 10 bin TL idari para cezası verilecek.

Tasarıyla, zorunlu mali sorumluluk sigortası pulunun, araçların ön camına yapıştırılması mecburiyeti kaldırılacak.

Yabancı plakalı araçların Türkiye'de geçerli sigortaları yoksa, zorunlu mali sorumluluk sigortasını ülkeye girerken yaptıracak.

''2. EL ARAÇLARDAKİ UYGULAMA, SIFIR ARAÇLARA DA...''

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, 53. maddede yapılan değişiklik hakkında bilgi verdi.

Daha önce yaptıkları bir düzenlemeyle, ikinci el araçların trafik tescil bürolarına ve vergi dairelerine gidilmeden sadece notere gidilerek satış ve devir işlemlerinin yapılması uygulamasını getirdiklerini anımsatan Berber, ''Sıfır araçların satışında da bürokrasiyi azaltıyoruz. Aracı alan kişi bayiden aracı belgesiz alıp çıkacak, bir ay sonra aracın ruhsatı ve diğer belgeleri posta yoluyla gönderilecek. İkinci el araçlarda yaptığımız uygulamayı sıfır araçlarda da gerçekleştiriyoruz'' dedi.

KAZAZEDENİN TEDAVİ MASRAFINI DEVLET ÜSTLENECEK

Tasarının 54. maddesiyle de Karayolları Trafik Kanunu'nun 98. maddesi değiştiriliyor.

Buna göre, trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın SGK tarafından karşılanacak.

Trafik kazalarına sağlık teminatı sağlayan zorunlu sigortalarda; sigorta şirketlerince yazılan primlerin ve güvence hesabınca tahsil edilen katkı paylarının yüzde 15'ini aşmamak üzere, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen tutarın tamamı sigorta şirketleri ve güvence hesabı tarafından SGK'ya aktarılacak. Bu tutar ilgili sigorta şirketleri için ayrı ayrı belirlenecek. Aktarım ile sigorta şirketlerinin ve güvence hesabının teminat kapsamındaki yükümlülükleri sona erecek. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yüzde 50'sine kadar artırmaya ve azaltmaya yetkili olacak.

Sigorta şirketleri ve güvence hesabınca ödenecek tutarın, süresinde ödenmemesi halinde gecikme cezası uygulanacak.

''HARCAMANIN YÜZDE 22'SİNİ SİGORTA ŞİRKETLERİNDEN ALABİLİYORUZ''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bakanlık ile sözleşmesi olsun veya olmasın bütün hastanelerin acil vakaya bakmak zorunda olduğunu söyledi.

Hiçbir hastanenin vatandaştan ek ödeme alamayacağını, alması durumunda sözleşmesinin iptal edileceğini ve ceza kesileceğini belirten Dinçer, ''Bir kaza olduğunda bir kişinin rahatsızlığı bir ameliyat veya tedavi ile geçmeyebilir, aylarca sürebilir. 2-3 ay sonra da ameliyat olabilir. Sigorta şirketleri asla bunu görmüyor. Biz mükellef olmadığımız halde ödemek zorunda kalıyoruz. SGK olarak, trafik kazası sonrasında tedavisi yapılan vatandaşlar için yaptığımız harcamanın ancak yüzde 22'sini sigorta şirketlerinden alabiliyoruz. Kamunun burada ciddi bir kaybı var'' diye konuştu.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay da Bakan Ömer Dinçer'in yanlış bilgilendirildiğini iddia etti.

Sigorta şirketlerinin tedavi masraflarını ödediğini ifade eden Tunçay, ''Bu konuda sigorta şirketleri mahkemelere verilmiş ve cezalar ödemiştir. Sigorta şirketlerinin burada hiç bir günahı yoktur, üzerlerine düşen ne varsa bunu yapmıştır'' dedi.

''40 MİLYON LİRASINI SAĞLIK BAKANLIĞINA ÖDEMİŞLER''

Bunun üzerine söz alan Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birol Ekici, 2009'da toplam trafik sigortası poliçe sayısının 11 milyon 504 bin, toplam trafik sigortası poliçe üretiminin 1 milyar 917 milyon lira olduğunu kaydetti. Ekici, şöyle konuştu:

''2009'da trafik kazası nedeniyle yaralı sayısı 200 bin 405. Sigorta şirketlerinin toplam tedavi giderleri 93 milyon lira, toplam hasar ödemeleri de 1 milyar 914 milyon lira. Kaza geçirdikten sonra sağlık hizmeti alanların sayısı 186 bin. Hastanelerdeki kişi başı ortalama fatura maliyeti bin 216 lira, 112 acil servisinde ise ortalama maliyet 343 lira.

Sağlık Bakanlığına müracaat edenlerin toplam maliyeti 280 milyon lira. Ancak sigorta şirketlerinin ödedikleri rakam 93 milyon lira ve bunun da 40 milyon lirasını Sağlık Bakanlığına ödemişler. Dolayısıyla bize yansıyan tedavi faturalarının ancak yüzde 22'sini tahsil edebilmiş oluyoruz.''

Tasarının görüşmeleri sürüyor. 

Etiketler :