Araç sigortası  zamlandı

Araç sigortası zamlandı

Sigorta primlerinin serbestçe belirlenmesi uygulamasına 1 Temmuz’da geçilmesinin ardından Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), şirketler için "rehber tarife" hazırladı

TSRŞB Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven, Hazine Müsteşarlığının 14 araç grubu bazında verilecek teminatlar ile sigorta ettirenlerin ödeyecekleri prim miktarlarını belirlediğini ifade etti. Yurtseven, şirketlerin bu tarife dışında uygulamaya gitmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

10.5 milyon poliçe

1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere, mevcut uygulamada değişiklik yapıldığını belirten Yurtseven, Hazine Müsteşarlığı’nın bu tarihten sonra da teminat tutarlarını belirlemeye devam edeceğini, ancak prim tutarlarının şirketler tarafından belirleneceğini bildirdi. Uygulamanın, AB ülkelerindeki sistemle paralel olduğunu anlatan Yurtseven, "Bu ülkelerde de teminat tutarları kamu otoritesi tarafından belirlenmekte, primler ise şirketlerce serbest rekabet ortamında tespit edilmektedir. 1 Temmuz’dan sonraki uygulama 10.5 milyona yakın trafik poliçesi sahibini ilgilendiriyor" dedi.

46 ilde ucuzluyor

Birlik olarak, üyelerine rehber olması için 81 il bazında bir tarife hazırladıklarını ifade eden Yurtseven, şöyle konuştu: "Üyelerimizin buna uygun fiyatlandırma yapma zorunlulukları bulunmuyor. Birliğin hazırladığı rehber tarifeye göre, hane halkının kullandığı ve tarifede ’özel’ olarak adlandırılan araç grubunda 46 ilde prim mevcut tarifeye göre azalırken, 35 ilde ise artmaktadır. Şirketlerin kullandığı otomobillerin primleri ise tüm illerde artış göstermektedir. Taksi grubunda ise 1 Temmuz’dan itibaren 60 kentte mevcut tarifeye göre primde indirim, 21 kentte ise artış önerildi. Yüksek oranda prim artışı görülen illerin başında İstanbul gelmektedir. Rehber tarifeye göre, İstanbul’da özel kullanımda olan otomobillerin trafik primlerinde yüzde 38, tüzel kişilerin sahip olduğu otomobillerde ise yüzde 50’lik bir prim artışı öngörüldü. Bu artışlarla ilgili gruplarda primlerin sırasıyla 221 ve 300 YTL’ye çıkması bekleniyor."

İstanbul daha yüksek prim ödeyecek

ERDİNÇ Yurtseven, mevcut tarife sisteminde İstanbul gibi büyük metropollerdeki araçlar için alınması gereken primden daha azının alındığını, bazı illerdeki araçlar için ise olması gerekenden daha fazla prim tahakkuk ettirildiğinin anlaşıldığını belirterek, "Ödenen hasar bakımından daha az bir yük oluşturan iller hasar sonuçları çok kötü olan illeri finanse eder durumdadır. Bu durum değişecek" dedi

Kaynak:Haber Kaynağı