Arakan'a yardım götüren ilk sağlık ekibi AID oldu.

Arakan'a yardım götüren ilk sağlık ekibi AID oldu.

Uluslararası Doktorlar Birliği (AID), geçen Haziran ayında artan şiddet olaylarıyla gündeme gelen Arakan'a giren ilk sağlık ekibi oldu.

Daha önce Bangladeş'te Arakanlı mültecilere yönelik sünnet ve sıtmayı önleme amaçlı cibinlik dağıtımı yapan yardım derneği, sağlık yardımıulaştırmak için Arakan'ın içine girmeyi başardı.  

Yasal zorluklara rağmen Myanmar hükümeti ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuç vermesi sonucunda, sağlık ekibi Arakan'ın  Akyap kamplarında çalışmalarına başladı. Dr. Murat Kadir Topçu, Dr. Aşir Keçelioğlu ve tercüman Esra Zora'dan oluşan ekip, yerel doktorlar ile birlikte Arakan'da sağlık taraması yaptı. Daha önceki günlerde İHH İnsani Yardım Vakfı'nın gıda dağıtım çalışmalarına katılan ekip, bölgedeki bütün kampları inceleme fırsatı buldu.  



Ekip, daha savunmasız oldukları için beş yaş altı çocukların muayene ve tedavisine öncelik veriyor. 

Yıllardır devlet baskısı altında vatandaşlık hakları verilmeden yaşayan Arakan Müslümanları, Haziran 2012'de fanatik Budistler tarafından başlatılan şiddet olaylarında büyük hasar gördü. Yaklaşık 5000 evin yakılmasından sonra evsiz kalan ve halen hiçbir güvenlikleri olmayan yüz binlerce Rohingya illegal yollarla komşu Bangladeş'e kaçarken, yaklaşık 70,000 kişi BM tarafından Arakan'ın içerisinde kurulan kamplara yerleştirildi. Halkın yerleştirildiği kamplarda gıda, temiz su, hijyen ve sağlık durumunun yetersiz olduğu bildiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.