Arama kurtarma sırasında yaralanan Belçika çoban köpeği "Vira", tedavisinin ardından yavrularıyla buluştu

Arama kurtarma sırasında yaralanan Belçika çoban köpeği "Vira", tedavisinin ardından yavrularıyla buluştu

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği bünyesindeki arama kurtarma köpeklerinden "Vira", Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay'da enkaz altında kalan 3 kişinin kurtarılmasını sağladı

ANKARA (AA) - HÜSEYİN CEM DAĞISTANLI - Deprem bölgesinde enkazdan 3 kişinin kurtarılmasını sağlayan ve çalışmalarda ayağından yaralanan Belçika çoban köpeği "Vira" tedavisi tamamlandıktan sonra yavrularıyla buluştu.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD ASAM) bünyesindeki arama kurtarma ekibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da AFAD ile koordineli çalışma başlattı.

Arama çalışmalarında derneğin eğitimli arama kurtarma köpekleri "Vira", "Pan" ve "Zehir" de yer aldı.

"Vira" isimli Belçika çoban pöpeği canlı tespiti yaptığı sırada ayağından yaralandı. İlk müdahalesi deprem bölgesinde yapılan Vira, tedavi için Ankara'ya getirildi.

Ankara'da tedavisi tamamlanan Vira, eğitmeni eşliğinde yavruları ile buluştu.

- Afet bölgesindeki çalışma nasıl yapılıyor?

Dernek bünyesindeki arama kurtarma köpeklerinin eğitmeni Kazım Ünal, "Vira"nın Antakya'da 1, Samandağ'da 2 olmak üzere 3 kişinin kurtarılmasına katkı sunduğunu söyledi.

Arama kurtarma köpeklerinin bu afetteki müdahalesinin önemini vurgulayan Ünal, "Normalde bizim enkazı kontrol etmemiz gerekir. Köpeğimizin yaralanmaması için cam kırığı, fayans kırığı gibi kendisine zarar verebilecek şeyleri görüp onları ortadan kaldırıp o şekilde aramaya başlamamız gerekir ama böyle bir olayda, böyle bir yoğunlukta bunu yapma imkanımız olmadı." diye konuştu.

Ünal, dernekteki parkurda, "Vira"yı yönlendirerek afet bölgesindeki çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

- Derneğin arama kurtarma ekibi 30 afetzedeyi enkazdan canlı çıkardı

Arama kurtarma ekibinde Arapça tercüman olarak görev yapan Muhammed Nalbantlı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sabah saatlerinde yola çıkarak Hatay'a ulaştıklarını ve çalışma başlattıklarını belirtti.

Yaklaşık 20 kişilik bir ekiple afet bölgesine gittiklerini kaydeden Nalbantlı, "Hemen yola çıktık, akşam vardığımızda AFAD ile koordineli şekilde bize adres verildi. Daha sonra biz adrese gittik, tam olarak bizim SGDD ASAM arama kurtarma ekibi 30 kişiyi enkaz altından çıkardı." dedi.

Nalbantlı, göçmen ve sığınmacıların deprem bölgesinde iletişim ve haberleşmede yaşadıkları sorunun çözümüne de katkı sağladıklarını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.