‘Arap Baharı’ndan 10 milyar dolar aktı

‘Arap Baharı’ndan 10 milyar dolar aktı

Cari açık dört ayda 30 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’nin eli Körfez’den kaçan parayla rahatladı. 10.2 milyar dolarlık mevduat bu ülkelerden Türkiye’ye kaydı

İlk çeyrekte firma ve gerçek kişiler, Körfez ülkelerindeki 10.2 milyar dolarlık mevduatını yurtdışı şubelerden Türkiye'ye taşıdı.
O cak 2011’de Tunus’ta başlayıp Mısır ve Körfez ülkelerine sıçrayan ‘Arap Baharı’ ismi verilen halk hareketleri buralardaki mevduatların daha güvenli ülkelere kaymasına sebep oldu. Krizin ardından oluşan belirsizlik ortamı sebebiyle de 2011 yılının ilk çeyreğinde firmalar ve gerçek kişiler 10.2 milyar dolarlık mevduatını yurtdışı şubelerden Türkiye’ye taşıdı. Bu dönemde Merkez Bankası rezervleri ile bankaların yabancı para varlıkları toplamı da 4.5 milyar dolar artış gösterdi. Merkez Bankası’nın, Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki siyasi gelişmelerin ödemeler dengesi finans hesapları üzerindeki etkisine yer verdiği ‘2011 yılı 1. Dönem Ödemeler Dengesi’ raporuna göre Ocak 2011’de Tunus’ta başlayıp aralarında Mısır, Libya ve Bahreyn’in bulunduğu Körfez ülkelerine sıçrayan toplumsal gelişmeler, buralardaki mevduatların daha güvenli ülkelere kaymasına sebep oldu.

Türk bankalarının bu ülkelerdeki subelerinde hesabı bulunan şirketler ve gerçek kişiler de 10 milyar doların üzerindeki mevduatlarını Türkiye’ye getirdi. Raporun Sermaye ve Finans Hesapları bölümünde, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin ödemeler dengesi finans hesapları üzerindeki etkisi şu şekilde ifade edildi:

“2010 yılının ilk çeyreğinden itibaren giriş yönlü olan sermaye akımları, bu eğilimini yılın ilk çeyreğinde artırarak devam ettirdi. 2011 yılının ilk çeyreğinde, Merkez Bankası rezervleri ile bankaların yabancı para varlıklarının toplam 4.5 milyar dolar artış göstermesine karşın, diğer sektörlerin (şirketlerin ve gerçek kişilerin) yurtdışındaki mevduatlarının 10.2 milyar dolar azalış göstermesi, varlık azalışında belirleyici oldu. Yine bu dönemde, Merkez Bankası rezervlerinin 3.9 milyar dolar artış göstermesinde, Hazine’nin yurtdışında gerçekleştirmiş olduğu 3.3 milyar dolarlık tahvil ihraçları etkili oldu.”

CARİ AÇIK NİSANDA YÜZDE 77 ARTTI MARTA GÖRE AZALDI
Geçen yılın nisan ayında 4 milyar 339 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında yüzde 76.99 artışla 7 milyar 680 milyon dolar açık meydana geldi. Nisanda cari işlemler açığı, marttaki 9 milyar 745 milyon dolarlık açığa göre yüzde 21.19 geriledi. Türkiye’nin cari işlemler hesabı açığı, yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113.82 artarak, 29 milyar 642 milyon dolar oldu. Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 milyar 779 milyon dolar artış gösterdi. Geçen yılın 4 ayında, cari açık 13 milyar 863 milyon dolar düzeyindeydi. Geçen yılın nisan ayında 4 milyar 339 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında yüzde 76.99 artışla 7 milyar 680 milyon dolar açık meydana geldi. nisanda cari işlemler açığı, marttaki 9 milyar 745 milyon dolarlık açığa göre yüzde 21.19 geriledi. Cari işlemler açığının artmasında dış ticaret açığındaki artış etkili oldu.

YABANCI 3.8 MİLYAR BONO ALDI
Yurtdışı yerleşikler, ocak-nisan döneminde, nisanda yaptıkları 3 milyar 883 milyon dolar tutarındaki devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) alım işlemi ile tüm zamanların en yüksek DİBS alımını gerçekleştirdi. Böylece yılın ilk dört ayında yurtdışı yerleşiklerce gerçekleştirilen DİBS alımı toplam 10 milyar 531 milyon dolar oldu. Cari açıkta, bu yıl mart ayında 9 milyar 745 milyon dolar olan tutara göre, nisanda yüzde 21.19 azalma kaydedildi.

Cari açığın artmasında, dış ticaret açığındaki büyüme etkili olurken, geçen yılın ocak-nisan döneminde 12 milyar 926 milyon dolar olan mal dengesi açığı, bu yıl aynı döneminde, yüzde 119.03 artışla 28 milyar 313 milyon dolara ulaştı.
HT EKONOMİ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.