Arap Kralllar Mısır'da Demokrasi İstemedi

Arap Kralllar Mısır'da Demokrasi İstemedi

İKÖ Türk Grubu Başkanı İşler, Arap ülkelerinin Mısır’da demokrasi istemediğini belirtti. “Mursi’nin seçildiği gün darbe zemini oluşturmak için düğmeye bastılar” dedi.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Parlamento Birliği Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Mısır’da yaşanan darbeyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye dışındaki İslam dünyasının kendi koltuk sevdaları için Mısır’da yaşanan katliama sessiz kaldığını aktaran İşler, “Maalesef birçok İslam ülkesinde ‘özgürlük’ sorunu var. Kaderlerini kendi ellerinde bulundurmayan ülkeler, dışa bağımlı hareket etmekteler. Körfez ülkeleri ekonomik açıdan güçlü olsa da siyasi açıdan kendi kararını veremeyen bir dış politika izlemekteler. Diğer birçok İslam ülkesi ise hem ekonomi hem de siyaset bağlamında dışa bağımlılar” dedi. Mısır’da yaşanan darbeye karşı Körfez ülkelerinin tutumunu da değerlendiren İşler, şöyle devam etti:

ASIL KORKULARI DEMOKRASİ

“Mısır’da demokrasi başarılı olursa söz konusu güçler için tehlike çanları çalmaya başlayacak demektir. Arap Baharı sürecinin Mısır’da başarılı olması demokrasiyle yönetilmeyen diğer Arap ülkelerinde benzer değişimleri kaçınılmaz kılacaktı. Dolayısıyla bu ülkelerinin asıl korkusu halkların hür iradesinin hâkim olacağı demokrasi sisteminin işleve girmesidir. Bu nedenle Batı’nın da aktif rol aldığı bu ittifak Mursi’nin seçildiği gün, darbe zemini oluşturmak için düğmeye bastılar.”

Mursi’den esirgenen destek cuntaya verildi

Emrullah İşler, Mısır’da seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi’nin önyargıları kırmak için ilk yurtdışı ziyaretini güçlü bir Arap ülkesi olan Suudi Arabistan’a yaptığını hatırlattı.

Bu iyi niyet gösterisinin bile Suudi Arabistan’ın Mursi yönetimindeki Mısır’a ekonomik yardımda bulunmasını sağlamadığı gibi Suudi yönetiminin darbeyi ilk tanıyan ülke olması ve darbecilere kesenin ağzını açmasını da önleyemediğini kaydetti.

Darbeciye Türkiye ve Pakistan örneği

Mısır’da şu an durumun darbe yönetimi ve destekçilerinin lehinde gibi olsa da orta ve uzun vadede darbeciler ve destekçilerinin zararlı çıkacağını ifade eden İşler, darbe yönetiminin er ya da geç halk nezdindeki meşruiyetini kaybedeceğini ve muhakkak hesaba çekileceğini dile getirdi. Türkiye’de darbecilerin yargılanma süreci ile Pakistan’da Pervez Müşerref’in durumunun bu bağlamda önemli bir örnek olduğunu kaydetti.

Bugün Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.