Araplar SP kongresini nasıl gördü?

Araplar SP kongresini nasıl gördü?

Saadet Partisi Kongresi sonrası gelişmeler Arap basını tarafından da yoğun bir ilgiyle izlendi. Bu çerçevede Arap basınında ilginç yorumların yer aldığı gözlemlendi

Şark Al Awsat (Prof. Dr. Samir Salha): Londra`da yayın yapmakta Şark Al Awsat’taki yorumda öne çıkan cümle şöyle:  “Kurtulmuş, Saadet Partisi`ni Ak Parti`ye en güçlü rakip haline getirdi... Akademisyen Kurtulmuş`un başarıları partinin nüfuzunu artırdı; partiyi AK Parti`ye en tercih edilir siyasi alternatifi ve en güçlü rakibi haline getirdi...”

Al Ahram (Seyyid Nimet El Mecid): Mısır`ın resmi gazetesi sayılan Al Ahram, aynı zamanda Mısır devletine ve çeşitli kurumlarına düşünce üreten bir think tank kuruluşuna da sahiptir. Mısır`daki entelektüel, devlet adamı ve akademisyen kesimlerin takip ettiği bir yayın organıdır. Al Ahram’daki yorumdan şu cümleyi sizin için seçtik: “Kurtulmuş, başbakanlıkta Erdoğan`ın yerini dolduracak alternatif bir isim neden olmasın... Ak Parti milletvekillerinin çoğu siyasi arenada rekabet etme yeteneğine sahip şahsiyeti tercih ediyor”

As Safir (Prof. Dr. Muhammed Nureddin): Lübnan`da yayınlanan gazete Suriye`ye yakın çizgisiyle bilinmekte, bölgede Suriye yanlısı direniş ekseni denilen kesim tarafından okunmaktadır. Gazetenin yazarı Muhammed Nureddin`in makalesinde şöyle deniliyor: “İsmi güçlü şekilde geçen Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu`nun yerine Ak Parti`nin başına Kurtulmuş geçebilir ve Kurtulmuş, Erdoğan`ın bıraktığı yerden Ak Parti`nin başında süreci devam ettirebilir.”

Al Hayat (Yusuf El Şerif): Londra merkezli gazete hem İngiltere`de hem de Suudi Arabistan`da yayın yapıyor. Yusuf El Şerif’in tespiti şöyle: “Talebesi Erbakan`ı devirdi; Erdoğan`ın hilafetine oynuyor... Kurtulmuş, partinin oy oranını 1`den 3,5’a oradan da 5 üstüne çıkardı... İktidar partisinin içerisinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nu parti lideri ve Erdoğan`ın varisi olarak görmek istemeyen akım, Kurtulmuş gibi bir lideri istiyor. Çünkü o özellikle Erdoğan`a karizması ve halka olan yakınlığı bakımından çok benziyor.

Al Nahar (İsmail Yaşa): Lübnan`da yayınlanan gazete Suriye ve Lübnan`da da yoğun şekilde takip edilmektedir. İsmail YAŞA, Al Nahar’daki yazısında şöyle demiş: “Erbakancılığın ölümü... Erbakancılığı bizzat babası Erbakan öldürdü... Kurtulmuş, AK Parti eleştirisinde Erbakancılıktan uzaklaşarak daha yapıcı eleştiriye gitti, ekonomi, dış politika konularında yapılan hatalar üzerinde durdu. Tük politikasına bir artı değer kattı. Böylece tabanı genişlemeye ve seçmenin takdir-saygısını kazanmaya başladı.”

Al Şuruk (Muhammed Adil): Bir grup Arap aydın ve yazar tarafından internet tabanlı yayınlanan Al Şuruk’tan ise Muhammed Adil’in yazısından kısa bir alıntı yaptık.  Konuyla ilgisi görüşleri yayınlanan Muhammed Adil, Türkiye`de yaşamakta olan bir Arap gazetecidir ve Türk-Arap dostluk derneğinin başkanıdır. Şöyle diyor Adil: “Saadet Partisi`nin kongresi Erdoğan`ın partisi için tehlike sinyali anlamına gelir...  Gözlemcilerin çoğu Saadet Partisi`nin bu kongreden yeni bir perspektifle çıktığını ve siyasi arenaya daha güçlü bir şekilde dönme ehliyetine kavuştuğu konusunda uzlaşmaktadır.”

Doğu Arap Stratejik Araştırmalar Merkezi (Mahmud Osman): Londra merkezli bir araştırma merkezidir. Daha çok Avrupa`da yaşayan Müslüman Kardeşler yanlıları tarafından idare edilmekte ve izlenmektedir. Mahmud Osman’ın değerlendirmesi ise şöyle: “Kurtulmuş partiye taze kan sağlayacak isimlerle beyaz bir liste oluşturdu ve bu listede Fatih Erbakan`a yer verilmediği için kızılca kıyamet koptu.... Şeyh, Mürşif, dainin bir heybeti olacaksa bile kadrinin davet işlerinde korunması için taze kana ve değişime ihtiyaç vardır.”

The Press (Hamza Mustafa): Suriye`den yayın yapmakta olan internet haber portalı The Press’de Hamza Mustafa kongreyi şöyle değerlendirmiş: “Saadet Partisi, artık Erdoğan`ın yeni bir rakibi yahut muhtemel ortağı haline gelmiştir.... Erbakan`ın klasik söylemlerinden dolayı AK Parti`ye kayan tabanın Kurtulmuş`la birlikte tekrar Saadet Partisi`ne kayması bazı gözlemcileri korkutuyor... Kurtulmuş, bölgede yaşanan değişimi daha derinlikli analiz etmenin gerekliliğinden bahsediyor ve bu değişimi şahıslarla ilişkili olarak okumanın sakıncasına dikkat çeker....”

Öte yandan Müslüman Kardeşler`in sitesi Genel Başkan Numan Kurtulmuş hakkında çıkan bir yazıyı sitesine "Neden Kurtulmuş, Erdoğan`ın Başbakanlıktaki alternatifi olmasın?" başlığıyla koydu. Haber hakkında yapılan yorumlarda "Allah`a şükür Türkiye`deki kardeşlerimiz alternatifler çıkarıyor, kendilerine yine Müslüman alternatif öne çıkarabiliyor” deniliyor.

Gazeteboyut


Etiketler :