Araplardan Türkiye'ye 'Vefa' girişimi

Araplardan Türkiye'ye 'Vefa' girişimi

Türk halkının Filistin konusundaki değişmez tavrı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos tutumuna teşekkür için bir araya gelen Arap Sivil Toplum Kuruluşları, "Türkiye'ye Vefa" girişimi başlattı.

"Türkiye'ye Vefa" girişimi, Arap ve İslam uluslarının Türk mallarını almasının yanı sıra, turizm, sanayi, ticaret ve yatırım alanlarında Türk şirketler ve kurumlarıyla yardımlaşmayı teşvik edecek. Türkiye'de hazırlatılan tanıtım filmini Arap televizyonlarında yayınlayacak girişim, Araplar tarafından hazırlanan "vefa posterlerini" de Arap gazete ve dergilerinde yayınlayacak.

Arap ve Türk iş adamları ile Sivil Toplum kuruluşlarının oluşturulduğu "Vefa Türkiye Girişimi" düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Taksim Titanic Otel'de düzenlenen toplantıya VAFA Türkiye Girişimi Genel Sekreteri Gazi Mısırlı, MÜSİAD Eski Başkanı Ömer Bolat, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu ve Arap ülkelerinin sivil toplum kuruluşları yöneticileri katıldı. Arap ülkeleri adına basın açıklamasını Suriye Uluslararası İş Forumu Başkanı Mahmut Osman okudu. Türkiye halkı ve hükümetinin İsrail'ni Gazze'ye yaptığı saldırıya karşı cesur bir duruş sergilediğini belirten Osman, "Nitekim bu asil duruşun en bariz tezahürü Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos oturumundaki erdemli duruşu olmuş, zulmün yüzüne ve çifte standartlı değerlendirmelere karşı haykıran bir ses olmuştur. Bu insani duruş, bütün katmanları ile bütün Türk milletinin duygularının tercümanı olmuştur." İfadelerini kullandı. Osman'ın konuşması da El Cezire televizyonundan Arap dünyasına canlı olarak verildi.

Toplantıda konuşan "Vefa Türkiye Girişimi" Genel Sekreteri Gazi Mısırlı da, girişim olarak 5 ana hedefleri olduğunu dile getirdi. Bu hedefleri turizm, ticaret, kültür Arap ülkelerinde Türk mallarının teşvik edilmesi ve Türk ve Arap şirketlerinin işbirliği yapması şeklinde özetleyen Mısırlı, girişim olarak Arap ülkeleri televizyonları ve dergilerinde Türkiye reklamları verileceğini belirtti. Mısırlı, bazı Arap turizm firmalarıyla anlaşma yaptıklarını ve Arapların vefa için bu sene Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Hazırladıkları 30 saniyelik Türkiye tanıtı filmini sinevizyonda gösteren Mısırlı, Arap sivil toplum kuruluşları ve girişimciler tarafından hazırlanan birbirinden farklı posterleri de tanıttı. Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sevgi mesajları içeren posterlerden 1 tanesini seçen Vefa Girişimi, Arap gazete ve dergilerinde seçilen posteri yayınlayacak. Vefa girişimi tarafından hazırlanan www.vafaturkiye.com internet sitesi Türkçe, Arapça ve İngilizce 3 dilde yayın yapacak.


"BAŞBAKAN ERDOĞAN'A 4 BİN TEŞEKKÜR MEKTUBU"

Arap halkının özellikle Davos tavrının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a büyük bir teşekkür ve sevgi beslediğini belirten Mısırlı, elinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen 4 bin mektup olduğunu vurguladı. Mısırlı, girişimin somut sonuçlarının alınmasının ardından hem bu sonuçlar hakkındaki raporu hem de gönderilen mektupları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletecekleini ifade etti.

Türk halkına da bir ricada bulunan Mısırlı, kendilerine özgü kültürleri olan Arap halkına karşı hoşgörülü ve anlayışlı davranmalarını istedi. Türkiye'ye gelen bir Arap ailenin yaklaşık 10 bin dolar bıraktığını belirten Mısırlı, bu oranın Avrupalı bir turistte ise 800 dolar civarında olduğunu belirtti.Türkiye ve Arap dünyasının ilişkilerinde çok iyi bir noktaya gelindiğini belirten MÜSİAD Eski Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Bolat, tarihte 1984-88 yılları arasında bir kez daha Arap ülkeleri ve Türkiye arasında ekonomik ve ticari yakınlaşmanın bu düzeye ulaştığını aktardı.

Türkiye'nin son 6 yıldır uyguladığı "Komşularla sıfır sorun" politikasının bunda büyük pay sahibi olduğunu belirten Bolat, Arap dünyası ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın kimsenin aleyhine de işlemeyeceğine vurgu yaptı. Bolat, "Türkiye'de bazı çevreler Türkiye, doğuya , Arap alemine mi kayıyor? diye endişelenebilir. Bu gelişme kimsenin aleyhine değil, Türkiye ve Türk halkının doğal bir konumundan kaynaklanıyor. Türkiye, tarihi, dili, dini ve coğrafi konumuyla bir Avrasya ülkesidir."şeklinde konuştu.

Türkiye ile Arap ülkelerinin ticaret hacminin son 7 11 milyar dolardan 62 milyar dolara kadar yükseldiğine dikkat çeken Bolat, turist sayısında da büyük artış yaşandığını belirtti. Bu yıl Arap ülkelerinden 1 milyon turistin Türkiye'ye gelmesinin beklendiğini belirten Bolat, 2009'un ilk 4 ayında 250 bin Arap turistin Türkiye'ye geldiğini aktardı.

Türk halkının Filistin davasındaki değişmez tavrı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tutumu sonrası harekete geçen çok sayıda Türk ve Arap Sivil Toplum Kurulu'şu, Türkiye'ye teşekkür mahiyetinde "Vefa Türkiye Girişimi'ni başlattı. Arap İşadamları Birliği, ICCI İslam Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD, Timeturk, El Cezire Talk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Arap ülkelerinin sanayi ve ticaret odalar, Uluslar arası İş Forumu (IBF) ve İDSB İslam Dünyası STK'lar Birliği'nin destekleriyle, Türkiye, Türk halkı ve kültürü ile Türk mallarını Arap halkına tanıtmak amacıyla VAFA Türkiye Teşekkür ve Destek Girişimi başlatıldı. Birçok faaliyet ve çalışmayı kapsayan bu kampanya çerçevesinde ayrıca internet sitesi de yayın hayatına başladı.

Türk ve Arap iş dünyasından büyük destek bulan girişimle, Arap ve İslam uluslarının ve kurumlarını Türk mallarını almaya teşvik etmek, turizm, sanayi, ticaret ve yatırım alanlarında Türk şirketler ve kurumlarıyla yardımlaşmayı özendirmek ve Türkiye ile olan kültürel değişim programlarını desteklemek ve faaliyetlere canlılık kazandırmak amaçlanıyor. Vefa Türkiye Girişimi'ni Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Qatar, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Filistin, İran, Lübnan, Mısır, Yemen, Kuveyt, Suriye ve Sudan'da faaliyet gösteren 30 Sivil Toplum Kuruluşu destekliyor.

Etiketler :