Araştırma görevlileri eylemde

Araştırma görevlileri eylemde

İstanbul'da buluşan araştırma görevlileri üniversiteyi terk etmeme eylemi başlattı

Türkiye'deki tüm üniversitelerden İstanbul'a gelen araştırma görevlileri, YÖK'ün geçen yıl yürürlüğe giren yönetmeliğinin ''iş güvencelerini ortadan kaldırdığı'' gerekçesiyle ''üniversiteyi terk etmeme'' eylemi başlattı.

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Yerleşkesi'nde bir araya gelen araştırma görevlileri, iş güvencelerini ortadan kaldırdığını öne sürdükleri 31 Temmuz 2008 tarihli YÖK'ün söz konusu yönetmeliğinin uygulamada kendilerini mağdur ettiğini savundu. Üniversiteyi terk etmeme eylemi başlatan ve eylemlerini sabaha kadar sürdüreceklerini bildiren grup adına açıklama yapan İÜ Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Barkın Asal, 2547 sayılı kanunun 50/D maddesine göre, lisansüstü eğitime bağlı olarak istihdam edildiklerini belirtti. Üniversiteye ilk atamalarının bir yıllığına yapıldığını söyleyen Asal, bu atamaların doktora eğitimi bitene kadar da birer yıllık süreler için tekrar ettiğini kaydetti. Bazı arkadaşlarının ise aynı kanunun 33/A maddesine tabi olarak çalıştıklarını anlatan Asal, bu kişilerin ilk atamalarının 3 yıllık süre için yapıldığını, 3 yıl sonra birer yıllık süreler için de lisans üstü eğitime bağlı olmaksızın yenilendiğini vurguladı.

Asal, 31 Temmuz 2008 tarihine kadar, 50/D maddesine göre çalıştırılan araştırma görevlilerinin doktoralarını bitirdikten sonra rektörlüklerin inisiyatifiyle 33/A kadrosuna geçirilebildiklerini anlatarak, ''31 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren YÖK yönetmeliğinden sonra ise 33/A'ya geçişler durduruldu. Doktora eğitimini tamamlayan 50/D statüsündeki görevlilerin kadrolarının düşürüleceği ön görüldü. Bu kişiler için yeni bir kadro ihdas süreci başlatıldı. Dolayısıyla doktorasını tamamlayan 50/D statüsündeki araştırma görevlileri işsiz kaldı'' şeklinde konuştu.

Eyleme Yıldız Teknik Üniversitesi'nden katılan bir grup araştırma görevlisi ise şunları söyledi: "Yaklaşık 10 yıllık eğitim ve araştırma süreci bir anda işsizlikle noktalanabilir. Üniversitelerin akademik özerklik ve geleceği açısından son derece tehlikeli olan bu uygulama ile öğretim üyelerinin bundan böyle yetişmemesine neden olacaktır. Yeni yasa gereğince doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri, yardımcı doçentliğe de atanmayınca işsizlikle karşı karşıya kalıyor. Araştırma görevlileri bilimsel çalışmalar yapmak yerine, ALES gibi objektif olmayan kriterlere dayanan sınavlara hazırlanmak zorunda kalacak. Çözüm olarak eskisi gibi kadroya alınmasını öneriyoruz."

Bu arada, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da araştırma görevlilerine destek ziyaretinde bulundu.

Etiketler :