Arınç, İran'ın bölgesel rolüne dikkat çekti

Arınç, İran'ın bölgesel rolüne dikkat çekti

İran'da temaslarını sürdüren Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye ve İran'ın dünya barışının korunmasında ve bölgesel sorunların çözümündeki rolüne dikkat çekti.

Bakan Arınç, ''2. Uluslararası Nevruz Şenliği''ne katılmak üzere geldiği Tahran'da görüşmeleri ve temasları hakkında A.A muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'yi temsilen Nevruz kutlamalarına katıldığını belirten Bakan Arınç, Başbakan Yardımcısı düzeyinde katılım olmasından dolayı İran'ın memnun olduğunu ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile iki kez görüştüğünü kaydeden Arınç, ''Kendisi Türkiye ile hükümetimize çok yakın ilgide bulundular. Bölge meselelerini ve Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri nasıl güçlendirebileceğimizi konuştuk'' dedi.

''İran ile tarih beraberliğimiz, kültür beraberliğimiz var. Esasen Türkiye ve İran, geçmişte büyük medeniyetlerin kurulduğu iki ülke'' diyen Bakan Arınç, şunları kaydetti:

''Bizim dünya barışının korunmasında da bölgesel sorunların çözümünde de ittifak yapmamız, birbirimize daha çok destek olmamız gereken iki ülke olduğumuzu düşünüyoruz. Şu anda parlamentolarımız ve hükümetlerimiz arasındaki güçlü ilişkileri her sahada daha da yaygın ve daha güçlü hale getirme dileğindeyiz. İran parlamentosunda da dostluk grupları var. Bizim dostluk gruplarımızla karşılıklı ziyaretler oldu. Ben İran ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik, turizm, eğitim ve kültür ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda çok daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum.''

-TİCARET HACMİNİN ARTIRILMASI-

Bakan Arınç, Türkiye ve İran arasındaki yıllık ticaret hacminin 10 milyar dolar düzeyinde olduğunu hatırlatarak, bu rakamın önümüzdeki yıllarda 20 milyar dolara çıkarılacağını söyledi.

İran'a ihracatın ithalattan az olduğunu belirten Arınç, ticaret hacminin artırılmasında İran tarafının da çok istekli olduğunu ifade etti.

''Her yıl iki milyon civarında İranlı Türkiye'yi ziyaret ediyor'' diyen Arınç, Türkiye'ye gelen yabancı turistler sıralamasında İranlıların dördüncü sırada yer aldığını belirtti.

Türkiye'den İran'a da turistik amaçlı ziyaretlerin çoğalmasını ümit ettiklerini söyleyen Arınç, ''Çünkü İran'ın her şehrinde tarihi çok önemli merkezler var. Bizim kendi tarihimiz dönemine ait de müşterek tarihimiz dönemine ait de pek çok eser var. Buralarda eğer hizmet sektöründe ulaşımda kolaylıklar sağlanabilirse Türkiye'den de İran'a aynı şekilde büyük bir alaka olacağını düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'den İran'a gelen işadamlarının yeni yeni büyük hizmetlerde kendilerini göstermeye başladıklarını belirten Arınç, Türk işadamlarının, yatırımların yanı sıra müteahhitlik hizmetlerinde de önemli yerler edindiklerini kaydetti.

Bakan Arınç, Türk işadamlarının da İran'la müşterek yapacakları hizmetler bakımından daha iyi bir noktaya geleceklerini düşündüklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :