Arınç'dan şok açıklama

Arınç'dan şok açıklama

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Manisa'da hizmete giren eğitim merkezinde ihtisas ve kıraat üzerine büyük hizmetler yapılacağını, birçok ülkeden din adamlarının burada eğitim göreceğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Manisa Eğitim Merkezi, Başbakan Yardımcısı Arınç ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından İstanbul Fatih Camisi İmam Hatibi Osman Şahin'in Kur'an okuduğu açılışta, merkezin tanıtım filmi de gösterildi.

Törende konuşan Arınç, merkezin taşıdığı öneme rağmen açılışının basında yer alıp almayacağı konusunda emin olmadığını belirterek, "Bunu sağlamanın bir tek yolu var. Kürsüde konuşan Bülent Arınç olunca bir şey söylemeli ki gündeme düşmeli. Takdir edersiniz ki siyaset konuşmuyoruz. Burası günlük politika yeri değil ama siyaset konuşmadan gündeme gelmek de mümkün. Mesela ben de sayın hocalarım gibi besmele çekerek konuşmama başlamış olsaydım, ulusal medya bu açılışı unuturdu ve, 'Başbakan Yardımcısı Arınç, sözlerine besmele çekerek başladı.' derdi. Şimdi ben açılışın bu yönüyle değil, bu muhteşem beraberlikle gündeme gelmesini istiyorum. Besmele çekerek söze başlamak çok güzel ama ben onu yapmadan, başka bir şekilde bu düşüncemi gerçekleştirebiliyorum. Bismillah, her hayrın başıdır." dedi.

Merkezin Manisa için gecikmiş bir hizmet olduğunu ifade eden Bülent Arınç, "İnşallah burada ihtisas ve sanıyorum kıraat üzerine büyük hizmetler yapılacak. Birçok ülkeden kursiyerler gelecek. Manisa'nın saygınlığı, rahmeti, bereketi, inşallah yüksek ihtisas merkezimizin faaliyete geçmesiyle en güzel halini alacak. Hayrı, emeği geçen, bu işi bu noktaya getiren bütün arkadaşlarımızdan Allah razı olsun." şeklinde konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez ise dindarlığın ve müminliğin yeryüzünde en büyük paye olduğunu, ancak ilimden yoksun olması durumunda taassubun ortaya çıktığını ve insanları birleştirmeye gelen dinin, ayrıştırıcı bir unsura dönüştüğünü söyledi. Prof. Dr. Görmez, hayırseverlerin katkılarıyla yaptırılan Manisa Eğitim Merkezi'nin açılış töreninde diğer bütün dinler için söyleyebileceği gibi özellikle İslam'ın, kendisini bilgiyle özdeşleştirmiş ve kendisinden önceki dönemden bilgiyle ayrılmış bir din olduğunu belirtti. İslamiyet öncesine "cahiliye dönemi" dendiğini hatırlatan Görmez, "Bugün çevremizde başlayan mezhep kavgalarını çok büyük teessüfle izliyoruz. Geçen hafta Irak'ta 72, dün 60 insan öldü. İslam'ın o tarihsel bölünmesini aktüelleştirmek isteyen bazılarının emellerine hizmet etmekten başka bir şey değil bu. Bunun bir tek sebebi var, cehalet. Cehalet arttıkça, insanlar mümin de olsa alt düşünceleriyle birbiriyle kavgaya girer." dedi.

İmanın bilimle yüceldikçe, bilgiyle beslendikçe yürekleri birleştireceğine işaret eden Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu sebeple bilgiye çok önem verdiklerini söyledi. Bu çerçevede Diyanet teşkilatındaki din görevlilerinin eğitim seviyesinin her geçen gün yükseldiğini vurgulayarak, 2004 yılında yüzde 6 olan üniversite mezunu din görevlisi oranının, Açık Öğretim İlahiyat Fakültesi sayesinde bugün yüzde 60'ı aştığını kaydetti. Eğitim seviyesindeki hedeflerini, "Mihraba çıkan tüm din görevlilerinin, cemaatinin her ferdinden alim olması" olarak tarif eden Prof. Dr. Görmez, bu amaçla eğitim merkezleri ve Dinî Yüksek İhtisas merkezlerinde eğitimler verildiğini aktardı: "Dinî Yüksek İhtisas merkezlerimiz, ilahiyat fakültelerinden sonra adeta doktora ve master seviyesinde üç yıllık bir eğitim veriyor. Aslında üç yıllık hizmet içi eğitim olmaz ancak Diyanet teşkilatı için çok önemli olduğundan, belki bir istisnayla ilahiyat fakültesinden sonra kürsüye çıkmak, müftü olmak isteyen arkadaşların yetişmesini zorunlu görüyoruz. Bugün bütün İslam dünyasının alim ihtiyacı var. Sadece Kur'an ve sünnet bilgisi artık yetmiyor. Sadece Kur'an'ın tilaveti ve yorumu yetmiyor. Aslolan Kur'an'ı bu asrın idrakine sunabilmek, anlatabilmek."

Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, dinin ilimle buluşması noktasında sadece kendi görevlileri değil, yabancı ülkelerin din görevlilerine de eğitim verdiklerini söyledi: "Gönül coğrafyamızdaki bütün din görevlilerini, din adamlarını eğitiyoruz. Şu anda Türkiye'de 3 bin 680 yabancı öğrencimiz var. Somali'den 500 öğrencimiz daha gelecek. 5 bini aşkın müracaat oldu, içlerinden seçerek belirledik. Hedefimiz, Somali'nin kötü talihini değiştirecek bilge şahsiyetler yetiştirerek ülkelerine göndermek. Moğalistan'dan Kazakistan'a, Haiti'ye kadar dünyanın muhtelif yerlerinden din adamları, artık Türkiye'ye geliyor ve hizmet içi eğitim görüyor." diye konuştu.

Ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve hayırseverlere plaket verdi. Arınç ve beraberindekiler, daha sonra merkezin açılış kurdelesini kesti. Törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Manisa milletvekilleri Uğur Aydemir, Selçuk Özdağ ve Muzaffer Yurttaş, Vali Daşöz, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Başkan Ergün ve çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kenan Evren Sanayi Sitesi'nde bir kebap salonunun açılışına katıldıktan sonra karayoluyla İzmir'e gitti.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.