Arınç'tan Mumcu'ya Salvolar

Arınç'tan Mumcu'ya Salvolar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM'de yaşanan kavganın asıl müsebbibinin Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu olduğunu savundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM'de yaşanan kavganın asıl müsebbibinin Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu olduğunu savundu.

Mumcu'nun CHP'li bir milletvekili gibi davranarak tarafsızlığını yitirdiği için tepkilere neden olduğunu anlatan Arınç, "Bu yaşanan olayların sorumlusu Meclis'i yöneten Başkan veya Başkanvekilidir. Geçmişte de Sayın Mumcu'nun yönettiği genel kurullarda kavgalar yaşanmıştı. Mumcu, CHP'li gibi hareket etmektedir." dedi.

Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla dün yaşananları değerlendirdi.

Olanlardan büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Arınç, "Bu yaşanan olayların sorumlusu Meclis'i yöneten başkan veya başkanvekilidir. Geçmişte de Güldal Mumcu'nun yönettiği genel kurullarda kavga yaşanmıştı. Mumcu CHP'li gibi hareket etmekte. Dün yaşanan olayların sorumlusu Meclis'i yöneten Başkan ya da başkanvekilidir. Bir haftadır sayın Mumcu adil ve tarafsız bir yönetim sergilememektir. Bir CHP'li vekil gibi hareket etmektedir. Dün yaşanan olayların sorumlusu Meclis'i yöneten Başkan ya da başkanvekilidir. Bir haftadır sayın Mumcu adil ve tarafsız bir yönetim sergilememektir. Bir CHP'li vekil gibi hareket etmektedir." diye konuştu.

OLAYI ANLATTI

Bülent Arınç, Meclis Başkanvekili Mumcu'nun makamına giderek talimat verdiği yönündeki iddialara da açıklık getirdi: "Meclis tutanlarında da geçiyor, Sayın Güldal Mumcu hakaret içeren sözlere müdahale etmedi. Üzüldüm ve sıkıldım. Gecenin 8-9'u olmuş biz daha bir gensoruyu bitirememişiz. Biraz da gergindim. Odasına gittim dedim, 'Sayın Hanımefendi oturumu iyi yönetemiyorsunuz. Siz partisinin bir militanı olan bir başkanvekili olarak burada bulunuyorsunuz. İçtüzüğe uyacaksınız.' dedim. Ben hakaret etmedim. Benim edebim, ahlakım saygım buna izin vermez." şeklinde konuştu.

TARAFSIZLIĞINI YİTİRMİŞTİR

Bülent Arınç, Mumcu'nun tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürdü. Meclis Başkanvekili olan Güldal Mumcu'nun mensubu olduğu CHP'nin bir üyesi gibi davrandığını ifade eden Arınç, şunları söyledi: "Bu yaşanan olayların sorumlusu Meclis'i yöneten Başkan veya başkanvekilidir. Geçmişte de Güldal Mumcu'nun yönettiği Genel Kurullarda kavga yaşanmıştı. Mumcu CHP'li gibi hareket etmekte. CHP'den kim el kaldırırsa sonuna kadar onaylamakta, ne konuşulursa onaylamakta, iç tüzüğe rağmen bazen taraf olmaktadır. Başkan vekillerimiz dün hafakanlar geçirmekte ve kendisinden tarafsız yönetim beklendiği söylenmiştir. Kendisine sayın Meral Akşener gibi olmasını istemektedirler. Daha önce de yönettiği oturumların tutanakları incelenirse yaşanan tartışmalar ve medyana gelen olaylar gözlemlenecektir. Anayasa'mızın 94. maddesinin 4. fıkrası diyor ki TBMM Başkanı, başkanvekilleri, üyesi bulunduğu siyasi partinin veya parti grubunun, meclis içinde dışında faaliyetlerine katılamaz diyor. Bunun sayın Mumcu'yla ne ilgisi var? Her Salı günü CHP grup toplantısı yapıldığı gün, sayın Mumcu birinci sıradadır. Anayasanın bu maddesini görmezden gelemezsiniz. 94. maddesi başkanvekillerine tarafsız yönetim konusunda faaliyetlere katılamayacağını söylüyor. Bu Sayın Başkan, grup toplantılarında en önde bulunmaktadır. Grup toplantısından sonra kürsüye çıktıktan sonra da tarafsızlığı kalmıyor."

YASAMA ORGANININ ÜYESİYİM

Arınç, Mumcu'nun yürütmenin yasama organına müdahale ettiği yönündeki iddiaları yalanladı.

Ziyareti hükümetin bir üyesi olarak değil, yasama organının bir üyesi olarak yaptığını ve bunun hakkı olduğunu ifade eden Arınç, "Sayın Mumcu, takriben bir saat sonra çıktı ve konuşmasında, Benim içeriye girerek kendisine talimat verdiğini, bunun da yürütmenin yasamaya müdahalesi olarak değerlendirdi. Aslında nöbetçi bir bakan değilim, gensoru benimle de ilgili değil. Ama bir milletvekili olarak bunları takip etmek benim de hakkımdı." dedi.

TARAFSIZ OLSUN TEBRİK EDECEĞİM

Arınç, Mumcu'nun ziyareti yürütmenin yasamaya müdahale etmesi şeklindeki açıklamalarının doğru olmadığını söyledi.

Kendisinin aynı zamanda yasama organının bir üyesi olduğunu hatırlatan Arınç, şöyle konuştu: "Sayın Başkan diyor ki 'yürütmenin yasamaya müdahalesi' 'Bana talimat verdi' diyor. Ben hükümetin bir üyesiyim. Spontane gelişen olayda bir milletvekili olarak odasına gittim. Bakanlık sıfatıyla değil, 5 yıl TBMM Başkanlığı yapmış, bir milletvekili olarak gittim. Sayın Güldal Mumcu bize bir emanettir. Böyle bir emanete bizim saygısızlık yapmamız haddimiz değildir. Mumcu'ya yönelik eleştirilerim içtüzüğe karşı uyuncaya kadar sürecektir. Mumcu adil yönetim gösterirse kendisini TBMM huzurunda tebrik edeceğim."

 

Etiketler :