Arıtman'a başörtü tepkisi sert oldu

Arıtman'a başörtü tepkisi sert oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü tartışmalarında 'Arap kadınlar gibi' örneğini veren CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ı ilginç sözlerle eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü tartışmalarında 'Arap kadınlar gibi' örneğini veren CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın sözleriyle ilgili, "Son derece yanlış bir söylem. Canan hanımı o bölgeye göndermemiz gerekiyor. Arap kadınları tanıması lazım" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'de görev yapan Arap ve Ortadoğu ülkelerinin medya kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda Arap gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, ilk kıvılcımı Tunus'ta yakılan ayaklanmalarla ilgili soru üzerine, "Sayın Başbakan, Tunus'a bir özel temsilci gönderip, olayları daha yakından izleyip, hükümetin mesajlarını iletebilseydi...Ama bu olmadı. Oradaki büyükelçiliğimizin olaylar konusunda Türkiye'yi sürekli bilgilendirdiği de bir gerçek" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgede önemli bir aktör olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, bunun farkında olduklarını ama aktör olmanın gereğinin tam olarak yerine getirilmediğini belirtti. Türkiye'nin bu konuda biraz ağır davrandığını ve olaylarla ilgili çok erken görüş bildirmenin belli sakıncalar doğurabileceği kaygısıyla hareket ettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Biz eğer yönümüzü daha fazla demokrasiye, daha fazla özgürlüğe çevirmişsek, bu konudaki düşüncelerimizi, olaylar olsa da olmasa da, dillendirmemiz gerekiyordu. İşsizliğin ve yoksulluğun yükseldiği, yolsuzlukların adeta kurumsallaştığı yapıların uzun süre ayakta kalmayacağı açıktır. Türkiye bu konudaki düşüncelerini çok daha net, olaylar olmadan önce de belli kanallardan verseydi o zaman Tunus halkı da, Mısır halkı da bu mesajları daha büyük bir sempatiyle karşılardı. Bu olmadı ama olmayacak anlamına gelmez" şeklinde konuştu.

İran-Türkiye ilişkileriyle ilgili soru üzerine İran'ın bu coğrafyada Mısır kadar etkili bir devlet olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, İran'la sağlıklı ilişkiler kurulmasından yana olduklarını söyledi. İran'ın içişlerine müdahale etmek gibi bir amaçlarının olamayacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, İran'ın da Türkiye'nin içişlerine karışmak gibi bir amacı ve niyetinin olmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bölgede gerçekten demokrasiyi, özgürleşmeyi egemen kılacaksak, bölgenin önemli aktörleri bunları ortak sesle dile getirmek zorundadır. Her ülkenin kendi iç politikası, kendi dış politikası var. Dünyaya bakış açıları farklı olabilir. İran'la Türkiye arasında da dünyaya bakış açısı bakımından farklılık olabilir. Ama bu farklılıklar bizim biraraya gelmemizi engellememeli" değerlendirmesini yaptı.

İHA

 

Etiketler :