Artık Düğünlerde Tek Tabaktan Yemek Yasak

Artık Düğünlerde Tek Tabaktan Yemek Yasak

Isparta'nın geleneksel helva-kabuneli düğün yemeği kültürü sağlık açısından uygun bulunmadı.

Sağlık Müdürlüğü, düğünlerde bir masa etrafında ortalama 10 kişinin tek tabaktan yemek yemesine yasak getirdi. İl Hıfzısıhha Kurulu, hepatit ve diğer bulaşıcı hastalıklar için büyük risk taşıyan tek tabaktan yemek yeme uygulamasını yasakladı. Bundan böyle düğünlerde herkes için ayrı servis tabağı verilmesi zorunlu tutulacak. Isparta Valiliğinin onayına sunulan karar doğrultusunda, aksi hareket eden düğün sahipleri hakkında sıhhi kanunlara uymamaktan ceza kesileceği bildirildi.

Sağlık Müdürü Uz. Dr. Süleyman Önal, İl Hıfzısıhha Kurulu'nun Isparta'nın düğün geleneğinde de olan tek tabaktan yeme uygulamasının sağlık açısından risk taşıdığını belirtti. Önal, İl Hıfzısıhha Kurulu'nda insan sağlığı açısından risk taşıyan bu uygulamanın yasaklanmasının kararlaştırıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Eskiden hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar bu kadar bilinmiyordu. Sağlık alanındaki gelişmeler artık bu tür hastalıkların nereden ve nasıl bulaştığını rahatça öğrenmemizi sağlıyor. İnsanlar bir masa etrafında 5 ya da 10 kişi toplanıyor. Kaşık 10 ayrı kişinin ağzına bulaşıyor, tükürüğü ile karışıyor ve sıvı olan bir çorbaya daldırılıyor. 10 kişinin ağzı o çorbanın içinde. Aynı aile fertleri içinde olsa sorun değil. İnsanlar birbirinin hastalıklarını bilebiliyor. Ama tanımadığınız insanlarla yemek

yiyorsunuz, bu büyük bir risk. İl Hıfzısıhha Kurulu, düğün yemeklerinde tek servis tabağı ile yemek yenmesi uygulamasını yasakladı. Herkes için ayrı ayrı servis tabağı uygun görülüyor. Kararı, Valilik onayına sunacağız. Onaylandıktan sonra tek servis uygulamasına izin vermeyeceğiz. Bize bu konuda fotoğraf getirilmesi ya da ihbar edilmesi durumunda düğün sahibine ceza keseceğiz. Denetleme yapacağız."

Etiketler :