Artman davayı AİHM'e taşıyacak

Artman davayı AİHM'e taşıyacak

Cumhurbaşkanı Gül'ün avukatı CHP'li Artman'a karşı kazanılan dava ile ilgili konuşurken Canan Artman davayı AİHM'e taşıyacağını duyurdu.


CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN AVUKATI KÜÇÜKÖZCAN: ABDULLAH GÜL'ÜN UĞRADIĞI HAKSIZLIK TESPİT EDİLMİŞTİR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün avukatı Ömer Küçüközcan, CHP'li Canan Arıtman'ın ''tüm kesimlerden tepki alan davaya konu sözlerle ihlal edilen hakkın hiçbir telafisinin mümkün olmadığını, mahkeme kararı ile müvekkili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün uğradığı haksızlığın tespit edildiğini'' bildirdi.

Küçüközcan, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın 1915 olayları nedeniyle bir grubun başlattığı ''Ermenilerden özür diliyorum'' kampanyasına atfen, ''Gül'ün bu kampanyayı desteklediği görülüyor. Gül, Cumhurun yani Türk milletinin Cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökeninin değil, Gül'ün anne tarafından etnik kökeni araştırılsın görürsünüz'' şeklindeki ifadelerle, müvekkili Abdullah Gül'e, cumhurbaşkanlığı görevini yerine getirirken vatandaşlarının tamamına eşit mesafede durmadığı ve tarafsızlıkla hareket etmediği, böylelikle anayasal ve tarihsel sorumluluğunu gereği gibi yerine getirmediği yönünde kabul edilemez bir isnatta bulunduğunu belirtti. Küçüközcan, açıklamada, şunları kaydetti:

''Bu nedenle Canan Arıtman aleyhine açtığımız manevi tazminat davası Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülmüş, davanın kabulüne karar verilmiş olup, karar kesindir.

Konunun çeşitli vesilelerle kamuoyu gündemine getirilmesi nedeniyle tarafımızca defaatle ifade edildiği üzere, söz konusu manevi tazminat davasının nedeni, davalının gerçeğe aykırı isnatları değil, siyaset üstü görev ve sorumluluğu olan sayın müvekkilimin cumhurbaşkanlığı görevini ifada tarafsızlığından şüphe duyulmasına neden olmaya çalışılmasıdır. Nitekim mahkeme tarafından da bu sebebimiz haklı görülmüş olsa gerek ki toplumun çok geniş katmanlarında derin çatlaklara, dolayısıyla kamu düzeni açısından telafisi imkansız zararlara neden olabilecek bu iddianın hukuka aykırılığı davamızın kabulü ile tespit edilmiştir.

Kamuoyunun tüm kesimlerinden tepki alan davaya konu sözlerle ihlal edilen hakkın hiçbir şekilde telafisi mümkün olmamakla birlikte, mahkeme kararı ile müvekkilim Sayın Abdullah Gül'ün uğradığı haksızlık tespit edilmiştir.''

ARITMAN, CUMHURBAŞKANI GÜL'E ÖDEYECEĞİ 1 LİRALIK MANEVİ TAZMİNAT KARARINA İLİŞKİN AİHM'DE DAVA AÇACAĞINI BİLDİRDİ

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 1 lira manevi tazminat ödemesine ilişkin hükmün, uluslararası platformda bir skandala neden olacağını savunarak, ''AİHM kararlarına, içtihatlarına aykırı olan bu kararı AİHM'e götüreceğini'' bildirdi.

Arıtman, Gül'ün, ''annesinin etnik kökeniyle ilgili gerçek dışı beyanlarda bulunarak, kamusal konumundan kaynaklanan, büyük sorumluluk ve titizlikle yerine getirdiği devlet adamlığı kimliğini kamuoyunda karaladığı'' gerekçesiyle açtığı davada, kendisinden 1 TL manevi tazminat kazanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bu davanın, ''yargının siyasallaştığının bir örneğini daha oluşturduğunu'' öne süren Arıtman, taraflardan biri cumhurbaşkanıysa davanın; deliller, gerekçeler, içtihatlar, hukuki gerçekler ne olursa olsun daima cumhurbaşkanı lehine sonuçlanacağını gösterdiğini savundu.

AİHM'E "TÜRKİYE'DE ERMENİ DEMEK HAKARET" DİYECEK

Arıtman, artık Türkiye'de birine ''Ermeni'' demenin hakaret olduğunun, mahkeme kararıyla tescil edildiğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

''Bu çok büyük bir yanlışlıktır, üzüntü vericidir. Uluslararası platformda bir skandala neden olacaktır. Cumhurbaşkanı ve hakimin birlikte, ülkemizi böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya bırakmaları ve Ermeni vatandaşlarımızı rencide etmeleri çok büyük bir haksızlıktır. AİHM kararları, bu kararın tam tersidir. Anayasamızın 90. maddesi gereğince AİHM kararları yerel mahkemelerce içtihat olarak kabul edilecektir. AİHM kararlarına, içtihatlarına aykırı olan bu kararı derhal AİHM'e götürerek, dava açacağım.

Devletin hangi üst makamında olursa olsun ülkem, milletim ve devletim aleyhine söylem ve eylemleri olanları eleştirmeye devam edeceğim. Hiçbir mahkeme ve tazminat kararı beni yıldıramayacaktır.''


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :