Aselsan intiharlarına uzman bakışı

Aselsan intiharlarına uzman bakışı

İleri teknolojik askeri cihazların millileştirilmesi üzerinde çalışan 4 ASELSAN mühendisinin şüpheli ölümü hakkında önemli açıklama:

AYİM kaldırılmalı, Askerin görev tanımı değişmeli

ASELSAN’daki şüpheli ölümlere mercek tutulmalı

Kamu Yöneticileri Derneği tarafından her hafta düzenlenen “Sohbet” programları devam ediyor. Dernek tarafından düzenlenen programın bu haftaki konuğu Stratejist ve Savunma Ekonomisi Uzmanı Emekli Binbaşı Yakup Evirgen oldu. Programda konuşan Evirgen, yargıda çift başlılığa neden olan kurumların kaldırılması gerektiğini vurguladı. Evirgen, “AYİM ve Askerî Yargıtay kaldırılmalıdır. Sadece ilk derece disiplin mahkemesi olarak faaliyet gösteren ve temyiz merci sivil yargı olan mahkemeler kurulabilir. Bu mahkemelerin hâkimleri de yine sivil hâkim olmalıdır. Türkiye yargısı ve hukuku evrensel standartlara uygun bir şekilde yapılandırılmadığı müddetçe sorunlar devam edecektir. Aklın ve evrensel hukukun gereği çift başlı yargıya son verilmelidir” dedi.

 İç güvenlik TSK’dan alınsın

Askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA protokolünün kaldırılmasının ve kamuoyunda “kırmızı kitap” ve “gizli anayasa” olarak anılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin yeniden yazılmasını “Türk demokrasisi için tarihi” adım olarak değerlendiren Evirgen, “Şimdi sırada İç Güvenlik görevinin aşamalı bir şekilde TSK’dan alınması olmalı” diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne anayasa ve yasalarla biçilmiş görevlerin yeni anayasa çalışmaları kapsamında değerlendirmeye alınması gerektiğini vurgulayan Evirgen, TSK'nın görevleri arasında bulunan 'tehdit'lerde önemli değişiklikler yapılmasının “elzem” olduğunu söyledi. Evirgen, “Seçimlerden hemen sonra yeni anayasa ile TSK, sadece "dış tehlike ve tehditlere karşı ülkeyi savunma" göreviyle bağlı bir yapıya kavuşturulmalıdır. Bu düzenleme ile asker görev alanına çekilmeli ve siyasi tartışmalardan tamamen uzaklaştırılmalıdır” dedi.

İntihar edenlerin kriptoloji uzmanı olması dikkat çekici

Programın soru-cevap kısmında “İleri teknolojik askeri cihazların millileştirilmesi üzerinde çalışan 4 ASELSAN mühendisinin şüpheli ölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya ise Evirgen, “Ölümler gerçekten esrarengiz. Söz konusu şüpheli intiharların sıralı bir şekilde gelişi ve mühendislerimizin kriptoloji uzmanı olması olayı daha da derinleştiriyor. Kriptoloji, şifre bilimidir. Savunma sanayinin olmazsa olmazıdır. Ve bu mühendislerin hepsi bu konuda uzman olmakla beraber son derece de başarılıdır. Son süreçte şüpheli ölümler yargı tarafından kapatılırken, AHİM’e taşınmıştır. Oysa bu kendi iç meselemizdir ve derhal sır ölümlere mercek tutulmalıdır. Son casusluk operasyonu kapsamında savcıların olaya eğilmesi önemlidir. Mutlak suretle tereddütler ortadan kaldırılmalıdır. Savunma sanayimizin geleceği açısından bu ölümlerin aydınlatılması büyük önem taşımaktadır. Bu mühendislerin çalıştığı projeler masaya yatırılmalı tüm kurumlar ortak bir çalışma yürüterek, tüm tereddütler giderilmelidir” diye konuştu. Başak Medya Ajans

Etiketler :