"ASGARİ ÜCRET ENFLASYONA GÖRE BELİRLENMEMELİ "

"ASGARİ ÜCRET ENFLASYONA GÖRE BELİRLENMEMELİ "

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İNANÇ “Asgari ücretin enflasyona göre belirlenmesi ücretlerin reel düzeyde artamamasına sebep oluyor. Hesaplanan enflasyon ile gerçekleşen enflasyon arasında görülmeyen - görülmek istenmeyen bir farkın bedelini y

Resmi Gazete'de yayınlanan 2012 yılı programında, asgari ücrete önümüzdeki yıl Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3'lük artışı öngören düşünceyi eleştiren İNANÇ; asgari ücretli bir çalışanın; zorunlu ihtiyaçlarını, aldığı mevcut ücretle karşılayamadığını ve kredi kartlarıyla bir sonraki aya borçlu girerek yaşamını idame ettirmeye çalıştığını söyledi.

 

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İNANÇ, Asgari ücretin enflasyona göre belirlenmemesi gerektiğine dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi:

 

"Asgari ücret dört kişilik bir ailenin asgari harcamalarını karşılayacak düzeyde olmalı düşüncesiyle belirlenmekte ancak belirlenen ücretler bir kişinin dahi ihtiyaçlarını karşılamamaktadır.

 

Ülkemizde, gerçek istatistikler ve gerçek enflasyon, çarşı pazardaki enflasyonla örtüşmemektedir. Çünkü asgari ücretlilerin giderlerinde büyük pay tutan kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve gıda harcamalarındaki artış, resmi enflasyon oranının çok daha üzerinde gerçekleşiyor.

 

Çalışma hayatında her konuyu titizlikle ele almak gerekli ama özellikle de asgari ücreti tespit ederken ve zam yaparken çok daha dikkatli davranmak gerekiyor. Asgari ücreti bir maliyet unsuru olarak görmekten çıkarmalı ve bugün açlık sınırının 913 lira, yoksulluk sınırının 2 bin 974 lira olduğu gerçeği göz önünde bulundurarak, konuya yoksullukla mücadele anlayışı çerçevesinde yaklaşmak gerekiyor.

 

Türkiye'de iş piyasasında çalışanların yüzde 70'inden fazlası asgari ücretle çalışırken ve asgari ücretlinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı 10 milyonu aşmışken, bugün en düşük memurun aldığı maaş 1.254 TL iken  asgari ücretin açlık sınırının altında kalması da, asgari ücret tespitlerine bir kat daha önem kazandırmaktadır.

 

Tespit aşamasında alınacak kararlar milyonlarca insanı daha müreffeh bir yaşam standardına ulaştırabilecek kapıyı aralayacak nitelikte olmalıdır ki, çalışanlar daha müreffeh bir çalışma ve yaşama koşullarına sahip olabilsinler.

 

Önümüzdeki günlerde asgari ücret tespit komisyonu toplanacak. Su testisi kırılmadan, ücretlerle ilgili sıkıntıların zamanında masaya yatırılması arzusu ile şimdiden belirlenecek ücretin, ülke şartlarını daha adil şekilde dikkate alarak tespit edileceğini umuyor ve daha sağlıklı kriterlerle hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz "

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.