Aşı olmayacaklar bir daha düşünsün

Aşı olmayacaklar bir daha düşünsün

Prof. Dr. Tarhan, 'Sayın Başbakan dahil aşı olmayı düşünmeyenler kararlarını tekrar gözden geçirirlerse bilime uygun davranmış olurlar. Ben aşı olmaya karar verdim' diyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yazısı

Domuz gribi tartışmalarını Türk usulü konuşmaya devam ediyoruz. Hisler ön planda gerçekcilik ikinci planda. Türkiye’de yaşayan yabancı misyonun hayretle bizi izlediğini tahmin etmek zor değil.

 

Kampanyanın yanlışları

Sağlık bakanımız iyi niyetle güçlü bir kampanya başlattı. Fakat sanki üniforması eksikti. Buyurgan, ısrarcı, dayatmacı, insanların özgür iradesini yok sayan, abartılı, tehditkar tekrarları nedeniyle insanlar kendilerini kötü hissettiler.

Hava alanında öğrendiğimize göre kampanyayı yürütenlerin bilgisi dışında maske takılması kaygıyı daha da yükseltti.

Ciddi bir panik havası oluştu. Aileler çocuklarını okula göndermemeye başladılar, AVM’lerde hareket azaldı, herkes aşı olup olmama konusunda kararsız kaldı ve komplo teorileri internette dolaştı.

Güveni nasıl artırırız?

Abartılı ve bilimsel gerekçelerin ikinci plana düştüğü kampanyalarda insanlarda savunma duygusu ve kuşku artışın olması beklenen bir durumdu.

Psikolojide temel bir bilgi ‘Kuşatılmış hissi ve yakın tehlike duygusu paranoyayı artırır ve güveni zayıflatır’ bilgisidir. Tam bu karmaşa yaşandı.

Doğru kampanyalar planlanırken “Güveni nasıl artırırız?” soruları sorulur. Kampanyadan muhtemel çıkarı olanlar değil objektif kişiler ön plana çıkarılır.

Kuş gribi salgını tecrübeleri bakanlığı aşırı önlem almaya itti. Aşırı önlem “Türkiye’de dünyadan daha yüksek tehlike var” algısına neden oldu.

Krizlerde toplumsal algılamalar çok önemlidir. AİDS hastası Türkiye’de vebalı muamelesi görür ama Güney Afrika’da sıradan bir enfeksiyondur. Domuz griplilere vebalı muamelesi yaptıracak abartılı kampanyalar sakıncalı idi.

Bu arada Sayın Başbakan bilerek veya spontane ‘Ben aşı olmayı düşünmüyorum’ dedi. Panik havası ve oluşan kriz hemen inişe geçti. Çok iyi oldu.

Aşı Güvenliği

ABD’de aşı güvenliği tartışmaları çerçevesinde Amerikan Psikiyatri Birliği’nin 12 Ekim 2009 tarihli bülteninde aşağıdaki güçlü ve güvenilir referans duyuruldu. ABD Allerji ve İnfeksiyon hastalıkları Ulusal Enstitüsü yöneticisi Dr. Fauci ‘Biz benzer aşıyı yıllardır tamtamına yüzmilyonlarca insana uyguladık’ diyor.

(Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Disease, said, "We have experience with literally hundreds of millions of people that have received similar vaccines over many years,APA Headlines,October 12,2009)

Diğer taraftan civa gibi güçlendirici veya koruyucu madde kullanımı yahut allerjen etkisi mevsimsel grip aşısından farklı değil.

Kimlere uygulanmalı?

         Gebe kadınlar

         6 aylık bebeklere bakım veren ve birlikte yaşayanlar

         Sağlık personeli ve diğer acil sağlık hizmeti verenler

         6 ay - 24 yaş arası çocuk ve genç erişkinler

         25- 64 yaş arası riskli hastalar

         65 ve yukarısı için doktor önerisi ile gerekirse

Adjuvan madde skualen nedir?

         İnsan kolesterol metabolizmasında ara üründür

         İnsan hücre zarının elemanıdır

         İnsan kanında sabit olarak saptanır

         Balık yağı ve zeytin yağında bulunur

         Aşıda kullanılan skualen köpek balığı yağından elde edilir.

Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Bakır aşağıdaki grafik bilgisini verdi.

Paçavra Hastalığı

1918’de İspanyol nezlesi veya Paçavra hastalığı olarak bilinen milyonlarca insanın öldüğü grip salgını virusune yakın güçlü bir virusle karşı karşıya olduğumuzu unutmamamız gerekiyor. Bu virus domuz, kuş ve insan grip virüsünden üreyen bir mutasyon yeni virustür ve ciddiye almak gerekmektedir.

Korunmak için

Kalabalıkla çok teması olanlar, el sıkışmaktan kaçınamayanlar, askeri birlik, okul gibi toplu ortamlarda bulunmak zorunda olanlar, sağlık personeli risk grubundadır.

Hasta olmayanların veya hasta bakımı sorumlusu olmayanların maske takması gereksizdir. Gripli bir kişiye bir metreden fazla yaklaşmak doğru değildir. Elleri sık sık sabunlu su ile yıkamak yeterlidir. Eller ağız, göz ve buruna götürülmemelidir.

Sayın Başbakan dahil aşı olmayı düşünmeyenler kararlarını tekrar gözde geçirirlerse akla ve bilime uygun davranmış olurlar. Ben kendi adıma bu hafta aşı olmaya karar verdim. Geçmiş olsun dileklerimle.

ntarhan@gmail.com  

HABER7

 

Etiketler :