Asker yıktı, Öcalan "ateşkes" diyemedi

Asker yıktı, Öcalan "ateşkes" diyemedi

PKK, 15 Ağustos'ta ateş-kes ilan edecekti.. Asker iskeleyi yıktı. Avukatlar Apo'ya ulaşamadı

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın Ramazan’da ateşkes ilan edeceği iddia edildi. İddiaya göre bu hafta avukatları İmralı adasına gidemeyince ateşkes çağrısı yapılamadı. Bir diğer yandan İmralı’ya hareket eden gemilerin kullandığı iskelenin asker tarafından yıkılıp başka bir noktada inşaya başlayacağı beraberinde bir çok komplo teorisini de beraberinde getirdi.

DEVLET OPERASYON YAPSA BİLE ATEŞKES SÜRECEK
Taraf gazetesinde yer alan haber ve bilgilere göre Demokratik Toplum Kongresi’nden çift taraflı ateşkes çağrısı geldi. Kürt siyasetinin en üst düzey çatı örgütü olan kongrenin başına Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk gibi iki ismin getirilmesi de önemli bir adımdı. Kongre bayraklı, gürültülü bir özerklik ilanını erteledi. BDP bölgede boykota beklendiği kadar asılmıyor. Bu arada ROJ TV’ye çıkan PKK yetkilileri devlet operasyon yapsa bile ateşkesin bozulmayacağını açıkladılar. Dün aynı kanala çıkan Kongra GEL Genel Başkanı Remzi Kartal, ‘Peki PKK’lıların cesetleri yakılıyor. Bu şartlarla ateşkes nasıl olacak’ minvalindeki bir soruya karşılık ateşkesi halk istiyor diye cevap verdi. Ayrıca Mahmur’a dönen PKK’lılarla görüşmeler olursa yeniden Türkiye’ye döneceklerini açıkladılar. Bu arada bölgeden pek çok STK barış meclisi gibi örgüte yakın guruplar da üst üste ateşkes çağrıları yaptı.

ATEŞKES KARARININ ARKASINDA ÖCALAN VAR
Yine de gelen iyi haberlere göre, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesinin engellenmesine rağmen, Ramazan ateşkesi süreci durmayacak. PKK’nın birkaç gün gecikmeyle de olsa ilk silahlı eylemini ypatığı 15 Ağustos’un yıldönümünden itibaren geçerli olmak üzere 12 Eylül’e kadar hem referandum hem de ramazan için ateşkes ilan edecek. Çünkü ateşkes için kararın arkasında Öcalan var. İki hafta önce avukatlarıyla bir araya gelen Öcalan’ın ateşkesle ilgili olumlu görüşü Kandil ve diğer parti kurumlarına ulaşmıştır. Hatta bu ateşkese dağ kadrolarının sıcak bakmamasına rağmen Öcalan’ın son kez diyerek ateşkesin arkasında durduğu da iddia ediliyor.

PKK ÇATIŞMASIZ BÖLGELERE ÇEKİLİYOR
İddiaya göre PKK güçleri ateşkes sürecinde olası provokasyonları engellemek ve askerle karşı karşıya gelmemek için çatışmasız bölgelere geri çekiliyor. Bu hafta Öcalan’la görüşmek isteyen avukatları ‘gemiler arızalı’ gerekçesiyle görüşme yapamadı. Taraf’a konuşan İbrahim Bilmez, müvellikleriyle görüşmelere her zaman İmralı 9 ve Tuzla Gemisi ile gittikleri hazırlandı. Müvekkillerin en son kardeşi Mehmet Öcalan’ın 26 temmuzda yaptığı açık görüşten 2 gün sonra görüşebildiklerini söyleyen Bilmez, ‘Tuzla Gemisi bakıma alınmıştı. O görüşmeye İmralı 9 gemisiyle gittik. Geri döndüğümüzde de bize İmralı 9 gemisinin altının delik olduğunu söylediler. Onu da kullanmayacaklarını belirttiler’ dedi.

BU HAFTAKİ GÖRÜŞMEYE BÜYÜK ÖNEM VERİYORDUK
Bilmez, ‘Bu haftaki görüşmeye özel önem veriyorduk. Çünkü kamuoyunda büyük bir beklenti vardı. Sivil toplum örgütleri ve Demokratik Toplum Kongresi ve BDP’nin çift taraflı ateşkes ve müzakere çağrıları vardı. Basında bir süredir ateşkes olacağı yönünde bir hava yaratıldı.’ diye konuştu

Etiketler :